Ο Σπυρίδων Παναγιώτης Κιτσινέλης είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Ανεξάρτητο Δημοτικό Συνδυασμό “Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών” με επικεφαλής την Όλγα Δασκαλή.
Του θέσαμε σειρά ερωτημάτων σχετικά με την υποψηφιότητά του και μας έδωσε ενδιαφέρουσες απαντήσεις.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Για αρχή ας μας αυτοσυστηθείτε..
Γεννήθηκα στο Αγρίνιο και μεγάλωσα στο Μεσολόγγι. Η καταγωγή μου είναι από το Μεσολόγγι από τη μεριά του πατέρα μου και από την Καλαμάτα από τη μεριά της μητέρας μου.
Εκπαιδεύτηκα ως Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης (chef) και εργάζομαι στον κλάδο Εστίασης & Φιλοξενίας συνεχώς από το 2006. Παράλληλα με τις σπουδές μου και την εργασία μου, μεγάλο μέρος του χρόνου μου το διέθετα και το διαθέτω σε εθελοντικές και καλλιτεχνικές δράσεις. Από το 2019 κατοικώ στο Λονδίνο, όπου μετακόμισα για επαγγελματικούς λόγους, κρατώντας πάντα γερούς δεσμούς με το Μεσολόγγι και μια πόρτα ανοιχτή για την επιστροφή μου.
Ποιο είναι το ερέθισμα για να ασχοληθείτε με τα κοινά;
Ως μέλος οργανωτικών ομάδων για εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας (Ολυμπιακοί Αγώνες 2004, Eurovision, Champions League, Euroleague Final Four) έμαθα από πολύ νωρίς, πως είναι να βρίσκεσαι ανάμεσα σε ένα πλήθος διαφορετικών ανθρώπων με ξεχωριστούς χαρακτήρες και εμπειρίες. Η αξιοποίηση του πλήθους των δεξιοτήτων των μελών μιας ομάδας/κοινότητας, είναι αυτό που της δίνει δύναμη και παράγει αποτελέσματα. Είναι το «καύσιμο» που ωθεί έναν τόπο να προοδεύσει και τους κατοίκους του να ζουν καλύτερα.
Η πολυετής ενασχόλησή μου, κυρίως μέσα από τις παραστατικές τέχνες και την παράδοση, με συλλόγους της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, περιοχών του διευρυμένου Δήμου αλλά και γειτονικών πόλεων, μου έδειξε ότι ο τόπος μας έχει κρυμμένα «διαμάντια» που πρέπει να αξιοποιηθούν και να αναδειχθούν.
Οι γονείς μου, από πολύ μικρή ηλικία με προέτρεπαν να δοκιμάζω καινούρια πράγματα και να αποκτώ νέα ενδιαφέροντα. Έτσι μου έγινε συνήθεια να λέω σχεδόν πάντα, ΝΑΙ. Ναι στον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ναι στις νέες ΙΔΕΕΣ, ναι στις ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΕΣ, ναι στην ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑ, ναι στη διατήρηση της ΤΟΠΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ και στην ΠΡΟΟΔΟ.
Γιατί με τη Όλγα Δασκαλή και όχι με άλλον;
Την Όλγα τη γνωρίζω αρκετές δεκαετίες. Έχουμε πολύ καλές φιλικές σχέσεις και έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν σε εθελοντικές δράσεις (Σύλλογος Νεολαίας Μεσολογγίου, Φαντάσου την πόλη: Μεσολόγγι) καθώς επίσης και στον Ραδιοφωνικό Σταθμό Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στον οποίο κάναμε μαζί ραδιοφωνικές εκπομπές.
Όταν πριν από μερικά χρόνια μου ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να διεκδικήσει την Κοινότητα Μεσολογγίου το βρήκα πολύ καλή ιδέα. Και ήταν όντως μια πολύ καλή ιδέα και μια αποτελεσματική, δημιουργική ομάδα υπό την καθοδήγησή της.
Παρακολουθούσα την πορεία της Κοινότητας Μεσολογγίου μέσω διαδικτύου αλλά και δια ζώσης, είδα να γίνονται τοποθετήσεις στο δημοτικό συμβούλιο και φρόντισα να ενημερώνομαι για τις δημοσιεύσεις στον τύπο. Είδα να σχηματίζεται γύρω από την Όλγα μια δραστήρια ομάδα που αποτέλεσε τη μαγιά για τον συνδυασμό «Ισχυρός Δήμος. Δυνατές Κοινότητες. Ευημερία Πολιτών.» Για πάνω από έναν χρόνο τώρα είδα τον συνδυασμό να δυναμώνει με την προσθήκη αξιόλογων ανθρώπων όλων των ηλικιών, ο καθένας εκ των οποίων έχει κάτι να προσφέρει. Γνώσεις μέσα από την εκπαίδευση και την εργασία τους, εμπειρίες ζωής και λύσεις για την καθημερινότητα, ιδέες και καλές πρακτικές από άλλους δήμους της Ελλάδας και του εξωτερικού μα πάνω απ’ όλα θετική ενέργεια και όρεξη για δουλειά.
Στην εποχή που όλα γύρω μας αλλάζουν με τρελές ταχύτητες και η πρώτη μας αντίδραση είναι να πούμε «ωχ αδερφέ, αυτά δεν γίνονται…», πρέπει απλά να οπλιστούμε με θάρρος και ομαδικά να προχωρήσουμε.
Ο πατέρας μου λέει μεταξύ σοβαρού και αστείου «Όσοι λένε ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, παρακαλώ πολύ να μην ενοχλούν εμάς που τα κάνουμε…»
Εάν είχατε ένα «μαγικό ραβδί» τι θα αλλάζατε άμεσα στον τόπο μας;
Είμαι πραγματιστής και δεν πιστεύω σε μαγικές λύσεις και μαγικά ραβδιά. Για να σας απαντήσω όμως στην ερώτηση θα σας πω ότι θα ήθελα άμεσα, πρόοδο σε δυο τομείς: Καθαριότητα/πράσινο και συνεννόηση/σχεδιασμός.
Καθαριότητα – πράσινο
Καθαριότητα όπως γίνεται στις περισσότερες πόλεις του κόσμου (anti-graffiti μπογιές, πρόστιμο για αφισοκόλληση)
Σωστός διαχωρισμός και συλλογή σκουπιδιών (αποτελεσματικότερο πρόγραμμα περισυλλογής των σκουπιδιών, πλύσιμο κάδων μετά από την περισυλλογή, κομποστοποίηση, συλλογή λαδιών, κάδοι σε κάθε οικία με ευθύνη ιδιοκτήτη)
Μελέτη για το πράσινο στην πόλη (μελλοντικές φυτεύσεις μετά από γνώμη ειδικών, υιοθέτηση πάρκων από φορείς και γειτονιές, παραγωγικά δένδρα και αξιοποίησή τους)
Συνεννόηση – Σχεδιασμός
Διάλογος με τους κατοίκους της κάθε κοινότητας για τις ανάγκες τους (προσβασιμότητα, ασφάλεια, αναψυχή, ευκαιρίες εργασίας)
Εύρεση κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων και δημιουργία μελετών για τα ζητούμενα των πολιτών (κρατικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, χορηγίες από εταιρίες και ιδιώτες)
Δημιουργία δράσεων σε τομείς που θα μπορούσαν να προσφέρουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξης στην περιοχή (ναυταθλητικό κέντρο, ομαλή λειτουργία της Μαρίνας, αξιοποίηση μουσείων και ιστορικών περιοχών, εναλλακτικές καλλιέργειες, θεματικά φεστιβάλ)
Πως «ονειρεύεστε» το αύριο του τόπου μας;
Ονειρεύομαι έναν τόπο που κανένα ταλέντο δεν θα μένει αναξιοποίητο και καμία περιοχή δεν θα ρημάζει ενώ θα μπορούσε να προσφέρει στους πολίτες και τις κοινότητες.
Για αρχή θα ήθελα οι νέοι του τόπου να μπορούν να ονειρεύονται τη ζωή όπως τη θέλουν. Με μια δουλειά που μπορεί να τους ζήσεις (αυτούς και την οικογένειά τους), με ελεύθερο χρόνο για τα ενδιαφέροντά τους και περιοχές που θα κρατούν ζωντανό το παρελθόν και θα σχεδιάζουν ένα καλύτερο μέλλον.
Θα ήθελα ο τόπος μας να έχει επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου. Επισκέπτες που να μπορούν να μείνουν σε αξιοπρεπή καταλύματα, να μπορούν να απολαύσουν τα προϊόντα της περιοχής και φεύγοντας να λένε στους συγγενείς και τους φίλους τους για τις αξέχαστες στιγμές που έζησαν.
Ονειρεύομαι ένα Δήμο που να μπορεί να αξιοποιεί τα οφέλη που προκύπτουν από τη λιμνοθάλασσα, τον κάμπο και τις δράσεις των πολιτών.
Πιστεύετε ότι μπορούν να επιστρέψουν όσοι έχουν φύγει από τόπο τους τα προηγούμενα χρόνια; Και αν όχι πως μπορούν να βοηθήσουν;
Όσοι έφυγαν από την περιοχή τα τελευταία χρόνια δεν το έκαναν με μεγάλη ευκολία. Έφυγαν αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Κάποιοι κατάφεραν να βρουν την άκρη τους και να χτίσουν μια ζωή έτσι όπως την ήθελαν. Κάποιοι ακόμα προσπαθούν και είμαι σίγουρος ότι με την πρώτη ευκαιρία θα επιστρέψουν πίσω.
Όμως πολύ συχνά βλέπεις στους δρόμους γνώριμα πρόσωπα που έρχονται για 10-20 μέρες από περιοχές της Ελλάδας και πολλά μέρη του κόσμου: Ευρώπη, Μεσόγειο, Αμερική. Επιλέγουν τον τόπο τους για διακοπές. Ας τους κάνουμε πρεσβευτές του τόπου μας. Ας τους ενεργοποιήσουμε για να φέρουμε δυο περιοχές του κόσμου πιο κοντά. Ας συζητήσουμε μαζί τους. Η εμπειρίες από τη ζωή στο εξωτερικό μπορεί να γεννήσουν μια καινούρια ιδέα για τον τόπο μας.
Τέλος τρία πράγματα (σημεία, δραστηριότητες κλπ) που σου αρέσουν από τον τόπο μας.
Αγαπώ τους ανθρώπους αυτού του τόπου για το έντονο ταπεραμέντο και την «ανοιχτοσύνη» της καρδιάς τους. Αυτούς που λογομαχούν στο δρόμο και μετά από μια ώρα πίνουν ούζα στου «Μαλαβέτα».
Αγαπώ το φυσικό περιβάλλον και την ποικιλομορφία της περιοχής. Εκεί που μπορείς να κάνεις ποδήλατο δίπλα στη λιμνοθάλασσα την ώρα που δύει ο ήλιος αλλά και να περπατήσεις στα μονοπάτια του Αράκυνθου.
Τέλος, αγαπώ την αδιάκοπη δημιουργία που αποτυπώνεται μέσα από τις τέχνες από τη μία άκρη ως την άλλη. Ζωγράφοι, χαράκτες και γλύπτες όλων των ηλικιών γεμίζουν μουσεία, αυλές και προθήκες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες ηθοποιοί και μουσικοί μας χαρίζουν στιγμές θαυμασμού και συγκίνησης, χορευτές (παραδοσιακοί και μη) μας ταξιδεύουν με τη γλώσσα του κορμιού τους… Αλλά και πόσοι άλλοι δημιουργοί, εκφράζονται με χίλιους δυο τρόπους και μας ξυπνάνε τις αισθήσεις.
Κανένας δεν περισσεύει.
«Ο καθένας ας βάλει το λιθαράκι του»