Μια από τις μεγαλύτερες παρελάσεις των τελευταίων ετών θα πραγματοποιηθεί στο Μεσολόγγι την Κυριακή 22 Μαρτίου 2026, στο πλαίσιο των εορτασμών για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου και των 200 χρόνων από την Έξοδο των Ελευθέρων Πολιορκημένων.
Η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση θα διεξαχθεί στην Ανατολική Περιμετρική, με τη συμμετοχή σχολείων από όλη την Αιτωλοακαρνανία, επίλεκτων πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων του Στρατού Ξηράς, καθώς και πτητικών μέσων, ενώ ξεχωριστή στιγμή θα αποτελέσει η παρουσία του ιστορικού λαβάρου της Ελληνικής Επανάστασης από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας.
Με ιδιαίτερη χαρά και βαθιά υπερηφάνεια, ο Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Μαυρομμάτης ανακοίνωσε ότι στην παρέλαση της 22ας Μαρτίου στο Μεσολόγγι θα παρευρίσκεται το ιστορικό λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας.
Η παρουσία του ιερού αυτού συμβόλου αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς το 2026 αποτελεί επετειακό έτος για την Ιερή Πόλη, σηματοδοτώντας τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου. Η συμμετοχή του ιστορικού λαβάρου συνδέει συμβολικά την απαρχή της Ελληνικής Επανάστασης με τη θυσία των Ελευθέρων Πολιορκημένων, ενισχύοντας το μήνυμα της ιστορικής μνήμης, της ενότητας και της εθνικής υπερηφάνειας.
Η φετινή παρέλαση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς θα συμμετάσχουν μαθητικά τμήματα σχολείων από όλη την Αιτωλοακαρνανία, ενώ θα παρελάσουν και επίλεκτα τμήματα του Στρατού Ξηράς, τόσο πεζοπόρα όσο και μηχανοκίνητα.
Παράλληλα, στον ουρανό της πόλης αναμένεται να πραγματοποιηθούν διελεύσεις πτητικών μέσων, δίνοντας έναν ξεχωριστό τόνο στη μεγάλη επετειακή εκδήλωση.
Η επιλογή της Ανατολικής Περιμετρικής για τη διεξαγωγή της παρέλασης επιτρέπει τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού τμημάτων και τη δημιουργία ενός εντυπωσιακού σκηνικού αντάξιου της ιστορικής σημασίας της επετείου.

Σε δήλωσή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Μαυρομμάτης καλεί τους πολίτες να τιμήσουν με την παρουσία τους τη σημαντική αυτή στιγμή ιστορικής μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας.
Παράλληλα, εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερώνυμο για την τιμή που γίνεται προς το Μεσολόγγι με την παρουσία του ιστορικού λαβάρου της Ελληνικής Επανάστασης στην πόλη.
Η παρέλαση της 22ας Μαρτίου αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα κορυφαία γεγονότα των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα μνήμης και ιστορικής συνέχειας.

