Θέμα της έκθεσης είναι το κόσμημα όχι μόνο ως σύμβολο πλούτου, δύναμης και ομορφιάς αλλά και ως μια απο τις πιο παλιές μορφές διακοσμητικής τέχνης που κάλυψε, και εξακολουθεί να καλύπτει, την βαθιά ανάγκη του ανθρώπου για αυτοστολισμό.
Τα πρώτα κοσμήματα απαντώνται πριν 40.000 χρόνια, πολύ νωρίτερα δηλαδή από την χρήση χρυσού ή ασημιού στην κατασκευή τους. Είναι φτιαγμένα από δόντια ζώων, όστρακα, καρπούς, ακόμη και από πέτρες και αποδεικνύουν ακριβώς ότι ο άνθρωπος χρησιμοποιεί διαχρονικά το κόσμημα τόσο για καλλωπισμό όσο και για την προσέλκυση του άλλου φύλου. Παράλληλα το χρησιμοποιεί και σαν φυλακτό, σαν ένα “μαγικό” αντικείμενο που διώχνει το κακό και συνοδεύει στιγμές όχι μόνο χαράς αλλά και λύπης.
Οι δύο καλλιτέχνιδες που φιλοξενεί η “Διέξοδος” με εξειδικευμένες σπουδές στο κόσμημα, θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στο κοινό της Δυτικής Ελλάδας τις δημιουργίες τους. Κοσμήματα σχεδιασμένα και κατασκευασμένα στο χέρι από τις ίδιες χωρίς την οποιαδήποτε βιομηχανική παρέμβαση.
Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, στις 7 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο και χωρίς την αποστολή ατομικών προσκλήσεων. Η λειτουργία της έκθεσης θα είναι καθημερινή (πλην Δευτέρας και Τρίτης) απο τις 10.30 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και απο τις 6 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ.
Η Ράνια Φουντουλίδου γεννήθηκε και κατοικεί στην Θεσσαλονίκη. Μετά το τέλος των σπουδών της στην Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση (1986) μαθήτευσε στην Αθήνα, στο εργαστήρι του Νίκου Τρουλληνού στην τέχνη του φυσητού γυαλιού. Στη συνέχεια σπούδασε σχεδιασμό και κατασκευή χειροποίητου κοσμήματος στο ΙΕΚ MOKUME (1988-1990) και Γεμολογία στη σχολή του ΕΛΚΑ (2000-2002). Το 1992 ίδρυσε την εταιρεία “Διά πυρός” την οποία διατήρησε για μιά δεκαετία ενώ το 2004 δημιούργησε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καλλιτεχνικό εργαστήριο σχεδιασμού και δημιουργίας χειροποίητου κοσμήματος. Έχει λάβει μέρος στις κλαδικές εκθέσεις “ΚΟΣΜΗΜΑ” και “ΧΡΥΣΟΣ – ΑΣΗΜΙ”, στην έκθεση “EXPRESSION & DESIGN” (2004) και στο mini festival κοσμήματος “ENJOY JEWELLERY” (2004). Τα κοσμήματά της διατίθενται από μουσεία και άλλους χώρους τέχνης της Θεσσαλονίκης και επιλεγμένα κοσμηματοπωλεία ολόκληρης της χώρας








