Γράφει ο Μιχάλης Χατζής
Το παρόν και το μέλλον του πανεπιστημίου Αγρινίου καθώς και εκείνο του ΤΕΙ Μεσολογγίου – Ναυπάκτου τίθεται πλέον, από πολλές πλευρές, σε ισχυρή αμφισβήτηση.
Το παρόν και το μέλλον της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον νομό μας δεν μπορεί να συνεχίσει να κινείτε στις σκουριασμένες ράγες των αναγκών της επιβίωσης και αναπαραγωγής ενός διεφθαρμένου κομματικού κράτους. Δεν μπορεί να εξαρτάται και να καθορίζεται από αποσπασματικές (και συχνά ανταγωνιστικές) παρεμβάσεις των εκάστοτε κυβερνητικών βουλευτών του νομού στην λογική του “κατόπιν των ενεργειών μου…” !
Αυτές ακριβώς οι τραγικά αδιέξοδες λογικές της μικροπολιτικής και των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, κυρίαρχες τις προηγούμενες δεκαετίες, είναι που οδήγησαν το εγχείρημα (όραμα και πραγματική ανάγκη) της δημιουργίας και διατήρησης στιβαρών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού επιπέδου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία σε πλήρη κατάρρευση.
Η παρουσία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον νομό δεν μπορεί, επίσης, από την πλευρά των τοπικών κοινωνιών και των αιρετών τους αρχών, να στηρίζεται απλά στην οικονομίστικη λογική της στήριξης των τοπικών οικονομιών (εισροές εισοδημάτων από την παρουσία ενός σημαντικού αριθμού φοιτητών – σπουδαστών).
Δεν μπορεί να εξασφαλιστεί χωρίς να συνδέεται σε βάθος και δεσμευτικά με την ουσιαστική συνδρομή αυτής, στην ολόπλευρη παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής, που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από δραματικά χαμηλούς δείκτες οικονομικής ανάπτυξης, την ίδια στιγμή που διατηρεί ακόμη (προικισμένη πολύπλευρα από τη φύση) συγκριτικά πλεονεκτήματα μοναδικά, που παραμένουν όμως απολύτως αναξιοποίητα, απουσία ολοκληρωμένου κεντρικού και περιφερειακού σχεδιασμού.
Δεν μπορεί όμως και να αφεθεί στα χέρια και στη λογική ενός, ισχυρά προβαλλόμενου ως σωτήρα, ιδιωτικού εκπαιδευτικού τομέα, που εμφανίζει όλες εκείνες τις παθογένειες του δίδυμου αδελφού του, του κομματικού κράτους.
Το παρόν και κυρίως το μέλλον της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον νομό μας, κάτω από το πρίσμα των νέων δεδομένων, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί, από τις εφαρμοσμένες πολιτικές των μνημονίων της τελευταίας 5ετίας (σχέδιο ΑΘΗΝΑ Ι και ΙΙ), αλλά και τους γενικούς σχεδιασμούς της νέας κυβέρνησης (κατάργηση των ΤΕΙ και μετατροπή τους σε πανεπιστημιακά ιδρύματα ή ΙΕΚ) είναι κοινό.
Μεσολόγγι, Αγρίνιο και Ναύπακτος, ο νομός ολόκληρος, οφείλει, παραμερίζοντας τις λογικές διαίρεσης και αντιπαλότητας, από κοινού να σχεδιάσει και να διεκδικήσει αυτό το μέλλον και μέσα από αυτό μία ισχυρή, απόλυτα συμβατή,φιλική προς το περιβάλλον, τον άνθρωπο της περιοχής και τις πραγματικές του ανάγκες, βιώσιμη ανάπτυξη.
Οποιαδήποτε άλλη λογική, στη βάση των γνωστών τοπικών (και συχνά εκ του πονηρού) αντιθέσεων υπονομεύει το μέλλον όχι μόνο της παρουσίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στον νομό αλλά και το ίδιο το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής.
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΧΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ …ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ…
ΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ και βλέπουν ξεκάθαρα την πραγματικότητα, ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ (οποιασδήποτε ιδιοτελούς) ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ …