Δεν αποτέλεσαν έκπληξη για μας (και πιστεύουμε για όλους) τα όσα δήλωσε σε σχετικό δελτίο τύπου ο κ. Θύμιος Σώκος μετά την ανακοίνωση του αριθμού των εισαγομένων και όχι «εισακτέων» όπως εσφαλμένα αναφέρεται, στα Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου.
Για το λόγο ότι το συγκεκριμένο ζήτημα, λόγω της σοβαρότητάς του δεν μπορεί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μεταβληθεί σε αντικείμενο στείρας κομματικής εκμετάλλευσης από τον ίδιο, απευθυνόμαστε στον πολίτη του Δήμου Μεσολογγίου αλλά και του νομού μας γενικότερα, για τον ενημερώσουμε με συγκεκριμένο και όχι «φιλολογικό» τρόπο έτσι ώστε να πληροφορηθεί αυτά που όφειλε έτσι κι αλλιώς να γνωρίζει.
Με το Π.Δ. 240/20-3-1981 ιδρύθηκε το ΚΑΤΕ Μεσολογγίου, το οποίο στη συνέχεια το 1983 μετεξελίχθηκε σε Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.
Με την ίδρυση του ΤΕΙ Ηπείρου, το ΤΕΙ Μεσολογγίου κινδύνευσε να χάσει την νομική του υπόσταση και ευτυχώς που κάποιοι μέσα από την Διοίκηση του Ιδρύματος αντέδρασαν έγκαιρα και απέτρεψαν την διοικητική υπαγωγή του στην Πάτρα. Κάποιοι άλλοι στο Αγρίνιο, δεν έκαναν το ίδιο για την Οικονομική Σχολή.
Όλες σχεδόν οι κτιριακές εγκαταστάσεις (πολυδύναμη αίθουσα, Αμφιθέατρο, κτίριο Σχολής Διοίκησης Οικονομίας) έγιναν από Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Το ίδιο και η περιφερειακή οδική σύνδεση με την πόλη του Μεσολογγίου.
Η χρηματοδότηση του ΤΕΙ διπλασιάστηκε από το 2004 μέχρι το 2006. ειδικότερα, οι πιστώσεις του Ιδρύματος κατ’ έτος έχουν ως εξής:
2003- 3.516.000
2004- 4.001.000
2005- 5.000.000
2006–7.239.000
Έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση μεταξύ του ΤΕΙ και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, για την εκπόνηση μελετών ανέγερσης των κτιρίων Βιβλιοθήκης και Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας.
Με το νόμο 1404/83 (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ), προβλεπόταν η αλλαγή των προγραμμάτων κάθε δύο χρόνια. Απευθυνόμενοι προς τον κ. Σώκο, μόνο μια απλή και λογική ερώτηση μπορούμε να κάνουμε. Γιατί επί 20 και πλέον χρόνια δεν έγινε καμία αλλαγή στα προγράμματα των Τμημάτων, έτσι ώστε αυτά να καταστούν ανταγωνιστικά προσελκύοντας το ενδιαφέρον των υποψηφίων; Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το Ν. 3404/2005 και μετά από διαρκή διάλογο, με υπομονή και επιμονή έπεισε τις Διοικήσεις των Ιδρυμάτων για την αναγκαιότητα της αλλαγής των προγραμματικών σπουδών, σε πολλές περιπτώσεις και του γνωστικού αντικειμένου των Τμημάτων. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που οι υποψήφιοι επέλεξαν το μετονομασμένο Τμήμα Διοίκησης Κοινωνικών – Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων & Οργανώσεων στο ΤΕΙ Μεσολογγίου.
Ως συνέχεια του παραπάνω νόμου αλλά και μετά από πρωτοβουλίες της Διοίκησης του Ιδρύματος, το Σ.Α.Τ.Ε. ενέκρινε εισήγηση (στις 5-7-2007) του Υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση νέας Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, με δύο νέα Τμήματα, τα οποία κατά βέβαιη εκτίμηση των μελών της κοινότητας, θα εξασφαλίσουν την ανάπτυξη και αναβάθμιση του Ιδρύματος και γενικότερα την απόδοση πολλαπλών οφελών στην κοινωνική και πνευματική ζωή του Μεσολογγίου και του νομού ευρύτερα.
Αντί ο κ. Σώκος όπως και ο κ. Δήμαρχος να δημοσιεύουν αρνητικά σχόλια για το ΤΕΙ Μεσολογγίου υπονομεύοντας έτσι στην ουσία το κύρος του, να δουν την αλήθεια κατάματα, χωρίς αγκυλώσεις και αρνήσεις, υποδεικνύοντας συγκεκριμένους τρόπους αρωγής και στήριξης ενός ιδρύματος που συμβάλλει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη του δήμου και του νομού.
Γιατί όπως λογικά προκύπτει μετά τα παραπάνω, μόνο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε την πολιτική βούληση να στηρίξει έμπρακτα και ουσιαστικά το ΤΕΙ Μεσολογγίου.
Θέματα που αφορούν ευαίσθητους τομείς όπως είναι η Παιδεία είναι αυτονόητο πως θα πρέπει ν’ αντιμετωπίζονται ειδικά από θεσμικούς εκπροσώπους με την απαραίτητη προσοχή και αντικειμενικότητα, μακριά και πέρα από οποιαδήποτε μικροπολιτική σκοπιμότητα των ημερών ή τις προσωπικές πολιτικές αντιλήψεις τους.