Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε ο πρώην δήμαρχος – Ζητά να διερευνηθούν η νομιμότητα των παρεμβάσεων και τυχόν ευθύνες
Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας – Παράλληλη Έδρα Μεσολογγίου προσέφυγε ο πρώην δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, επαναφέροντας στο προσκήνιο το ζήτημα των εκτεταμένων κοπών δέντρων που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες σε διάφορα σημεία της πόλης.
Όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του, στις 31 Αυγούστου 2026 κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, ζητώντας από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν τα περιστατικά και να εξετάσουν εάν προκύπτουν ευθύνες.
Το ζήτημα δεν είναι καινούργιο για την τοπική επικαιρότητα. Οι κοπές δέντρων, ιδιαίτερα στο Δασάκι του λιμανιού, είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και δημόσια συζήτηση ήδη από τους προηγούμενους μήνες. Στην παρέμβασή του ο πρώην δήμαρχος αναφέρεται επίσης στην κοπή μεγάλων δέντρων στην περιοχή της ιστορικής Πύλης του Μεσολογγίου.
Ο Κώστας Λύρος υποστηρίζει, ότι επί μήνες καταγράφεται «συστηματική αποψίλωση του πρασίνου» και θέτει ερωτήματα, σχετικά με τις αποφάσεις και τις εγκρίσεις, βάσει των οποίων, πραγματοποιήθηκαν οι συγκεκριμένες εργασίες, αλλά και σχετικά με τη διαχείριση της ξυλείας που προέκυψε από αυτές.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο Δασάκι του λιμανιού, χαρακτηρίζοντάς το, ένα από τα χαρακτηριστικότερα τοπόσημα της πόλης και υποστηρίζοντας, ότι οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί, όπως και στην Πύλη, αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία ιδιαίτερων και ιστορικών σημείων του Μεσολογγίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ερωτήματα που έχουν προκύψει θα πρέπει πλέον να απαντηθούν, στο πλαίσιο της διερεύνησης, από τις αρμόδιες αρχές.
«Για τον λόγο αυτό, σήμερα, 31 Αυγούστου 2026, κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας – Παράλληλη Έδρα Μεσολογγίου, κατά παντός υπευθύνου, θέτοντας υπόψη της τα συγκεκριμένα περιστατικά και ζητώντας τη διερεύνησή τους και την απόδοση τυχόν ευθυνών», αναφέρει ο πρώην δήμαρχος.
Ο Κώστας Λύρος καταλήγει στην ανακοίνωσή του τονίζοντας ότι το πράσινο, η δημόσια περιουσία και τα ιστορικά τοπόσημα της πόλης αποτελούν κοινή περιουσία των δημοτών και των επόμενων γενεών.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Κώστα Λύρου
«Επί μήνες παρακολουθούμε όλοι οι δημότες μια συστηματική αποψίλωση του πρασίνου στην πόλη και στον Δήμο μας.
Μεγάλα, ώριμα δέντρα, που χρειάστηκαν δεκαετίες για να αναπτυχθούν και αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος της φυσιογνωμίας του τόπου μας, κόβονται από τη ρίζα και εξαφανίζονται.
Και μαζί με αυτά παραμένουν αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα: Με ποιες αποφάσεις και εγκρίσεις γίνονται αυτές οι κοπές; Ποιος τις αποφασίζει; Πού καταλήγει η σημαντικής αξίας ξυλεία που προκύπτει και ποιος τελικά επωφελείται από αυτή;
Η πρόσφατη ολοκληρωτική καταστροφή ενός από τα χαρακτηριστικότερα τοπόσημα της πόλης μας, του γνωστού “Δασακίου” στο λιμάνι, που δικαιολογημένα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία, καθώς και η κοπή μεγάλων δέντρων στην ιστορική Πύλη της Ιερής Πόλης, δεν μπορούν να μείνουν χωρίς απαντήσεις.
Πρόκειται για παρεμβάσεις που προκαλούν σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά και αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία ιστορικών και ιδιαίτερων σημείων της πόλης μας. Η νομιμότητά τους οφείλει πλέον να διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές.
Για τον λόγο αυτό, σήμερα, 31 Αυγούστου 2026, κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας – Παράλληλη Έδρα Μεσολογγίου, κατά παντός υπευθύνου, θέτοντας υπόψη της τα συγκεκριμένα περιστατικά και ζητώντας τη διερεύνησή τους και την απόδοση τυχόν ευθυνών.
Έπραξα αυτό που θεσμικά και ηθικά όφειλα να πράξω.
Το πράσινο, η δημόσια περιουσία και τα ιστορικά τοπόσημα του Μεσολογγίου δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Ανήκουν στους δημότες και στις επόμενες γενιές.
Και όταν υπάρχουν τόσο σοβαρά ερωτήματα, η σιωπή δεν είναι επιλογή».
Κώστας Λύρος
π. Δήμαρχος Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου

