Αφύλακτο πέρασμα για εμπόρους ναρκωτικών λαθρέμπορους και παράνομες δραστηριότητες κινδυνεύει να γίνει η Αιτωλοακαρνανία, η Λευκάδα αλλά γενικότερα ένα μεγάλο μέρος της Δυτικής ακτής της χώρας, αφού σύμφωνα τον Βουλευτή Θάνο Μωραΐτη, το Υ.Ε.Ν αποφάσισε να καταργήσει το κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμεναρχείου Λευκάδας το οποίο καλύπτει επιχειρησιακά όλη αυτή τη περιοχή.
Μάλιστα, φαίνεται ότι η απόφαση αφορά και το κλιμάκιο που είχε έδρα το Κατάκολο στην Ηλεία.
Για το συγκεκριμένο θέμα κατέθεσε ερώτηση ο Θάνος Μωραϊτης στην οποία επισημαίνει τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να καταργηθεί το κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών:
· Επανδρώνει το πλωτό σκάφος του Λιμενικού Π612 το οποίο είναι θωρακισμένο και λόγω της επικινδυνότητας της περιοχής η χρήση των όπλων γίνεται μόνο από τους εξειδικευμένους άνδρες (ΚΕΑ). Η περιοχή που καλύπτει είναι από τους Παξούς μέχρι τον Άραξο
· Ελέγχει, επιτηρεί και παρεμβαίνει σ’ όλες τις παράνομες πράξεις (ναρκωτικά, λαθρεμπόριο).
· Τα χρονικό διάστημα που βρίσκεται το κλιμάκιο στη Λευκάδα έχει παρουσιάσει πολλές επιτυχίες (διάσωση, σύλληψη παράνομων, φύλαξη υψηλών πρόσωπων).
· Το σκάφος μαζί με τους υπηρετούντες άνδρες των ειδικών απόστολων διατίθενται στη φύλαξη σκαφών στο λιμάνι του Αστακού.
· Η περιοχή δεν καλύπτεται από RADAR (VTS) και καλύπτεται από το σκάφος με εντολές του ΥΕΝ.
· Επειδή θεωρούμε ότι το πλωτό σκάφος πρέπει να υποστηρίζεται από πλήρωμα των ειδικών δυνάμεων τρεις σε κάθε βάρδια, η μετακίνηση των ανδρών των ειδικών δυνάμεων θα’χει σαν αποτέλεσμα και την μετακίνηση του σκάφους, με αποτέλεσμα η περιοχή να μην επιτηρείται και να μην φυλάσσεται.
· Η περιοχή της Λευκάδας είναι ευκολοπροσβάσιμη σε εμπόρους ναρκωτικών και λαθρέμπορους και είναι θέμα ασφαλείας για τους για τους πολίτες και τα θαλάσσια σύνορα μας η παρουσία του σκάφους Π162 και των ανδρών ΚΕΑ στην περιοχή μας.