Συνεχίζοντας τον κύκλο επισκέψεών της σε επιχειρήσεις του πρωτογενούς και μεταποιητικού τομέα της Αιτωλοακαρνανίας, η πρόεδρος του Τμήματος Μεταποίησης του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, κα Νίκη Φλώρου – Καραγιάννη, βρέθηκε την Πέμπτη 24 Ιουλίου 2024 στην περιοχή της Αμφιλοχίας, όπου επισκέφθηκε σειρά τυροκομικών και γαλακτοκομικών επιχειρήσεων.
Η επίσκεψη είχε ως στόχο την ενίσχυση του διαύλου επικοινωνίας του Επιμελητηρίου με τις επιχειρήσεις του κλάδου, την ανάδειξη της ποιοτικής τοπικής παραγωγής και την αποτύπωση των προοπτικών ανάπτυξης του τομέα.
«Αμφιλοχίας Γη»: Συνεταιριστικό Μοντέλο και Σύγχρονη Παραγωγή
Η πρώτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στην επιχείρηση «Αμφιλοχίας Γη», όπου η κα. Φλώρου – Καραγιάννη συναντήθηκε με τον διευθυντή της εταιρείας κ. Γιώργο Μέρτζιο, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στη μονάδα παραγωγής από τον υπεύθυνο κ. Παναγιώτη Γερονίκο.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2008 από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ένωση Αγρινίου» και από το 2017 λειτουργεί σε σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας γάλακτος.
Με πέντε βασικές ετικέτες προϊόντων – γραβιέρα, πεκορίνο, κεφαλογραβιέρα, φέτα και τσαλαφούτι – στοχεύει στην εδραίωση στην ελληνική αγορά, με έμφαση στην ποιότητα, την παράδοση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η παραγωγή βασίζεται στη συνεργασία με ντόπιους κτηνοτρόφους και τυροκόμους, αναδεικνύοντας την τοπική ταυτότητα και τους φυσικούς πόρους της περιοχής.
Τυροκομική Αμφιλοχίας «Μπουτσώλη»: Παράδοση με Νεωτερισμό
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην επιχείρηση «Τυροκομική Αμφιλοχίας – Μπουτσώλη», μια οικογενειακή μονάδα που δραστηριοποιείται στον χώρο από το 1973, με προσανατολισμό στην παραγωγή παραδοσιακών τυριών υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας.
Η εταιρεία επενδύει σταθερά στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, στην εκπαίδευση του προσωπικού και στην αξιοποίηση πρώτων υλών από την ευρύτερη περιοχή.
Διατηρώντας μακροχρόνιες συνεργασίες με παραγωγούς, παράγει γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι, πεκορίνο, μυζήθρα ξηρή και ανθότυρο, με έμφαση στη διατήρηση της παραδοσιακής γεύσης και της υψηλής ποιότητας.
Η επιχείρηση συμμετέχει ενεργά στην κοινωνική ζωή της περιοχής, με δράσεις κοινωνικής ευθύνης και σταθερή παρουσία στον παραγωγικό ιστό της Αμφιλοχίας.
Γαλακτοκομικά «Τζίφρης»: Ποιότητα από τον Στάνο
Ακολούθησε επίσκεψη στα Γαλακτοκομικά «Τζίφρης», μια μονάδα γνωστή για την ποιοτική παραγωγή γαλακτοκομικών και αρτοπαρασκευασμάτων.
Η εταιρεία αξιοποιεί την ιδιαιτερότητα του μικροκλίματος της Αμφιλοχίας – όπου συνδυάζονται το βουνίσιο και το θαλασσινό στοιχείο – και προμηθεύεται καθημερινά φρέσκο γάλα από τοπικούς παραγωγούς της Αμφιλοχίας και της Πρέβεζας.
Η παραγωγή πραγματοποιείται αποκλειστικά στη μονάδα στον Στάνο, με αυστηρό έλεγχο ποιότητας. Τα προϊόντα περιλαμβάνουν γιαούρτια, κρέμες, παγωτά, γάλα, τυριά, πίτες και ζυμαρικά, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναγκών και προτιμήσεων του καταναλωτικού κοινού.
Η δέσμευση στην ποιότητα και η επιμονή στη φρεσκάδα διακρίνουν τη φιλοσοφία της επιχείρησης.
Τυροκομείο Αμφιλοχίας «Γεωργίου»: Η Παράδοση της Οικογένειας στο Τραπέζι
Η τελευταία στάση της περιοδείας έγινε στο Τυροκομείο Αμφιλοχίας «Γεωργίου», μια οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε επίσημα το 2008, με βαθιές ρίζες στην τοπική παράδοση και εμπειρία που ξεκινά από το 1984.
Ο ιδρυτής της επιχείρησης, Γεώργιος Γεωργίου, προερχόμενος από κτηνοτροφική οικογένεια, ξεκίνησε να ασχολείται με την τυροκομία από νεαρή ηλικία, δημιουργώντας με πάθος και μεράκι μια μονάδα παραγωγής τυριών με διακεκριμένη παρουσία στην αγορά.
Το τυροκομείο παράγει Κεφαλογραβιέρα Π.Ο.Π., γραβιέρα, πεκορίνο, κεφαλοτύρι, πικάντικη και «χρυσή» γραβιέρα, φέτα Π.Ο.Π. και ανθότυρο.
Οι εγκαταστάσεις είναι πλήρως πιστοποιημένες (ISO 22000, Agrocert), ενώ η επιχείρηση έχει τιμηθεί με το Βραβείο Αυθεντικής Ελληνικής Γεύσης (2021).