Στη χθεσινή(17/5/2010) έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για την αντιμετώπιση που έτυχε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, η πρότασή του για τα όρια των δήμων στην Αιτωλοακαρνανία και ειδικά αυτά του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, αποφασίστηκε η ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών, ώστε να ακυρωθεί ο προτεινόμενος σχεδιασμός των ορίων του δήμου.
Συγκεκριμένα το σώμα με την σύμφωνη γνώμη των επικεφαλής όλων των παραγωγικών φορέων της περιοχής αλλά και των παριστάμενων δημάρχων Χάλκειας και Οινιάδων αποφάσισε να διεκδικήσει:
1. Την συνένωση του δήμου της Χάλκειας με αυτόν της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπως έχει αποφασιστεί από τα δημοτικά συμβούλια των δυο αυτών δήμων και έχει υιοθετηθεί η πρόταση αυτή, από την ΤΕΔΚ Αιτωλοακαρνανίας και την ΚΕΔΚΕ.
2. Την υλοποίηση της αρχικής πρότασης του Υπουργείου Εσωτερικών για την συνένωση των δήμων Αρακύνθου και Μακρυνείας, με το δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, αφού συντρέχουν όλα τα κριτήρια για την συνένωση (γεωγραφικά, οικονομικά, πολιτισμικά κλπ.)
Στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου μεταξύ άλλων τονίζεται: «Στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε προς κύρωση στη Βουλή όχι μόνο δεν περιλαμβάνονται οι παραπάνω προτάσεις – που υιοθετήθηκαν και από την ΚΕΔΚΕ – αλλά αντίθετα η χωροταξία των νέων δήμων γίνεται πέρα και πάνω, από κάθε έννοια λογικής και σε καμία περίπτωση δεν αφουγκράζεται τη βούληση των τοπικών κοινωνιών και κυρίως – ειδικά για την Αιτωλοακαρνανία – δεν είναι συμβατή με τον γενικό στόχο της διοικητικής μεταρρύθμισης, για ισόρροπη ανάπτυξη της Ελληνικής Περιφέρειας.
Γίνεται σαφές ότι η πολιτική ηγεσία παρέκαμψε την πρόταση των δήμων Μεσολογγίου και Χάλκειας – όπως αυτές καταρτίστηκαν από μια μακρά και επίπονη διαβούλευση εντός των θεσμικών πλαισίων και οργάνων – κατά τη χθεσινή κατάθεση του νομοσχεδίου για τη διοικητική μεταρρύθμιση στη Βουλή.
Για τους λόγους αυτούς ζητάμε πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου την αναρρύθμιση των ορίων του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου σύμφωνα με τις παραπάνω προτάσεις, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί επίσης και από το σύνολο των παραγωγικών φορέων της περιοχής, ώστε το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου να αποτελεί αποτέλεσμα της ανοιχτής δημοκρατικής διαβούλευσης και όχι του παρασκηνίου.»
Για την επίτευξη των παραπάνω διεκδικήσεων συστάθηκε συντονιστική επιτροπή με επικεφαλής το δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Γιάννη Αναγνωστόπουλο στην οποία συμμετέχουν: οι δήμοι Χάλκειας και Οινιάδων, ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Μεσολογγίου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσολογγίου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας, η Ομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας, η Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, ο Διδασκαλικός Σύλλογος Μεσολογγίου, η Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου, η Αρχαιολογική Ιστορική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, ο Αλιευτικός Σύλλογος «Το Μεσολόγγι», ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου και ο Σύλλογος Νεολαίας Μεσολογγίου.

Τέλος το χρονοδιάγραμμα δράσεων που αποφασίστηκε έχει ως εξής:
Τετάρτη 19/5: Επίδοση της απόφασης στους βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας και επιδίωξη συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣΔΑ ώστε να ανατραπεί ο χωροταξικός σχεδιασμός.
Πέμπτη 20/5: Κλείσιμο των δημοτικών καταστημάτων του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΣΕ – ΑΔΕΔΥ.
Παρασκευή 21/5: Κατάληψη των γραφείων της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα και αποκλεισμό της ΕΟ Αντιρρίου – Ιωαννίνων στο ύψος της γέφυρας του Ευήνου.