Aισιόδοξα μηνύματα πήρε από το Αγρίνιο, ο Απόστολος Κατσιφάρας, που πραγματοποίησε απόψε την κεντρική του ομιλία στον κινηματογράφο “Ανεσις”. “Να πάμε στις κάλπες με αιδιοδοξία, φρόνηση και καθαρό μυαλό.” είπε στην ομιλία του ο υποψήφιος περιφερειάρχης, τον οποίον προλόγισε ο Βασ. Αντωνόπουλος.
Παρόντες ήταν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Θάνος Μωραίτης, οι βουλευτές, Ανδρέας Μακρυπίδης, Σοφία Γιαννακά και Πάνος Κουρουμπλής, ο νομάρχης Αιτωλ/νίας, Θύμιος Σώκος, o πρ. βουλευτής. Γιάννης Βαϊνάς, δήμαρχοι της περιοχής, εκπρόσωποι φορέων και όλοι οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι από την Αιτωλοακαρνανία.
Στην ομιλία του ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε αρχικά στις θεσμικές αλλαγές που έρχονται με την ίδρυση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. «Μέχρι σήμερα ο περιφερειάρχης ήταν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στον τόπο μας. Από εδώ και εμπρός ο περιφερειάρχης θα είναι ο εκπρόσωπος του λαού της Περιφέρειας και θα λογοδοτεί μόνο στο λαό και σε κανέναν άλλον. Μέχρι σήμερα είχαμε να κρίνουμε τις κυβερνήσεις για το αν μας έστειλαν ή όχι κατάλληλο πρόσωπο για το θέση του περιφερειάρχη», είπε ο κ. Κατσιφάρας. Και πρόσθεσε: «Από εδώ και εμπρός τον επιλέγουμε και τον ψηφίζουμε όλοι εμείς. Δική μας η απόφαση, δική μας και η ευθύνη. Σας καλώ να πάμε στις κάλπες με αισιοδοξία, με φρόνηση και καθαρό μυαλό. Να λογαριάσουμε που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε».


Στη συνέχεια ο κ. Κατσιφάρας μίλησε για την στρεβλή ανάπτυξη της χώρας, για την ανισορροπία στις αναπτυξιακές ευκαιρίες ανάμεσα στον ανατολικό και στον δυτικό άξονα και τόνισε ότι ο διεκδικητικός χαρακτήρας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και η πολιτική παρέμβαση του νέου θεσμού αποτελούν την βάση ώστε να αναστραφεί αυτή η δυσμενής για την Δυτική Ελλάδα κατάσταση.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας θα αποτελούν καθημερινή πρακτική στην άσκηση διοίκησης στην Περιφέρεια «από την πρώτη μέρα, από την πρώτη απόφαση».
«Δεν βρίσκομαι εδώ σαν τον μάγο που σας υπόσχεται ότι θα λύσει μονομιάς όλα τα προβλήματα», είπε ο κ. Κατσιφάρας. Και συνέχισε: «Δεν με αφορούν τα μεγάλα προεκλογικά λόγια και οι ανέξοδες υποσχέσεις που ξεχνιούνται μόλις σβήσουν τα φώτα των εκλογών. Στέκομαι μπροστά σας με βαθιά επίγνωση των δυσκολιών, με πίστη στο νέο θεσμό, με αισιοδοξία που πηγάζει από τις δυνατότητες των ανθρώπων και του τόπου μας και με ένα και μόνο στόχο. Να διαθέσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, να γίνει τόπος δημιουργίας και προόδου, κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, να γίνει τόπος σεβασμού στα δικαιώματα του πολίτη, για το δικαίωμα στην πρόοδο, για το δικαίωμα στο αύριο».
Ο κ. Κατσιφάρας έκανε ειδική αναφορά και στις βασικές προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού του για την Αιτωλοακαρνανία: «Η ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού είναι πρώτο και βασικό θέμα στην ατζέντα μας. Μαζί της είναι η αναβάθμιση στον οδικό άξονα Αμφιλοχίας- Ακτίου-Λευκάδας καθώς και η σύνδεση της Ιόνιας οδού με τον άξονα Αστακός-Πλατυγιάλι. Είναι η αναβάθμιση του αεροδρομίου του Ακτίου σε διεθνή αερολιμένα και η ανάπτυξη των υποδομών στο αεροδρόμιο Αγρινίου για εμπορευματικές πτήσεις. Είναι η αξιοποίηση στη βιομηχανική ζώνη στο Πλατυγιάλι με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον. Είναι η ισχυροποίηση του δίπολου Αγρινίου-Μεσολογγίου στην παροχή υπηρεσιών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι η προστασία και η ανάδειξη των πλούσιων και ευαίσθητων οικοσυστημάτων αλλά και των υδάτινων αποθεμάτων, ιδίως του Αχελώου. Και εδώ η θέση μας είναι καθαρή.  Το υδάτινο δυναμικό μας είναι ένα σπουδαίο συγκριτικό πλεονέκτημα πάνω στο οποίο πρέπει να χτίσουμε σημαντικές δραστηριότητες. Στα χρόνια που πέρασαν υδρεύσαμε την Αθήνα με τα νερά του Μόρνου και του Εύηνου. Είναι πια καιρός να αξιοποιήσουμε για δικό μας λογαριασμό αυτό το μεγάλο υδάτινο κεφάλαιο.  Όπως επίσης είναι πια καιρός να εργαστούμε με σχέδιο και πρόγραμμα για τη διεκδίκηση και την ωρίμανση του άξονα Αγρινίου-Καρπενησίου-Λαμίας και του άξονα Αντιρρίου-Ναυπάκτου-Ιτέας-Λαμίας».
Τέλος ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε και στον πολιτικό χαρακτήρα των περιφερειακών εκλογών. «Είναι βαριά πολιτική υποκρισία να μας κατηγορούν αυτοί που οδήγησαν τη χώρα μέχρι εδώ και που απέδρασαν μπροστά στα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν», είπε. Και πρόσθεσε: «Κι αυτή η υποκρισία φτάνει παντού. Ο νέος θεσμός που ιδρύουμε και συγκροτούμε όλοι μαζί, η νέα Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει πρόσχημα και άλλοθι για κομματικούς σκοπούς που μας γυρίζουν πίσω. Ο νέος θεσμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί σε εκείνους που αδιαφορούν γι’ αυτόν, που δεν τον πιστεύουν, που τον πολέμησαν, που δεν τους νοιάζει η νέα ισχυρή και αιρετή περιφέρεια, αλλά που προτάσσουν τις κομματικές τους στρατηγικές».
Στην προσφώνηση του ο Βασ. Αντωνόπουλος τόνισε: “Ο Καλλικράτης αποτελεί μια θεσμική παρέμβαση, όχι μόνο στην διοικητική δομή της χώρας, αλλά και στην φιλοσοφία, ή το μοντέλο αν θέλετε, της  οικονομικής της ανάπτυξης.
Ο πυρήνας αυτής της αλλαγής , (πέραν της θεσμοθέτησης νέων, αυξημένων αρμοδιοτήτων και πόρων), δεν είναι τόσο τα μεγαλύτερα δημοτικά σχήματα, όσο η θέσπιση της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης. 
Η αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση συμβάλει αποφασιστικά  στο μοντέλο μια νέας, προοδευτικής διακυβέρνησης και μιας νέας αναπτυξιακής αντίληψης, ισόρροπης και βιώσιμης.
Μιας νέας αντίληψης στην άσκηση της εξουσίας, όπου η περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα κληθεί να οραματιστεί, να σχεδιάσει, να συντονίσει και να υλοποιήσει με αποτελεσματικότητα, τον τύπο ανάπτυξης, που ταιριάζει στα φυσικά της πλεονεκτήματα, στην πολιτιστική και ιστορική της παράδοση, στην κουλτούρα των ανθρώπων της και στις υποδομές που υπάρχουν ή που δημιουργούνται.”

Αναδημοσίευση από το AgrinioPress.gr