Με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο  22 Ιανουαρίου στο κατάμεστο Τρικούπειο πολιτιστικό κέντρο, η Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου  διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα, Φιλελληνικές Μορφές  «Ο Βίκτωρ Ουγκώ και η Ελλάδα του Μπάυρον».  Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος, Ροδάνθη Φλώρου και χαιρέτισε ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης,  ο οποίος μίλησε για  την σημασία του φιλελληνικού κινήματος για το Μεσολόγγι και ανακοίνωσε την δημιουργία Φιλελληνικού Πάρκου με διεθνείς προδιαγραφές, στον  περιβάλλοντα χώρο πρασίνου του Βυρώνειου κτηρίου.
Στην πρόταση του δημάρχου  η ανταπόκριση των παρευρισκομένων και των μελών της  Βυρωνικής Εταιρείας η οποία μέσω των διεθνών σχέσεων της δύναται να βοηθήσει για την πραγματοποίηση του έργου ήταν θετική.

Ο  διακεκριμένος  καθηγητής, Δημήτρης  Παντελοδήμος 
Στη συνέχεια ο  διακεκριμένος  καθηγητής  του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης  Παντελοδήμος  μίλησε  με γλαφυρό και τεκμηριωμένο τρόπο για την φιλελληνική δράση του τιτάνα του ευρωπαϊκού πνεύματος Βίκτωρα Ουγκώ, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Άλλωστε το βιβλίο του «Ο Βίκτωρ Ουγκώ και η Ελλάδα» για τα διακόσια χρόνια από την γέννηση του ποιητή το 2002, έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία. 
Παράλληλα με την ομιλία παρεμβάλλονταν σε  αντίστοιχα σημεία η απαγγελία του φιλελληνικού ποιήματος του Ουγκώ «Τα Κεφάλια του Σαραγιού» καθώς και η ανάγνωση δύο επιστολών του έκκλησης υπέρ των Κρητών επαναστατών το 1866 και 1867. Αφηγητής ο  Σπύρος Σταματάτος, μέλος του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου, ο οποίος εντυπωσίασε τους θεατές με τον θεατρικό λόγο και την παρουσία του και δίκαια καταχειροκροτήθηκε.
Την εκδήλωση παρουσίασε η γενική γραμματέας της Βυρωνικής, Έλενα Ζαβιτσανάκη, ενώ την σκηνοθετική επιμέλεια είχε η Ζέτα Λάττα.  Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας που ευλόγησε ο πατέρας Ανδρέας, και με δεξίωση  στο φουαγιέ του  Τρικούπειου, όπου προσφέρθηκαν από κυρίες της Βυρωνικής Εταιρείας υπέροχα σπιτικά εδέσματα  που έγιναν ανάρπαστα.
Ο Σπ. Σταματάτος απαγγέλει…
Στην Εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο πρώην δήμαρχος, Γεώργιος Πρεβεζάνος, ο λιμενάρχης, Γ. Σακεριανός, ο υποψ. Βουλευτής κ. Νίκος Καραπάνος, οι αντιδήμαρχοι Μεσολογγίου  Μαρία Φούντα και κ.  Δημήτρης Κοταντάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Σπανός, ο υπεύθυνος Πολιτιστικών κ. Αριστείδης Καβάγιας , οι δημοτικοί σύμβουλοι, Γεώργιος Κασσαβέτης και Γιάννης Μαστανδρέου, ο ιδρυτής της Διεξόδου, Νίκος Κορδόσης, ο πρόεδρος του ΕΨΥΠΕΑ κ. Σωτήρης Κωτσόπουλος, ο πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, Θανάσης Σπυρόπουλος, ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Άρης Τριβλής, ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου, Γιάννης Κανής, ο πρόεδρος του Ραδιοφωνικού Σταθμού, Χρήστος Βλαχογιάννης, η Γενική Διευθύντρια της Περιφέρειας, Διονυσία Σαμαντά, ο πρόεδρος του ΠΡΟΤΕΚΤΑ, Χρήστος Πρεβεζάνος, μέλη άλλων συλλόγων και πλήθος κόσμου.