Μόνο τα έργα εκτροπής του Αχελώου που είναι απολύτως απαραίτητα για την προσωρινή υποστήριξη της σήραγγας και την άντληση των υδάτων, μπορούν να συνεχιστούν, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του Υπουργείου Υποδομών για να πάψει να ισχύει η αναστολή του συνόλου των εργασιών ενώ ζήτησε μέσα σε 30 ημέρες να προσδιοριστούν από το Υπουργείο οι εργασίες που είναι αναγκαίες για την προσωρινή ευστάθεια της σήραγγας έως τη λήξη της εκκρεμοδικίας. Τα έργα για την εκτροπή του Αχελώου έχουν ακυρωθεί τρεις φορές από το ΣτΕ, το 1994, το 2000 και το 2005.
Καθοριστικές πάντως για την οριστική ωστόσο τύχη του έργου φαίνεται πως θα είναι οι απαντήσεις που αναμένονται σε 14 ερωτήματα από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Την προσωρινή αναστολή των έργων έχει ζητήσει η WWF – Ελλάς και φορείς της Αιτωλοακαρνανίας (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δήμοι, επιμελητήρια κλπ.), ενώ υπέρ της συνέχισης τους έχουν ταχθεί το δημόσιο, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Λάρισας και Μαγνησίας, οι τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων των νομών Τρικάλων, Λάρισας και Καρδίτσας, καθώς και η ΔΕΗ.
Από το Zougla.gr