Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Κοσμά τελέστηκε χθες (Κυριακή 10/7) ο αγιασμός της ανακαινισμένης πτέρυγας του Γηροκομείο Μεσολογγίου, παρουσία των αρχών της πόλης και πλήθους κόσμου.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης της παλαιάς πτέρυγας του γηροκομείου καθώς και του αυλείου χώρου, το ίδρυμα αναδεικνύεται σε μια πρότυπη, για όλη τη χώρα, μονάδα φιλοξενίας απόμαχων της τρίτης ηλικίας, που για διάφορους λόγους έχουν στερηθεί την οικογενειακή θαλπωρή.
Χωρίς υπερβολή, οι ανακαινισμένοι χώροι του γηροκομείου Μεσολογγίου δημιουργούν τις προϋποθέσεις αναπλήρωσης της οικογενειακής θαλπωρής για τους ηλικιωμένους και σε συνάρτηση με τη φροντίδα των στελεχών του ιδρύματος συμπληρώνουν το κενό στους φιλοξενούμενους.
Κάτι που αποδεικνύεται από τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των φιλοξενουμένων καθώς από 10 ηλικιωμένους που φιλοξενούταν στο ίδρυμα πριν μια πενταετία περίπου, πλέον φιλοξενούνται 50, ενώ υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας ακόμη 15.

Στη σύντομη ομιλία του, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Κοσμάς, έχοντας και την ιδιότητα του προέδρου του ΔΣ του γηροκομείου, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στη λειτουργία του ιδρύματος τόνισε τη σημαντική συμβολή του στην αναπλήρωση της οικογενειακής θαλπωρής των φιλοξενουμένων, ζητώντας από τους παριστάμενους αλλά και γενικότερα από όλη την κοινωνία την ηθική συμπαράσταση στο έργο που επιτελείται.
Ο κ. Κοσμάς δεν παρέλειψε να τονίσει την σημαντική συμβολή του Μακαριστού Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κυρού Θεοκλήτου στο 50 χρόνια της διακονίας του στην αναβάθμιση του ιδρύματος, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Μητροπολίτης στον πρώην υπουργό Χρίστο Βερελή, τους πρώην νομάρχες Δημήτρη Σταμάτη και Θύμιο Σώκο και στους διατελέσαντες δημάρχους Μεσολογγίου για την συμβολή τους, στην ανακαίνιση της πτέρυγας,. Επίσης ο κ. Κοσμάς έκανε αναφορά στους μεγάλους δωρητές του γηροκομείου Κ. Γιαΐτση και Κ. Σελίβο που τη δεκαετία του ’60 συνέβαλαν στην ίδρυση του γηροκομείου καθώς και στους αδελφούς Χαράλαμπο και Γεώργιο Ζαμπακόλα που με την τεράστια οικονομική τους δωρεά κατασκευάστηκε η καινούργια δυτική πτέρυγα.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Κοσμάς αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη φροντίδα που δείχνει η Εκκλησία για τους γέροντες και τις γερόντισσες, έχοντας ως παράδειγμα τον ίδιο τον ιδρυτή της Ιησού Χριστό, ο οποίος πάνω από τον Σταυρό φρόντισε για την αποκατάσταση της Μητέρας του, παραδίδοντας την φροντίδα και την προστασία της στον μαθητή Του, Ευαγγελιστή Ιωάννη.
Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στα προβλήματα των ηλικιωμένων επεσήμανε: «Η ασθένεια του γήρατος γίνεται πολύ μεγαλυτέρα από την ασθένεια των μικρών παιδιών, γιατί κατά την γεροντική ηλικία δεν καταπέφτουν μόνο οι σωματικές δυνάμεις, οπότε ο γέρων έχει ανάγκη περιθάλψεως και βοηθείας, αλλά εξασθενούν και οι διανοητικές δυνάμεις. Για λόγους σωματικής αδυναμίας και ψυχικής ωφέλειας τα γηρατειά έχουν ιδιαιτέρα ανάγκη βοηθείας». Και συνέχισε: «Η βοήθειά μας προς τους γονείς, προς τους ηλικιωμένους, προς τα γηρατειά είναι έκφρασις σεβασμού και τιμής που πρέπει να αισθανόμαστε απέναντί τους.
Έχουμε χρέος ιερό να σεβόμαστε ολόψυχα εκείνους, που πριν περάσουν στο περιθώριο της ζωής, κρατούσαν τα ηνία της οικογένειας, της εργασίας και γενικότερα της κοινωνίας μας.
Προσπαθήσαμε, προσπαθούμε και θα κάνουμε με τη βοήθεια του Θεού ότι είναι δυνατόν για να προσφέρουμε άνεσι, αγάπη, στοργή, σεβασμό και συμπαράστασι σε κάθε σεβαστό αδελφό και αδελφή που έρχονται να ζήσουν τα καλά τους γηρατειά εδώ, σε αυτό το ίδρυμα της αγάπης.
Η Ιερά Μητρόπολίς μας με την συμπαράστασι των αξιοτίμων μελών των τελευταίων διοικητικών συμβουλίων και του σημερινού, ως και της αξίας διευθύνσεως καταβάλει προσπάθεια να χαρίση στην διακονία των σεβαστών αδελφών ένα σύγχρονο οικοδόμημα, μια στέγη σύγχρονη, με αληθινή αγάπη Χριστού.
Δεν βλέπουμε τους τροφίμους μας σαν επαίτες, ούτε σαν απόμαχους, ούτε σαν εγκαταλελειμμένους που ζητούν ένα κομμάτι ψωμί. Στο ρυτιδωμένο, αλλά αξιοσέβαστο πρόσωπό τους βλέπουμε και θέλουμε να βλέπουμε τους ήρωες, τους αγωνιστάς της ζωής, βλέπουμε τους αδελφούς εν Χριστώ, τις εικόνες του Θεού, τις αθάνατες ψυχές. Βλέπουμε τον πατέρα και τη μητέρα μας. Βλέπουμε τους οδοιπόρους στο δρόμο που οδηγεί στον ουρανό, οι οποίοι πρέπει να ετοιμαστούν για την κατάκτησί του».
Το παρόν στην τελετή του αγιασμού μεταξύ άλλων έδωσαν ο βουλευτής, Μάριος Σαλμάς, οι αντιπεριφερειάρχες Βασίλης Αντωνόπουλος και Νίκος Υφαντής, ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης, ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, πρόεδροι συλλόγων, κληρικοί και πλήθος κόσμου. Μετά το τέλος της τελετής του αγιασμού το κοινό ξεναγήθηκε στην ανακαινισμένη πτέρυγα του γηροκομείου, ενώ στον αύλειο χώρο παρατέθηκε μικρή δεξίωση.
Για την ολοκλήρωση των εργασιών της ανακαίνισης αλλά και για τη γενικότερη αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών δεν θα πρέπει να παραληφθούν οι άοκνες προσπάθειες που καταβάλλονται καθημερινά από τη διευθύντρια του ιδρύματος κ. Ρούλα Κουτσαγγέλη αλλά και των συνεργατών του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και ειδικά του Πρωτοσύγγελου, π. Επιφάνιου Καραγεώργου.