Εκεί που παίζαμε το αγαπημένο μας παιχνίδι στο JackpotCity casino online, μάθαμε τα νέα για τη νέα μετάλλαξη που αφορά τον κορωνοϊό, τη μετάλλαξη mu. Είναι μία μετάλλαξη του κορωνοϊού που πρώτα αναγνωρίστηκε και ταυτοποιήθηκε στην Κολομβία τον Ιανουάριο. Έκτοτε, έχει προκαλέσει εξάρσεις στη Νότια Αμερική, στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

κορονοϊος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον προηγούμενο μήνα χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη μετάλλαξη ως μία μετάλλαξη που προκαλεί το επιστημονικό ενδιαφέρον επειδή υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να κάνει κάποια εμβόλια και θεραπείες λιγότερο αποτελεσματικές, αν και χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις.

Αυτό που συμβαίνει συνήθως στην περίπτωση νέων μεταλλάξεων του COVID-19 είναι οι επιστήμονες να τις παρακολουθούν βασισμένοι σε ύποπτες γενετικές αλλαγές. Ύστερα ψάχνουν για ενδείξεις που καθορίζουν το κατά πόσο η νέα μετάλλαξη είναι περισσότερο μεταδοτική ή προκαλεί πιο σοβαρές ασθένειες. Οι ιοί εξελίσσονται συνεχώς και πολλές νέες μεταλλάξεις συχνά εξαφανίζονται ή χάνονται.

Με τα σημερινά δεδομένα, η μετάλλαξη mu δεν φαίνεται να εξαπλώνεται γρήγορα. Παγκοσμίως, ευθύνεται για λιγότερο από το 1 τοις εκατό των κρουσμάτων COVID-19. Υπάρχουν, βέβαια, χώρες, όπως η Κολομβία, όπου εκεί η μετάλλαξη mu μπορεί να είναι υπεύθυνη για περίπου 39% των κρουσμάτων. Τη δεδομένη στιγμή, οι περισσότερες χώρες ανησυχούν σχετικά με την πολύ μεταδοτική μετάλλαξη δέλτα η οποία είναι η κυρίαρχη μετάλλαξη περίπου σε όλες τις 174 χώρες στις οποίες ανιχνεύθηκε.

Οι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας ιχνηλατούν την μετάλλαξη mu και ψάχνουν τα ίχνη της στην Ευρώπη όπου έχει παρατηρηθεί σε περίπου δέκα με δεκαπέντε χώρες. Το Υπουργείο υγείας της Γαλλίας δήλωσε πρόσφατα πως η μετάλλαξη δέλτα δεν έχει μεταδοθεί πολύ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Επίσης, μία έρευνα από το Υπουργείο Υγείας της Αγγλίας τον προηγούμενο μήνα υπονόησε ότι η μετάλλαξη δέλτα μπορεί να είναι ανθεκτική στα εμβόλια, παρόμοια με την μετάλλαξη βήτα που παρατηρήθηκε αρχικά στη Νότια Αφρική, αλλά δήλωσε ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να φτάσουμε σε μία σαφή απάντηση.

Οι επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπαν ότι η μετάλλαξη mu φαίνεται να αυξάνεται στη Νότια Αμερική, με την μετάλλαξη δέλτα, όμως, να διαδίδεται πιο εύκολα. Η μετάλλαξη mu «είναι πολύ ενδιαφέρουσα για εμάς λόγω του συνδυασμού μεταλλάξεων που έχει», δήλωσε η Maria Van Kerkhove του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, χωρίς όμως να διαδίδεται εύκολα.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Anthony Fauci, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ότι οι ΗΠΑ προσέχουν την μετάλλαξη mu χωρίς, όμως, να θεωρείται άμεση απειλή.

Τι μπορούμε να κάνουμε για την μετάλλαξη mu;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει κάποιος νέος τρόπος αντιμετώπισης της μετάλλαξης αυτής. Το κοινό εργαλείο είναι η αποφυγή συνωστισμού, η καλή υγιεινή, το φόρεμα της μάσκας και ο εμβολιασμός με τα διαθέσιμα εμβόλια τώρα. Αυτά είναι τα όπλα που διαθέτει τώρα η επιστημονική κοινότητα και με αυτά πρέπει να πορευτούμε μέχρι να βρεθεί κάτι πιο αποτελεσματικό.

Μόνο έτσι, δηλώνουν οι επιστήμονες, θα σταματήσει η καλπάζουσα πορεία του ιού και θα αποφευχθούν άλλες μεταλλάξεις οι οποίες ενδέχεται να είναι και πιο μεταδοτικές και θανατηφόρες από τα τρέχοντα στελέχη του κορωνοϊού παγκοσμίως.