Γράφει ο Γιάννης Καράτσαλος

Σε δημοκρατικές και ανεκτικές κοινωνίες, όπως σε αυτές που ζούμε, συνυπάρχουν ο πλούτος και η φτώχεια, μαζί με την άγνοια, την αφέλεια και τον φόβο. Ανάμεσά τους καλλιεργούνται ο λαϊκισμός και ο σκοταδισμός που δεν δικαιολογούνται. Εδώ λοιπόν παρεμβαίνει επιμόνως ο διαφωτισμός μαζί με την επιστήμη, που απεγνωσμένα προσπαθούν να διατηρήσουν τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές ισορροπίες ενός κράτους, αλλά και όλου του κόσμου.

Κατά την εξέλιξη της πανδημίας, που αποτελεί παγκόσμια απειλή και που μόνο συλλογικά αντιμετωπίζεται, αναδεικνύονται αρνητές της ύπαρξης του ιού και αρνητές του εμβολιασμού, ο οποίος αποτελεί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αυτή τη χρονική περίοδο, την προτεινόμενη άμυνα της ανθρωπότητας.

Οι παραπάνω συμπολίτες μας, προβάλλουν λογικά, το ήδη συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην διαχείριση του σώματός τους, ως επιχείρημα έναντι του εμβολιασμού.

Ερωτάται κανείς εάν πρέπει ή θέλουν, οι «εξασφαλισμένοι σε φροντίδα»,  αρνητές πολίτες να δηλώσουν υπεύθυνα πως δεν θα χρησιμοποιήσουν μονάδα του εθνικού συστήματος υγείας, εάν νοσήσουν από τον ιό Covid 19, ώστε να αναδειχθεί η ηθική υπόσταση της θέσης τους.

Η γενναία αυτή τους δήλωση, θα επιτρέψει στον ΕΣΥ να φροντίσει περισσότερους πάσχοντες άλλων ασθενειών και τραυματίες ατυχημάτων, που είναι μία μόνιμη πραγματικότητα.

Με σεβασμό σε κάθε τεκμηριωμένη άποψη, η πανδημία δεν είναι πολιτικό, ιδεολογικό ή θρησκευτικό θέμα, είναι θέμα παγκόσμιας υγείας που επείγει.

Ας εμβολιαστούμε! Προς το παρόν είναι η μόνη μας άμυνα ως ένδειξη σεβασμού στον συνάνθρωπο και την κοινωνία μας.