Το κανάλι της Βουλής συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα που θα πλαισιώσει την προβολή της πανηγυρικής συνεδρίασης της Ολομέλειας για την επέτειο των 200 χρόνων της Επανάστασης, το ντοκιμαντέρ της “ΔΙΕΞΟΔΟΥ”, “Το ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ της Ιστορίας και του Πνεύματος”

 

Η Βουλή-Τηλεόραση θα παρουσιάσει σε απευθείας μετάδοση την πανηγυρική συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής για τα εγκαίνια της έκθεσης «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά», που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Απριλίου στις 18:00.

Τη συνεδρίαση θα τιμήσει με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κα¬τερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα απευθύνει και χαιρετισμό προς το Σώμα, ενώ το λόγο θα λάβουν, επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο ακαδημαϊκός κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης, καθώς και ο υπεύθυνος της έκθεσης κ. Θεόδωρος Κουτσογιάννης.

Η συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 αποτελεί ιστορικό ορόσημο μνήμης και αναστοχασμού.

Η έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά», επιχειρεί να αναδείξει καίρια στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά γεγονότα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, ανασυνθέτοντας παράλληλα το συμβολικό και εκ¬φραστικό φορτίο που φέρει αυτή η κορυφαία για τον λαό μας επέτειος.

Η Βουλή-Τηλεόραση θα πλαισιώσει την προβολή της εκδήλωσης με ένα πλούσιο τηλεοπτικό πρόγραμμα σχετικό με την Επανάσταση του 1821.

Στις 16:30 θα προβληθεί η συνέντευξη του ακαδημαϊκού Πασχάλη Κιτρομηλίδη στην Άντζελα Τσιφτσή, στην οποία μιλά για την προετοι-μασία και το ξέσπασμα του Αγώνα, ενώ στις 17:00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Σταθμοί στην Ιστορία μας», όπου αναφέρονται σε εμβληματικά έργα της έκθεσης κορυφαίες προσωπικότητες του πολιτικού και ακαδημαϊκού χώρου: η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλα-ροπούλου, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής κυρία Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη και οι ιστορικοί κυρία Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και κ. Πασχά¬λης Κιτρομηλίδης. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει η Άντζελα Τσιφτσή, ενώ τη σκηνοθεσία επιμε-λείται η Πανδώρα Ξαρχάκου.

Μετά την ολοκλήρωση της απευθείας μετάδοσης της εκδήλωσης θα προβληθεί στις 20:00 το ντοκιμαντέρ «Ο Φιλελληνισμός στην Τέχνη-Συλλογή Μιχάλη & Δήμητρας Βαρκαράκη», ενώ στις 20:30 η ταινία «ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ» από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Διέξοδος» και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου.

Στις 21:00 θα παρουσιαστεί το συμφωνικό έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ», ενώ τη σκυτάλη παίρνει στις 23:00 το ντοκιμαντέρ της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» «Σε γνωρίζω από την όψη-200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑ¬ΔΑ!».

Τέλος, το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με την προβολή στις 00:00 των δύο ημίωρων επεισο¬δίων του ντοκιμαντέρ «1821’’ Ελλάδα: Η Γέννηση ενός Κράτους & Οι Δύσκολες Διαδρομές ως την Ωρίμανση».

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα προβληθεί και ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Άννας Ασημινάκη από τα εγκαίνια της έκθεσης και την ξενάγηση των επισήμων στην Αίθουσα των Τροπαίων, καθώς και η χαρτογράφηση προβολής (Projection Mapping) που θα ξεκινήσει στο κτίριο της Βουλής τα μεσάνυχτα της Κυριακής 18 Απριλίου.