Λύση στο τεράστιο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τον αποκλεισμό χιλιάδων παραγωγών βρώσιμης ελιάς του νομού μας από τις κορωνοενισχύσεις, λόγω γραφειοκρατικού λάθος (είχαν δηλωθεί σε άλλο κωδικό), έδωσε με παρέμβασή του στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο συντοπίτης μας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός.
Το περίφημο 70άρι που είχαν στερηθεί περίπου 10.000 παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας, θα το εισπράξουν κι αυτοί ύστερα από τις επίμονες και διαρκείς προσπάθειες του Σπήλιου Λιβανού, ο οποίος είχε αναδείξει το πρόβλημα από την πρώτη ημέρα που δημιουργήθηκε με Ερωτήσεις του στη Βουλή, πριν ακόμα γίνει υπουργός.
Ωστόσο από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο κ. Λιβανός είχε συνεχείς προσωπικές διαβουλεύσεις με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα επαναφέροντας το δίκαιο αίτημα των παραγωγών μας.
Στις αρχές Μαρτίου και τυπικά έστειλε εγγράφως το αίτημά του ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (αρ. πρωτ. 1952), έχοντας πείσει τον αρμόδιο υπουργό για το μέγεθος της αδικίας σε βάρος των ελαιοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας.
Το αίτημα του κ. Λιβανού προς τον κ. Σταϊκούρα ήταν συγκεκριμένο. Αφορούσε 9.623 παραγωγούς και 134.462 στρέμματα. Η στρεμματική ενίσχυση οριζόταν στα 70 ευρώ το στρέμμα και η συνολική ενίσχυση για τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έφθανε τα 9.412.270 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικώς είχε φέρει το θέμα στη Βουλή ο κ. Λιβανός από τις 18 Νοεμβρίου 2020, με Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή προς τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΔΩ)
Στο αίτημα που έστειλε προς τον κ. Σταϊκούρα ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Λιβανός, με αριθμό πρωτοκόλλου 1952, ανέφερε τα εξής:
«Στο πλαίσιο της συντονισμένης οικονομικής αντίδρασης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19 στον πρωτογενή τομέα υλοποιήθηκε το έτος 2020 μέτρο στήριξης της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας καλαμών στην επικράτεια.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αριθμ. 1338/312351/06.11.2020, Β’ 4937) εγκρίθηκε ενίσχυση συνολικού ύψους 2 13.162.870€, που αντιστοιχεί σε 188.041 στρέμματα καλλιέργειας επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας καλαμών σε όλη τη χώρα, με 70 € ανά στρέμμα.
Η εφαρμογή του προτεινόμενου μέτρου κρίνεται απαραίτητο να επεκταθεί και στην κάλυψη των παραγωγών της ποικιλίας επιτραπέζιας ελιάς – λοιπές δεομένου ότι η παρέμβαση αφορά ουσιαστικά σε ενίσχυση παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς καλαμών που είχε δηλωθεί με διαφορετικό κωδικό.
Συνεπώς κρίνεται απαραίτητο οι παραγωγοί αυτοί να ενισχυθούν με το ίδιο ποσό που ενισχύθηκαν και οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς καλαμών.
Οι ωφελούμενοι ανέρχονται σε 9.623 παραγωγούς και η επιλέξιμη έκταση σε 134.462 στρέμματα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ έτους 2019 (κωδικός 2008190 «ελαιώνες για παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς – λοιπές για παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς), η στρεμματική ενίσχυση ορίζεται σε 70€ ανά στρέμμα και συνολική ενίσχυση του μέτρου σε 9.412.270€».