Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25/02/2021 μεταξύ του κ. Γεώργιου Διδασκάλου Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, και των κ.κ. Κωνσταντίνου Καραγκούνη βουλευτή της Ν.Δ. νομού Αιτωλ/νιας, του δημάρχου της Ι.Π. Μεσολογγίου Κωνσταντίνου Λύρου, του κ. Μυλωνά Θεόδωρου και του κ. Παντελή Βαλσαμόπουλου, με αντικείμενο συζήτησης το κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί διαχρονικά το Μεσολόγγι, το ζήτημα των πελάδων.

Υπήρξαν εκτενείς τοποθετήσεις για το συγκεκριμένο θέμα τόσο από τον δήμαρχο όσο και από τον κ. Μυλωνά και τον κ. Βαλσαμόπουλου οι οποίοι ανήκουν και στον σύλλογο –πρόεδρο και μέλος του συλλόγου αντίστοιχα- “Φυσιολατρικός Σύλλογος Τουρλίδας & νησιού Τουρλίδας Η ΠΕΛΑΔΑ”.

Ο κ. Μυλωνάς έκανε μια ιστορική αναδρομή στις πελάδες, καθώς επίσης και ειδική αναφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ανωτέρω οικισμών.

Στην συνέχεια ο κ. Βαλσαμόπουλος αναφέρθηκε πιο συγκριμένα στο νομικό πλαίσιο και πως αυτό έχει διαμορφωθεί από το 2004 και μετά.

Ο Γενικός Γραμματέας αφού ενημερώθηκε από τους ανωτέρω, έκανε μια τοποθέτηση στην οποία τόνισε το γεγονός ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα μία λύση ώστε να μην χαθεί η παράδοση των πελάδων καθώς και η ιστορικότητα των οικισμών.

Ο κ. Διδασκάλου πρότεινε να υπάρξει μια προγραμματική σύμβαση συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο της Ι.Π. Μεσολογγίου και στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα να τεθεί σχετικό αίτημα στο Υπουργείο από πλευράς του δήμου ώστε να χαρακτηριστεί ο εν λόγω οικισμός των πελάδων ως ιστορικός, ώστε να υπάρξει η ύψιστη προστασία που προσφέρεται για τέτοιου είδους οικισμούς.

Τόνισε δε ότι με αυτόν τον τρόπο και σε συνεργασία πάντα με τον δήμο θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία, μικρότερη γραφειοκρατία και το κυριότερο θα υπάρξει ουσιαστική προστασία του οικισμού αντιμετωπίζοντας έτσι την αυθαιρεσία και το αίολο μιας νομικής πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία πολλά χρόνια. Μια νομική πραγματικότητα που θέτει σε κίνδυνο οι πελάδες αυτές ανά πάσα στιγμή να κατεδαφιστούν.

Με την κατεύθυνση αυτή του Γενικού Γραμματέα συμφώνησε και ο δήμαρχος κ. Λύρος, ο οποίος δεσμεύτηκε να δρομολογήσει άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες σύμφωνα με τις προτάσεις του κ. Διδασκάλου.

Τέλος από την πλευρά του ο βουλευτής, Κώστας Καραγκούνης συνόψισε στη συζήτηση την πολύ σημαντική πρωτοβουλία και πρόταση του κ. Διδασκάλου.

Τόνισε με την σειρά του ότι αυτό που προέχει αυτή την στιγμή είναι να διαφυλαχθεί ότι δεν θα χαθεί η παράδοση των πελάδων και δεν θα αλλοιωθεί η ιστορικότητας της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου.

Επεσήμανε “ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε να χαρακτηριστεί ως ιστορικός ο οικισμός και σε συνεργασία με τον δήμο να δοθεί μια λύση σε ένα πρόβλημα που απασχολεί το Μεσολόγγι και τους ιδιοκτήτες των πελάδων διαχρονικά.”

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος σχολίασε για το αποτέλεσμα της συνάντησης: “Το ενδεχόμενο να προστατευτεί ο οικισμός των πελάδων με τον χαρακτηρισμό τους ως «ιστορικού» συζητήσαμε την Παρασκευή σε τηλεδιάσκεψη με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργο Διδασκάλου.

Με την αρωγή και συμμετοχή του βουλευτή του νομού μας Κώστα Καραγκούνη αλλά και των εκπροσώπων του συλλόγου, Θόδωρου Μυλωνά και Παντελή Βαλσαμόπουλου κατατέθηκαν τεκμηριωμένα επιχειρήματα τα οποία ο κ. Διδασκάλου έδειξε να κατανοεί.

Είμαστε σε συνεχή συνεργασία και εγρήγορση ώστε η παραδοσιακότητα και το μοναδικό ύφος και χαρακτηριστικά του οικισμού να μπορέσουν να τύχουν ειδικής προστασίας.

Το ενδεχόμενο να προστατευτεί ο οικισμός των πελάδων με τον χαρακτηρισμό τους ως «ιστορικού» συζητήσαμε την Παρασκευή σε…

Δημοσιεύτηκε από Κώστας Λύρος στις Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021