Σε σημαντικές ανακοινώσεις θα προβούν αύριο Σάββατο 26/2 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, από το Μεσολόγγι σχετικά, με την ενεργειακή αυτονόμηση των ΤΟΕΒ και των δήμων αλλά και για σειρά μεγάλης κλίμακας έργων στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου.

Ειδικότερα, θα παρουσιαστούν τα επόμενα βήματα για τη δημιουργία και λειτουργία στο Μεσολόγγι του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου της χώρας, με το οποίο θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ΤΟΕΒ και θα μειωθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής για τους αγρότες. Μάλιστα στο εγχείρημα υπήρξε χθες συνοπτική παρουσίαση στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ.

Επίσης, θα ανακοινωθεί και επίσημα η ένταξη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Πράξης «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Ν/Δ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» με Κωδικό ΟΠΣ 5053976 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020».

Η ένταξη της πράξης στο ΕΣΠΑ αποτελεί  ουσιαστικά την οριστικοποίηση της χρηματοδότησης μιας σειράς έργων στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου που θα δώσουν λύσεις, σε χρόνια προβλήματα ιδιαίτερα στην περιοχή του Αιτωλικού. Έργα προϋπολογισμού 21 εκ.€ για μελέτες που έχουν εκπονηθεί από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Ακαρνανικών Ορέων.

Αναμφίβολα, πρόκειται για θετικές εξελίξεις που αποτελούν το επιστέγασμα μιας μεθοδικής και συστηματικής προσπάθειας από πλευράς του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη και των συνεργατών του, για την απαιτούμενη προετοιμασία αλλά και την διεκδίκηση. Καθώς η έναρξη των διαδικασιών για την οριστική χρηματοδότηση ξεκινά το 2015 επί υπουργίας Παναγιώτη Λαφαζάνη στο “Παραγωγικής Ανασυγκρότησης”,  όταν και έγινε η πρώτη εγγραφή ως τίτλος έργων. Για να ακολουθήσει μια σειρά ενεργειών και από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή.

Ενέργειες που με την ολοκλήρωσή τους  έτυχαν, άμεσης στήριξης από την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έτσι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Σπήλιου Λιβανιού στο Μεσολόγγι, ως υπουργός θα συνοδεύεται με συγκεκριμένες ανακοινώσεις για σημαντικά και χρόνια ζητήματα και όχι μια υποσχέσεις…