Γράφει ο συγγραφέας Φώτης Νεκτάριου Σαγώνας 

 

Όταν η καλλιτεχνική έμπνευση συναντά τη δημιουργική φαντασία μπορεί να δώσει υπόσταση σε νέες, συναρπαστικές μορφές έκφρασης.

Τα τελευταία έξι χρόνια, παράλληλα με τη συγγραφή των ιστορικών μυθιστορημάτων “Λιμνοθάλασσα Ελευθερίας” και “Λιμνοθάλασσα Διχόνοιας”, τόλμησα τη δημιουργία ενός αφηγηματικού παιχνιδιού ρόλων για ενήλικες με κέντρο το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό, το Mythic Revolutions R.P.G. (Role Playing Game). Στόχος του η ανάδειξη της ηρωικής ιστορίας της περιοχής με τη χρήση ενός “εργαλείου” οικείου σε εκατομμύρια  νέους ανά την υφήλιο.

Τα επιτραπέζια αυτά παιχνίδια (RPGs) αναδεικνύουν κυρίως φανταστικούς και μυθικούς κόσμους, επηρεασμένους από το λογοτεχνικό έργο του J. R. R. Tolkien, το οποίο διαμόρφωσε καθοριστικά τρόπους έκφρασης και ψυχαγωγίας νέων γενιών σε μυθιστορήματα, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, διαδικτυακά παιχνίδια και ποικίλους άλλους τομείς έκφρασης και διασκέδασης!

Το Mythic Revolutions RPG καινοτομεί σε αυτόν τον τομέα εντάσσοντας σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης σε μια ισορροπημένη σχέση με τη λογοτεχνία του Φανταστικού.  Σημαντική υποστήριξη της έκδοσης υπήρξε από τον Μεσολογγίτη φωτογράφο και καλλιτέχνη Νίκο Σιάμο, ο οποίος διέθεσε πλούσιο φωτογραφικό υλικό του για την εικονογράφησή της, το οποίο συμπληρώθηκε από τον εξαιρετικό φωτογράφο Γιάννη Τσιλίδη.

Το πρώτο βιβλίο των Mythic Revolutions κυκλοφόρησε το 2018 σε μια ειδική ελληνοαγγλική έκδοση, η οποία έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στην ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας
(https://www.sbs.com.au/language/english/audio/mythic-revolutions-a-game-that-brings-the-greek-war-of-independence-to-life ) έχοντας στο κύριο μέρος της αφήγησής της τη μάχη του Ντολμά και τον ηθικό προβληματισμό για το “εάν υπάρχουν ανούσιες θυσίες”!

Μέχρι σήμερα εκατοντάδες νέοι, νέες αλλά και μεγαλύτερα άτομα έχουν συμμετάσχει σε πολλές επιδείξεις, ενώ έχουν διοργανωθεί παιχνίδια στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κυπαρισσία, το Αιτωλικό και το Μεσολόγγι.

Κοντά σε τέτοιες πρωτοβουλίες στάθηκαν αρκετοί Αιτωλικιώτες και Μεσολογγίτες και κυρίως ο νεαρός μουσουργός Μάριος Θεοφιλάτος, ο οποίος πριν έναν χρόνο είχε την έμπνευση για τη μουσική αναπαράσταση μιας αφήγησης η οποία εκτυλισσόταν σ’ έναν κόσμο ομορφιάς και αρμονίας, τον οποίο μέσα από τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής έχουμε θάψει στην ψυχή μας.

Επάνω σε αυτήν την ιδέα συνεργάστηκαν η Στύλου Κατερίνα, παιδαγωγός, κοινωνιολόγος και συγγραφέας μελέτης επάνω στην κατασκευασμένη γλώσσα των Ξωτικών του γλωσσολόγου J. R. R. Tolkien, ο Μάριος Θεοφιλάτος και η Σιρίν Καραγιουσούφ, από τη Θράκη, η οποία ανέπτυξε τη μελωδία και της έδωσε πνοή με την εξαιρετική φωνή της.

Το πρώτο βίντεο που αναρτήθηκε στο:  https://www.youtube.com/watch?v=ao7ZsccRfbc διαμορφώθηκε μουσικά και τεχνικά από τον Μάριο Θεοφιλάτο και αποτελεί προπομπό μιας παγκόσμιας καμπάνιας για την έκδοση των Μυθικών Επαναστάσεων και ενός μουσικού άλμπουμ στην “Ξωτικογλώσσα”, την οποία δημιουργούμε για τον Κόσμο του παιχνιδιού από το μηδέν με βάση ελληνικές και αραμαϊκές ρίζες καθώς και σημεία της εργασίας του Τόλκιν πάνω στη γλώσσα των ξωτικών της τριλογίας του.

Η υποστήριξη αυτής της πρωτοβουλίας από Μεσολογγίτες και Αιτωλικιώτες, στο πρώτο αυτό στάδιο, με κοινοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα συμβάλει στην υλοποίηση ενός σύνθετου έργου, γεμάτου δημιουργικές προκλήσεις, που αναδεικνύει τους τόπους και τον πολιτισμό μας μέσω της λάμψης των μύθων αλλά και της ιστορίας τους και θα ξεκλειδώσει αλυσιδωτές εξελίξεις στον χώρο της μυθοπλασίας στην Ελλάδα!