Την ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς δήμου και φορέων του Μεσολογγίου για να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των Αλυκών ζητά με δήλωσή του ο επικεφαλής του συνδυασμού “Η Κοινωνία Μπροστά”, Π. Παπαδόπουλος.
Στη δήλωσή του ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει:
Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις το Υπουργείο Οικονομικών προσλαμβάνει χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους για την πώληση του 55,19% των Ελληνικών Αλυκών!
Νομικούς και χρηματοοικονομικούς συμβούλους για την πώληση του 55,19% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία των Ελληνικών Αλυκών θα προσλάβει το Υπουργείο Οικονομικών. Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, αλλά στοχευμένη πολιτική του Υπουργείου και της κυβέρνησης για την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους. Το ότι αποτελούν κοινόχρηστα πράγματα και ευαίσθητα οικοσυστήματα ποσώς τους ενδιαφέρει. Ειδικότερα η Αλυκή του Μεσολογγίου παράγει σε ετήσια βάση 120.000 τόνους αλατιού, της Καλονής Λέσβου 40.000 τόνους και του Πολιχνίτου 8.000 τόνους.Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι μια τέτοια εξέλιξη θα στερήσει από τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου σημαντικά έσοδα αφενός και αφετέρου ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη ιδιωτικοποίηση θα επιφέρει περιβαλλοντικά προβλήματα που σήμερα δεν μπορεί να εκτιμηθούν.
Ο Συνδυασμός μας Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ πιστεύει ότι:

  1. Ο Δήμος και οι φορείς της πόλης πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάθε πρόσφορο μέσο για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης.
  2. Ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στη λήψη απόφασης για ίδρυσηΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΗΣ Α.Ε. όπως ο Δημοτικός Κώδικας προβλέπει, που στόχο θα έχει τη διαχείριση των Αλυκών και παράλληλα να διεκδικήσει σε πολιτικό επίπεδο να περάσουν με νομοθετική ρύθμιση οι Αλυκές στον Δήμο.

Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να καθυστερούμε γιατί οι εξελίξεις και πάλι θα μας αφήσουν πίσω και στο τέλος θα αναρωτιόμαστε για μια ακόμη φορά τη έφταιξε…