Η λειτουργία ενεργειακής κοινότητας στο δήμο Μεσολογγίου ήταν ένα από τα πρώτα «στοιχήματα» της δημοτικής αρχής με την ανάληψη των καθηκόντων της.

Ένα «στοίχημα» που είχε την στήριξη σύσσωμης της αντιπολίτευσης σε όλα τα διαδικαστικά στάδια και για το οποίο είχε «στρώσει» το δρόμο τη προηγούμενη δημοτική αρχή με την σύσταση της «Ενεργειακής Κοινότητας» με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου, λίγο μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2019.

Το όλο εγχείρημα, όμως, κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί ποτέ, λόγω της λανθασμένης επιλογής του χώρου που θα αναπτυσσόταν η Ενεργειακή Κοινότητα, δηλαδή το «Κτήμα Πετούνη».

Παρά το γεγονός ότι, σε σχετική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου από πλευράς δημοτικής αρχής δόθηκαν διαβεβαιώσεις, σε επισημάνσεις της αντιπολίτευσης, για καταλληλόλητα του χώρου, τελικά η ομόφωνη απόφαση που λήφθηκε ακυρώθηκε από την εποπτική αρχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Και ακυρώθηκε διότι ο σκοπός που είχε χρηματοδοτηθεί ο δήμος Μεσολογγίου για την αγορά της συγκεκριμένης έκτασης είναι συγκεκριμένος, για «οικιστική αποκατάσταση των ΡΟΜΑ» και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό. Άλλωστε στο παρελθόν για τον ίδιο λόγο είχε ακυρωθεί η δημιουργία «καταφυγίου αδέσποτων ζώων» στον ίδιο χώρο.

Επόμενο βήμα της δημοτικής αρχής ήταν να ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών, την αλλαγή χρήσης του συγκεκριμένου οικοπέδου, κάτι που είναι πιθανό να μην συμβεί. Καθώς πληροφορίες μας αναφέρουν, ότι υπάρχει αρνητική εισήγηση και γνωμοδότηση…

Οπότε η δημοτική αρχή θα πρέπει, μέσα σε ασφυκτικά μικρό χρονικό διάστημα, να αναζητήσει έκταση 500 στρεμμάτων για την «Ενεργειακή Κοινότητα»…

Με δεδομένο όμως ότι ο δήμος Μεσολογγίου δεν διαθέτει «τράπεζα γης» η μόνη λύση είναι η ενοικίαση έκτασης, κάτι όμως που αυτόματα συνεπάγεται την αναγκαιότητα εκπόνησης νέας μελέτης. Συνεπώς  είναι πολύ πιθανό τα προσδοκόμενα οφέλη, ιδιαίτερα για τη ΔΕΥΑΜ, να μην είναι τα αναμενόμενα, με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό, για τη βιωσιμότητά της.

Εάν, λοιπόν, δεν συμβεί τίποτε από τα παραπάνω δηλαδή ενοικίαση νέου χώρου και επικαιροποίηση της μελέτης, τότε είναι βέβαιο, ότι η «Ενεργειακή Κοινότητα Μεσολογγίου» να αποτελέσει «όνειρο θερινής νυκτός», με ολέθριες συνέπειες κυρίως για τη βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΜ.

Παράλληλα θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με απρόβλεπτες εξελίξεις στα δημοτικά δρώμενα… μιας και η ευθύνη για την εξέλιξη θα βαρύνει κύρια και αποκλειστικά τη δημοτική αρχή… Ενώ για το ζήτημα αυτό ο δήμαρχος Μεσολογγίου είχε δεσμευτεί στο δημοτικό συμβούλιο ότι: «Εάν σε δυο χρόνια δεν λειτουργήσει η ενεργειακή κοινότητα, θα παραιτηθώ του αξιώματος μου…»