Με ικανοποίηση δέχτηκε η εμπορικός κόσμος την απόφαση της Κυβέρνησης να απαγορεύσει την πώληση από τα Super Markets “βιομηχανικών” προϊόντωv  (μικροσυσκευές, ρούχα, βιβλία κλπ.) καθώς όπως υποστήριζαν κλαδικές ενώσεις δημιουργούνταν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Μεσολογγίου σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: 

“Ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου συγχαίρει για την επιτυχία αυτή το πρόεδρο κ Καρανίκα και την διοίκηση της ΕΣΕΕ  και χαιρετίζει την  Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δείχνει ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εισάκουσε το αίτημα της ΕΣΣΕ το οποίο προήρθε από όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της Ελλάδας, με σκοπό να σταματήσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό που είχε δημιουργηθεί από την πώληση βιομηχανικών προϊόντων, όπως ενδύματα, υποδήματα, λευκά είδη κλπ, σε σούπερ μάρκετ τα οποία δεν είχαν σχέση με τα είδη πρώτης ανάγκης όπως είναι τα τρόφιμα.

Ελπίζουμε, να συνεχιστεί ο δρόμος στήριξης του Λιανικού Εμπορίου και των μικροεπιχειρήσεων, δίνοντας αποζημιώσεις και όχι επιδοτήσεις – δάνεια τα οποία δεν λύνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις απλώς παρατείνουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Ευελπιστούμε, ακόμη να διασφαλιστεί ισορροπία και συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά εν μέσω πανδημίας.”

 


 

Ικανοποίηση και από τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση από τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου:

“Αποτελεί ηθική δικαίωση των προσπαθειών μας η σημερινή απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης που επιβάλει περιορισμό στην πώληση διαρκών αγαθών όπως ρούχα ,παπούτσια ,ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη ,οικιακά είδη κλπ. από τις Υπεραγορές τροφίμων για το διάστημα που τα καταστήματα Λιανικής πώλησης θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου από την πρώτη περίοδο του lockdown την Άνοιξη είχε αναδείξει και προβάλει τον Αθέμιτο Ανταγωνισμό από τις Υπεραγορές τροφίμων σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων που με απόφαση της Πολιτείας ήταν υποχρεωτικά κλειστές για την προστασία της δημόσιας υγείας .

Το ίδιο κάναμε και με πρόσφατες επιστολές μας τόσο προς τον Πρωθυπουργό όσο και προς τους αρμόδιους Υπουργούς στις 6-11-2020 και στις 9-11-2020, τονίζοντας  για άλλη μια φορά ότι αδικούνται οι μικρές επιχειρήσεις .

Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που διανύουμε στην οποία δοκιμάζουν για άλλη μια φορά τις αντοχές τους οι μικρές επιχειρήσεις η σημερινή απόφαση έρχεται να ικανοποιήσει το δίκαιο των προσπαθειών μας .

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου θέλει να δηλώσει ότι θα εξακολουθεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να ενημερώνει τους συναδέλφους μας, όπως επίσης να προτείνει και να διεκδικεί λύσεις μαζί και με άλλους Εμπορικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες ενώνοντας τις δυνάμεις μας, απαιτώντας γενναία μέτρα στήριξης του Εμπορικού Κόσμου που για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες πλήττεται από την εξέλιξη της πανδημίας με αναστολή λειτουργίας.

Η Πολιτεία με την σημερινή της απόφαση έδειξε ότι έλαβε σοβαρά υπό όψιν την πρόταση του Εμπορικού Κόσμου που αποτελούσε ένα απολύτως δίκαιο αίτημα.

Ελπίζουμε με τον ίδιο τρόπο να εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ανάλογα αιτήματα και στο μέλλον συμβάλλοντας στην επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων.

Μετά από αυτή την απόφαση το ΔΣ του ΕΣΑ θέλει να απευθυνθεί στους φίλους και φίλες καταναλωτές της Πόλης μας και της περιοχής μας .

Να ζητήσει υπομονή και τήρηση των μέτρων από όλους και σε αυτή τη δεύτερη δοκιμασία που όλοι μας βιώνουμε .

Ελπίζουμε όταν η αγορά κάνει την επανεκκίνηση της στο τέλος Νοεμβρίου να έχουμε και πάλι τη στήριξη σας όπως ακριβώς έγινε και τον Μάιο αναγνωρίζοντας την εξαιρετικά δύσκολη θέση που έχουν βρεθεί οι μικρές επιχειρήσεις της Πόλης μας εξ αιτίας της υγειονομικής κρίσης .

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου θέλει να τονίσει ότι θα εξακολουθεί να δηλώνει παρών, να προσπαθεί και να αγωνίζεται για το συμφέρον των συναδέλφων μας και το μέλλον των μικρών επιχειρήσεων της τοπικής μας αγοράς.”

 


Ποια προϊόντα δεν θα πωλούνται στα Super Markets 

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ B’ 4946/10-11-2020), απαγορεύεται κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων στα καταστήματα και τις υπεραγορές τροφίμων (super markets) να πωλούν, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα εξής προϊόντα υπό τους κατωτέρω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων:

 

-Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, περιφερειακές μονάδες υπολογιστών και λογισμικού (ΚΑΔ

47.41),

-τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό (ΚΑΔ 47.42),

-εξοπλισμό ήχου και εικόνας (ΚΑΔ 47.43),

-κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (ΚΑΔ 47.51),

-χαλιά, κιλίμια και επενδύσεις δαπέδου και τοίχου (ΚΑΔ 47.53),

-ηλεκτρικές οικιακές συσκευές (ΚΑΔ 47.54),

-έπιπλα, φωτιστικά και άλλα είδη οικιακής χρήσης – εξαιρούνται ανταλλακτικά (π.χ.

λαμπτήρες), σάρωθρα για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), καθώς και σκούπες και

βούρτσες για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37) (ΚΑΔ 47.59),

-βιβλία (ΚΑΔ 47.61),

-παιχνίδια (ΚΑΔ 47.65),

-ενδύματα, με εξαίρεση τα καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43) (ΚΑΔ 47.71),

-υποδήματα δερμάτινα είδη (ΚΑΔ 47.72).