Φωτό: Διονύσης Τζωρτζόπουλος

 


Με όρους μικροπολιτικής η αντιπλημμυρική προστασία του Μεσολογγίου 

Ακατανόητη μας είναι  η αντιμετώπιση από τη δημοτική αρχή του Μεσολογγίου, του πλημμυρικού φαινομένου της περασμένης Δευτέρας, όταν και μετά από μια ισχυρή βροχόπτωση μιας ώρας, κυριολεκτικά πολλά σημεία της πόλης μετατράπηκαν σε λίμνη και κάτοικοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια κατάσταση ανάλογη με αυτή του 2016 και ενώ έχουν γίνει παρεμβάσεις, ώστε να υπάρξει αντιπλημμυρική θωράκιση που όμως εκ του αποτελέσματος και προφανώς δεν είναι επαρκείς.

Και μας είναι ακατανόητη διότι παρακολουθώντας τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου εκείνο που διαπιστώσαμε είναι ότι άμεση προτεραιότητα από πλευράς στελεχών της δημοτικής αρχής δεν είναι ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός, αλλά η απόδοση ευθυνών στους προηγούμενους και για όσα έκαναν και για όσα δεν έκαναν.

Κι αυτό διότι στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν παρουσιάστηκε κάποια συγκεκριμένη μελέτη ή σχεδιασμός ή έστω πρόταση που να έχει εκπονηθεί στον ένα χρόνο της θητείας της δημοτικής αρχής και η οποία να έχει τεθεί υπόψη του αρμόδιου υπουργείου ή της περιφέρειας για χρηματοδότηση ή υλοποίησης από τους ίδιους.

Το μόνο που ακούστηκε ήταν ότι γενικά και αόριστα έχουν γίνει αιτήματα για αντιπλημμυρικά… Τι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τα αιτήματα δεν ακούστηκε…

Και αυτό θεωρούμε ότι είναι το ζητούμενο, δηλαδή η εκπόνηση ενός πλάνου που θα περιλαμβάνει, παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης ανάλογων καταστάσεων…

Τα υπόλοιπα ελάχιστα έως καθόλου δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες… καθώς συνήθως αυτοί πληρώνουν τον λογαριασμό…


 

“Δεν φταίω εγώ… φταίει ο Χατζηπετρής…”

Κάπως έτσι αντιμετώπισε αιρετός του δήμου Μεσολογγίου τα παράπονα κατοίκων της πόλης που είδαν πλημμυρισμένη την περιοχή που διαμένουν και με έπαρση και αρκετή δόση αλαζονείας συνομιλώντας μαζί τους, «μετακύλησε» την ευθύνη για τα αίτια την πλημμύρας στην Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ως υπεύθυνη για τον καθαρισμό παρακείμενης αποστραγγιστικής τάφρου «ονοματίζοντας» μάλιστα συγκεκριμένο αιρετό της περιφερειακής αρχής.

Επακόλουθο, οι κάτοικοι να απευθυνθούν στον αιρετό της Περιφέρειας για να του μεταφέρουν την οργή και αγανάκτησή τους. Ο αιρετός συνοδεία υπηρεσιακών παραγόντων βρέθηκε στην πλημμυρισμένη περιοχή και αφού «άνοιξαν» επιτόπου τους επίσημους χάρτες ρεμάτων, χειμάρρων κλπ. διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη πλημμυρισμένη τάφρος δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της περιφέρειας.

Όμως παρά το γεγονός αυτό, υπήρξε δέσμευση από πλευράς του αιρετού της Περιφέρειας για την άμεση διάθεση μικρής πίστωσης που απαιτείται ώστε να γίνει αντιπλημμυρική παρέμβαση στην περιοχή ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο μέλλον.

Έτσι η προσπάθεια μετακύλισης ευθύνης στην Περιφέρεια από τον αιρετό του δήμου Μεσολογγίου προφανώς και έφερε το αντίθετο από το ποθούμενο «μικροπολιτικά» πάντα αποτέλεσμα…

Σε κάθε περίπτωση, όμως, θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους τους εμπλεκόμενους με την υπόθεση ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ  ότι θα πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά.

Και νομίζουμε ότι γινόμαστε απόλυτα κατανοητοί….

 


 

Ρεκόρ εσόδων και σημαντική κερδοφορία το 2019 η “ΕΛΛΗΝΙΚΈΣ ΑΛΕΚΈΣ Α.Ε.”

Το τελευταίο διάστημα μέσω «διαρροών» στον τοπικό τύπο γίνεται μια συστηματική προσπάθεια απαξίωσης και μηδενισμού του έργου που έχει παραχθεί τα τελευταία χρόνια από τη διοίκηση των «ΕΛΛΗΝΙΚΏΝ ΑΛΥΚΏΝ Α.Ε.».

Πρόσφατα όμως σε δημόσια ανακοίνωσή της προς το επενδυτικό κοινό η «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας» το «υπερταμείο» δηλαδή στο οποίο και έχει υπαχθεί η «ΕΛΛΗΝΙΚΈΣ ΑΛΥΚΈΣ Α.Ε.» παρουσίασε τα οικονομικά στοιχεία για το 2019.

Στην ανακοίνωση αυτή (ΔΙΑΒΆΣΤΕ Ε΄ΔΩ) για την «ΕΛΛΗΝΙΚΈΣ ΑΛΥΚΈΣ Α.Ε.» αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. πέτυχε το 2019 τα υψηλότερα έσοδα της τελευταίας, τουλάχιστον δεκαετίας, και σημαντική κερδοφορία.»

Επομένως γίνεται σαφές ότι αναφορές στον τοπικό τύπο «περί ζημιογόνων δραστηριοτήτων» προφανώς και αποτελούν παραπληροφόρηση για την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων και προσωπικών επιδιώξεων ενόψει πιθανής αλλαγής στο ΔΣ της εταιρείας. 

 

Μια διαφορετική άποψη για την κατάργηση του δημοτικού σχολείου στη  Μάστρου

Η κατάργηση του δημοτικού σχολείου στη Μάστρου έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην εκεί τοπική κοινωνία που ως ένα βαθμό μπορεί να θεωρηθούν δικαιολογημένες.

Όμως η ένταση αυτών και κυρίως η υιοθέτηση της «πολεμικής» τόσο από τη δημοτική αρχή όσο και από συνδικαλιστικούς κύκλους προκαλούν ερωτηματικά για το «που πάμε και τι θέλουμε».

Ειδικότερα με όρους «τοπικισμού» οι αντιδράσεις είναι απόλυτα δικαιολογημένες. Με όρους, όμως, «παιδαγωγικούς» κατά την άποψή μας οι αντιδράσεις είναι απόλυτα αδικαιολόγητες.

Κι αυτό διότι με την συγχώνευση που έγινε του δημοτικού σχολείου της Μάστρου με αυτό της Γουριάς συνέβησαν τα εξής:

  1. Δημιουργήθηκε 6θέσιο σχολείο δηλαδή για κάθε τάξη θα υπάρχει και αντίστοιχος εκπαιδευτικός, ενώ πριν τη συγχώνευση τα σχολεία ήταν 3θέσιο και 4θέσιο… (δηλαδή τρεις και τέσσερις εκπαιδευτικοί για όλες τις τάξεις)
  2. Το κτήριο που στεγάζει το δημοτικό σχολείο της Γουριάς είναι από τα πιο σύγχρονα του δήμου Μεσολογγίου
  3. Η απόσταση μεταξύ των δυο κοινοτήτων είναι πολύ μικρή και υπάρχει πρόβλεψη για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών.

Κατά συνέπεια γίνεται σαφές ότι ο «θόρυβος» που προκλήθηκε για το ζήτημα ήταν και είναι  υπερβολικός και ταυτόχρονα η αντιμετώπιση των διαμαρτυριών από τους αιρετούς της περιοχής έγινε και πάλι με όρους μικροπολιτικής… καθώς παιδαγωγικά η απόφαση για τη συγχώνευση είναι σωστή. 

 


 

10 και πλέον χρόνια για μια απλή μεταστέγαση δημόσιας υπηρεσίας από ιδιωτικό σε δημόσιο κτήριο 

Την παροιμία «Κάλλιο αργά παρά ποτέ»  θυμίζει ο ρυθμός υλοποίησης των διαδικασιών για τη μεταστέγαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αιτωλίας στο Μεσολόγγι καθώς αυτό θα συμβεί 10 χρόνια μετά από την υιοθέτηση από τους αρμοδίους σχετικής πρότασης που είχαμε θέσει μέσω του MessolonghiNews το 2012!

Διαδικασίες που κυριολεκτικά έχουν «περάσει» από «σαράντα κύματα» και που σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και τοπικών παραγόντων σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες μετασκευής των κτηριακών εγκαταστάσεων των πρώην αποθηκών καπνού προκειμένου να γίνει η μεταστέγαση.

Η συγκεκριμένη μεταστέγαση εκτιμούμε ότι θα πρέπει να τύχει «μελέτης» από τους αρμόδιους (αν υπάρχουν) για την μείωση της γραφειοκρατίας καθώς η καθυστέρηση κατά κύριο λόγο αποδίδεται στη γραφειοκρατία και μόνο…

Έτσι καλό θα είναι όσοι ενεπλάκησαν για τη μεταστέγαση να καθίσουν σε ένα τραπέζι για να συζητήσουν και να προτείνουν λύσεις και ειδικά οι κοινοβουλευτικοί μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών για την άμβλυνση αυτών των καταστάσεων.


 

Με την προεκλογική “συνταγή” ο απολογισμός του δημάρχου Μεσολογγίου 

Παρακολουθώντας τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής του Μεσολογγίου για τον πρώτο χρόνο της θητείας της αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι ο Κώστας Λύρος επιμένει στην «πετυχημένη» για το ίδιο, στρατηγική της «μη εξειδίκευσης».

Δηλαδή, όπως και προεκλογικά, απέφυγε να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για λύσεις χρόνιων ζητημάτων στο δήμο, όπως πχ. Ύδρευση Αιτωλικού, διαχείριση απορριμμάτων, ΔΕΥΑΜ κ.α. έτσι και στον απολογισμό του έκανε, γενικές αναφορές για έργα και δράσεις που θα έχουν στόχευση να καταστεί ο δήμος «τόπος προορισμού».

Έτσι ο απολογισμός μάλλον χαρακτήρα ομιλίας για προϋπολογισμό είχε, καθώς στον πρώτο χρόνο της θητείας της δημοτικής αρχής δεν υπήρξε κάτι που να κάνει την «διαφορά» με τους προηγούμενους θετικά «ηχηρή».

Μάλιστα κατά την άποψή μας ο κ. Λύρος έβαλε «αυτογκόλ» όταν και κατά το ξεκίνημα του απολογισμού παρουσίασε ως «επίτευγμα» την μείωση του μισθολογικού κόστους, όταν σε όλους είναι γνωστό ότι αυτό συνέβη, λόγω συνταξιοδότησης υπαλλήλων… χωρίς παράλληλα, να αποσαφηνίζει εάν τα στοιχεία αντιστοιχούν στις ίδιες περιόδους δηλαδή 8μηνο του 2019 με 8μηνο του 2020…

Ενώ τέλος για τις δαπάνες δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι το 2020 δεν διοργανώθηκαν Γιορτές Εξόδου που επιβαρύνουν με δεκάδες χιλιάδες ευρώ τον προϋπολογισμό του δήμου στο σκέλος των δαπανών.

Από τον απολογισμό κρατάμε ως θετικό την ανακοίνωση που έκανε ο δήμαρχος Μεσολογγίου για έναρξη διαδικασιών για την ενοποίηση και ανάδειξη της ζώνης Κήπου των Ηρώων και Σιδηροδρομικού Σταθμού.