Χωρίς καμιά αμφιβολία η χθεσινή πλημμύρα στο Μεσολόγγι χρήζει άμεσης διερεύνησης και απόδοσης ευθυνών, μιας και από την Πολιτεία για την αποτροπή της διατέθηκαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι εικόνες του 2016. Δυστυχώς όμως, οι εικόνες επαναλήφθηκαν σε απόλυτο βαθμό.

Εκ του αποτελέσματος στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό που εκπονήθηκε το 2016 κάτι έγινε λάθος ή δεν έγινε.

Κι αυτό γιατί χθες, παρά το γεγονός ότι δεν «έσπασε» κάποιο από τα μεγάλα ρέματα της περιοχής – όπως είχε συμβεί το 2016 – είδαμε οι δρόμοι της πόλης του Μεσολογγίου να μετατρέπονται σε λίμνες και περιοχές του Αγίου Θωμά και ιδιαίτερα στον οικισμό Ζεστή να δημιουργούνται χείμαρροι, πλημμυρίζοντας σπίτια, αυλές και καλλιέργειες.

Επίσης, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι η διάρκεια της βροχόπτωσης ήταν μικρότερη σε σχέση με αυτή του 2016.

Όμως το κακό έγινε και εκατοντάδες κάτοικοι του Μεσολογγίου «βιώνουν» από χθες μια δύσκολη κατάσταση.

Το 2016 σε ανάλογο σημείωμα στο MessolonghiNews μεταξύ άλλων επισημαίναμε: «θα πρέπει να επαναλάβουμε την παρότρυνσή μας που τη ΔΕΥΑΜ, ώστε επιτέλους να γίνει προμήθεια ηλεκτρογεννητριών για να εξασφαλιστεί η λειτουργία των αντλιοστασίων

Κάτι που συνέβη σχετικά άμεσα τότε όσον αφορά με την υποβολή σχετικού αιτήματος και την υιοθέτησή του με την ανάλογη χρηματοδότηση από το αρμόδιο υπουργείο.

Έτσι και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη μελέτη, τη δημοπράτηση και την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου.

Και φθάνουμε τέσσερα χρόνια μετά και αφού έχουν διατεθεί περίπου 5 εκ.€ , για τα αντλιοστάσια και άλλα αντιπλημμυρικά έργα,  να είμαστε αντιμέτωποι με κατάσταση ανάλογη, του 2016.

Κάτι που εκ των πραγμάτων, αφενός δημιουργεί ερωτηματικά και αφετέρου προκαλεί οργή και αγανάκτηση.

 

Τα ερωτηματικά που προκάλεσε η χθεσινή πλημμύρα έχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο έργο και για τον ποιο λόγο δεν έχουν «παραδοθεί» στη ΔΕΥΑΜ  – για την εποπτεία της λειτουργείας τους – τα αντλιοστάσια ομβρίων, από την στιγμή που έχει γίνει μερική παραλαβή του έργου, ώστε να μην απουσιάζει ο ανθρώπινος παράγοντας την κρίσιμη ώρα, όπως ενδεχομένως να συνέβη χθες.

Οργή και αγανάκτηση και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Θωμά όπου το 2016 «έφταιγε τη ΤΕΡΝΑ» ενώ για χθες προφανώς η αιτία είναι, ότι δεν έχει γίνει ή έχει σχεδιαστεί να γίνει αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή. Άλλωστε και κατά τον απολογισμό του προχθές ο δήμαρχος Μεσολογγίου δεν έκανε ιδιαίτερη αναφορά για αντιπλημμυρικό σχεδιασμό σε όλο το εύρος του δήμου.

Κατά συνέπεια γίνεται αντιληπτό ότι κάτι δεν έγινε σωστά σε επίπεδο σχεδιασμού μιας και για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος «λεφτά ΥΠΉΡΞΑΝ» και μάλιστα πολλά…

ΥΓ1.: Μακάρι να μην αποδειχτεί ότι η αιτία της χθεσινής πλημμύρας είναι η μικροπολιτική αντίληψη που ενίοτε διακατέχει τους αιρετούς για τις μεταξύ των αντιπαλότητες…

ΥΓ2: Δεν θα μας “ξενίσει” η αφαίρεση της αρμοδιότητας αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας από τους δήμους