Την έκτακτη χρηματοδότηση των ΚΔΑΠ Μεσολογγίου με ίδιους πόρους του δήμου ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Λύρος, δίνοντας ένα έμμεσο τέλος στην εργασιακή ανασφάλεια πολλών εργαζομένων στις δομές που ήρθαν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, από το ενδεχόμενο παύσης λειτουργίας αυτών.

Έτσι, με την απόφασή του να δρομολογήσει διαδικασίες για την έκτακτη χρηματοδότηση των ΚΔΑΠ από ίδιους πόρους, ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος αφενός αποδεικνύει έμπρακτα την στήριξή του στο θεσμό αυτό και αφετέρου δεν δημιουργεί προϋποθέσεις, για αρνητική κριτική από την αντιπολίτευση και την κοινωνία γενικότερα.

Ταυτόχρονα κατά την άποψή μας η απόφαση αυτή έχει σαφώς θετικό πολιτικό και κοινωνικό πρόσημο και δείχνει ότι ο Κώστας Λύρος έχει ανακλαστικά που καλύπτουν αδυναμίες που προκύπτουν είτε από αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης είτε από αστοχίες συνεργατών του.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Μεσολογγίου στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) επιτέλεσαν και επιτελούν σημαντικό έργο στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Αποτελούν ζωντανά κύτταρα δημιουργίας και μάθησης, επιτελούν κοινωνικό ρόλο και πρέπει με κάθε κόστος να παραμείνουν ενεργά.

Είναι γνωστό σε όλους το σοβαρό πρόβλημα, που δημιουργήθηκε με την περικοπή των εγκρίσεων επί των αιτήσεων που κατατέθηκαν και κατ’ επέκταση την απόρριψη συμμετοχής πολλών παιδιών στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης σε όλη τη χώρα για την σχολική χρονιά που ξεκινάει.

Ένα πρόβλημα για το οποίο δεν ευθύνεται η παρούσα Δημοτική Αρχή, όπως και οποιαδήποτε άλλη Δημοτική Αρχή στη χώρα.

Από την πρώτη στιγμή με συντονισμένες ενέργειες προσπάθησα και προσπαθώ με κάθε τρόπο και σε συνεργασία με άλλους Δημάρχους να εξασφαλίσω επιπλέον χρηματοδότηση για τη λειτουργία των ΚΔΑΠ του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.

Ανεξαρτήτως όμως από την επιτυχία της προσπάθειας, η ευόδωση της οποίας εξαρτάται από τους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης, δηλώνω ότι ο Δήμος μας λαμβάνοντας υπ΄ όψη του την τρέχουσα συγκυρία θα προβεί στην έκτακτη χρηματοδότηση των ΚΔΑΠ του Δήμου μας, όσο αυτό είναι εφικτό και στα μέτρα των δυνατοτήτων μας, ώστε τούτα να παραμείνουν ενεργά για την παρούσα σχολική χρονιά.

Είναι κάτι που αποφασίζουμε παρότι τα οικονομικά μας ως γνωστόν δεν είναι ανθηρά.

Αλλά το έχουμε διατρανώσει και το κάνουμε πράξη ότι οι κοινωνικές δομές και η οικογένεια είναι για εμάς προτεραιότητα.

Γι’ αυτό και στηρίζουμε έμπρακτα τον κοινωνικό ρόλο που επιτελούν τα ΚΔΑΠ και βέβαια τις οικογένειες του δήμου και τα παιδιά μας σε μια δύσκολη εποχή».