Στο 5 λεπτών βίντεο που κοινοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται η στόχευση της χθεσινής επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Μεσολόγγι κατά την οποία είχε την ευκαιρία να αναδείξει συγκεκριμένα ζητήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στην περιοχή και ειδικότερα όσοι ασχολούνται με την αλιεία και την ελαιοκαλλιέργεια.

Ο κ. Τσίπρας διαπίστωσε το εύρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι αυτοί μέσω διαδοχικών συναντήσεων που είχε τόσο με αλιείς όσο και με ελαιοπαραγωγούς στις οποίες ενημερώθηκε διεξοδικά για όλες τις παραμέτρους των προβλημάτων.

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Μεσολόγγι ξεκίνησε από τις εγκαταστάσεις του τμήματος ζωικής παραγωγής, αλιείας και υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών  όπου και ενημερώθηκε από το εκπαιδευτικό προσωπικό για το γνωστικό αντικείμενο και  τις προοπτικές του τμήματος.

 

Ακολούθως μετέβη στον Κήπο των Ηρώων όπου και έτυχε θερμής υποδοχής από φίλους και οπαδούς του κόμματος του και κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο των Ηρώων, ενώ είχε και ολιγόλεπτη συνομιλία με τον δήμαρχο Μεσολογγίου Κ. Λύρο.

Εξερχόμενος του Κήπου των Ηρώων έκανε την ακόλουθη δήλωση για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, επιτιθέμενος στην Κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική.

 

 

Ακολούθως ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μετέβη στο ιχθυοτροφείο της Κλείσοβας για να συναντηθεί με μέλη αλιευτικών συνεταιρισμών. Εκεί ενημερώθηκε για τα προϊόντα που παράγονται στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, τις μεθόδους παραγωγής και σειρά ζητημάτων. Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για του “Αυγοτάραχο Μεσολογγίου Π.Ο.Π.” που παράγει ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός “ΑΝΑΓΈΝΝΗΣΗ” .

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την αναγκαιότητα ένταξης του αλιευτικού κλάδου σε μηχανισμούς οικονομικής στήριξης λόγω της COVID-19 καθώς όπως τονίστηκε η αλιευτική δραστηριότητα δεν έχει τύχει καμιάς ενίσχυσης. 

Στη συνέχεια “ευχάριστη” έκπληξη για τον ίδιο και τους συνεργάτες του αποτέλεσε η μεγάλη συμμετοχή ελαιοπαραγωγών στην συνάντηση που έγινε στο Χαλίκι Αιτωλικού και που είχε προγραμματιστεί με τον Σύλλογο Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού.

Σε μια συνάντηση που ο ίδιος είχε όπως αναφέραμε τη δυνατότητα να ακούσει από “πρώτο χέρι” τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δυναμικός αυτός κλάδος του πρωτογενούς τομέα και από την πλευρά του να ζητήσει από την Κυβέρνηση γενναία χρηματοδότηση.

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Μεσολόγγι ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρατέθηκε στην Τουρλίδα.

 

Το Μεσολόγγι είναι μια πόλη-σύμβολο του αγώνα, της αυτοθυσίας, της αυταπάρνησης για την ελευθερία.

Ακολουθεί η χθεσινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα εξερχόμενος από τον Κήπο των Ηρώων:

«Είναι μεγάλη η χαρά μου να βρίσκομαι στην ιερή πόλη του Μεσολογγίου. Αποτίω φόρο τιμής. Είναι μια πόλη-σύμβολο του αγώνα, της αυτοθυσίας, της αυταπάρνησης για την ελευθερία.

Είναι και μια πόλη, μια περιοχή της Ελλάδας, μια περιφέρεια της χώρας εδώ, συνολικά, και ο νομός Αιτωλοακαρνανίας και η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, που πάντοτε είχε πολύ μεγάλα προβλήματα, δυσκολίες, αλλά και πολύ μεγάλες δυνατότητες.

Σήμερα επισκέφθηκα την πανεπιστημιακή πλέον σχολή του Μεσολογγίου, μετά την απόφαση μιας πολύ μεγάλης μεταρρύθμισης που κάναμε στον χώρο της εκπαίδευσης, δημιουργώντας εδώ στο Μεσολόγγι ένα παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών, της Γεωπονικής Σχολής, με τρία τμήματα, που κάνει μια πολύ σημαντική, εξαιρετική δουλειά που έχει αντίκτυπο στην τοπική οικονομία.

Μπορεί δηλαδή η εφαρμοσμένη έρευνα που αναπτύσσεται στην πανεπιστημιακή σχολή του Μεσολογγίου να έχει άμεση πρακτική εφαρμογή και στις δραστηριότητες στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.

Θα επισκεφθώ μετά του αλιείς που, παρότι είχαν τεράστια ζημία την περίοδο της πανδημίας, δεν εντάχθηκαν στις πληττόμενες επαγγελματικές κατηγορίες και αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Θα επισκεφθώ τους ελαιοκαλλιεργητές που και αυτοί φέτος είχαν πολύ μεγάλη ζημιά, πολύ πριν από την πανδημία, και δεν βλέπουν καμία οικονομική στήριξη από την πολιτεία.

Η εικόνα που προσλαμβάνω σε όλες μου τις περιοδείες είναι ότι η οικονομία βρίσκεται ξανά, δυστυχώς, σε μια πολύ μεγάλη περιπέτεια. Ο κόσμος της εργασίας, ο κόσμος της παραγωγής, οι άνθρωποι της δημιουργίας, του μόχθου βρίσκονται για άλλη μια φορά απέναντι στο φάσμα μιας βαθιάς ύφεσης και χωρίς ουσιαστική προστασία από την πολιτεία.

Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε ένα πολύ μεγάλο κατόρθωμα. Είναι δύσκολο να το καταφέρει κανείς. Πήρε μια οικονομία που έτρεχε με υψηλούς σχετικά ρυθμούς ανάπτυξης και, μέσα σε 4 μήνες, πολύ πριν έρθει η πανδημία, τον Οκτώβριο του 2019, την βύθισε στην ύφεση.

Και με την αδράνειά του να παρέμβει ουσιαστικά και να αντιμετωπίσει τις μεγάλες δυσκολίες ρευστότητας αλλά και στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας, την περίοδο μετά την πανδημία, η χώρα συνολικά βρίσκεται μπροστά σε μια εφιαλτική προοπτική.

Φοβάμαι ότι ο Σεπτέμβρης που θα έρθει θα είναι ο χειρότερος όλων των τελευταίων ετών. Και πολύ φοβάμαι ότι, σε 5 μόλις μήνες, καταστρέφονται όλες οι θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα 5 χρόνια για να βγούμε από την κρίση.

Βλέποντας αυτή την εξέλιξη, προφανώς και θέλει να στρέψει την ατζέντα αλλού. Ανασύρει από το συρτάρι πρακτικές πρακτόρικες, μαφιόζικες. Μια σκανδαλολογία ανύπαρκτων όμως σκανδάλων για να κρύψει το ένα και μοναδικό και μεγάλο σκάνδαλο.

Το μεγάλο σκάνδαλο στη χώρα είναι πως παρέλαβε 37 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα δημόσια ταμεία και έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε μία εφιαλτική προοπτική. Σπαταλάει τα χρήματα αυτά χωρίς όμως να στηρίζει ούτε τους εργαζόμενους, ούτε τους επιχειρηματίες, ούτε τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας. Αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο. Και σε αυτό το μεγάλο σκάνδαλο που αφορά τη ζωή, το αύριο, την προοπτική της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων, θα κληθεί να δώσει απαντήσεις. Και η επαφή μας με τους πολίτες μας δίνει την αισιοδοξία ότι οι απαντήσεις θα έχουν συγκεκριμένο δια ταύτα.

Διότι μπορεί ο ελληνικός λαός να ξεγελάστηκε με τις καλύτερες μέρες που υποσχέθηκε. Όμως, οι μέρες οι καλύτερες γίνονται δυσοίωνες και ο κόσμος του μόχθου επαναλαμβάνω και της δημιουργίας και της επιχειρηματικότητας θέλει διέξοδο και προοπτική στη ζωή του.

Και αυτή τη διέξοδο θα την ανιχνεύσουμε μαζί».