Στο δημοτικό συμβούλιο της 5ης Ιουνίου 2020, τέθηκαν από την παράταξή “ΣΥΜΜΑΧΊΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ” οι κάτωθι ερωτήσεις για την ενημέρωση τόσο την δική μας, όσο και των δημοτών :
1. Μετά από προσφυγή του δημάρχου Χαλανδρίου κου Ρούσου στο ΣτΕ, 10.119 ακίνητα των δήμων επιστρέφουν από το υπερταμείο στους δήμους. Ο Δήμος Μεσολογγίου είχε ακίνητα δεσμευμένα στο υπερταμείο που επιστρέφουν ? και ποια ?
2. Ο νέος νόμος της κυβέρνησης για το περιβάλλον, αποτελεί ταφόπλακα για το οικοσύστημα των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, ενταγμένου στις συνθήκες Ramsar και Νatura 2000. Σκοπεύετε να αντιδράσετε στην κατάσταση που δημιουργείται και με ποιό τρόπο ?
3. Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποιος ακριβώς είναι ο σχεδιασμός σας, ως δημοτική αρχή σχετικά με τα θέματα της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή που είναι υποχρέωση της χώρας και επισύρει πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση? Παρακαλούμε επίσης να μας ενημερώσετε σε ποιο σημείο βρίσκονται τα έργα στο ΧΥΤΑ και πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν ?
4. Τι γίνεται με τον βιολογικό Οινιαδών? Το δίκτυο της Κατοχής παρότι είναι έτοιμο δεν έχει συνδεθεί ακόμη με τον βιολογικό και στο Νιοχώρι δεν υπάρχει καν δίκτυο. Τι σκοπεύετε να κάνετε για την αντιμετώπιση της κατάστασης που εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον και τους δημότες?
5. Θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε γιατί έχετε προβεί σε μειώσεις των μισθών των εργαζομένων στην υπηρεσία «βοήθεια στο σπίτι», τη στιγμή που είναι σε ισχύ Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το επίδομα δίδεται από το 2002 ?
6. Η πορεία δημιουργίας της «ενεργειακής κοινότητας» του δήμου, όπως διαπιστώνουμε, έχει καθηλωθεί . Το πρόγραμμα το οποίο κάλυπτε τις δαπάνες ίδρυσης της ΕΚΟΙΝ, μέχρι ποσού 50.000 το χάσατε και πληρώσατε από το ταμείο του δήμου, μάλιστα μας αναφέρατε ψευδώς, ότι δόθηκε παράταση και έχετε επιλεγεί για το πρόγραμμα. Μπορείτε να μας πληροφορήσετε σε πιο στάδιο βρίσκεται η δημιουργία της ΕΚΟΙΝ και ποιές είναι οι επόμενες κινήσεις σας ?
7. Έχουμε πληροφορηθεί ότι το καλλιτεχνικό γυμνάσιο θα λειτουργήσει στο παλιό γυμνάσιο θηλαίων της οδού Κύπρου. Το κτήριο όμως χρειάζεται χρήματα για εκτεταμένες επισκευές ώστε να γίνει λειτουργικό. Ήδη έχουν εγγραφεί οι 60 πρώτοι μαθητές. Μπορείτε να μας ενημερώσετε για το τι προτίθεστε να κάνετε ?
8. Τέλος, είχαμε συμφωνήσει σε κάποια λύση για το θέμα των αδέσποτων. Μπορείτε να μας ενημερώσετε τι ακριβώς έχει γίνει μέχρι σήμερα ?

Επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Παπαδόπουλος έθεσε και την ακόλουθη δήλωση:

Από το μήνα Μάρτιο υπάρχει η φημολογία και δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο (Ελεύθερη φωνή ) ότι ο θερινός κινηματόγραφος στη συμβολή των οδων Σπ. Τρικούπη & Κ. Κατσή στο Ο.Τ. 117 εντος σχεδίου Πολεως Ι.Π . Μεσολογγιου δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθόσον η χρήση γης στη συγκεκριμένη θέση είναι «Γενική κατοικία» και στη χρήση αυτή δεν επιτρέπεται η λειτουργία κινηματογράφου.

Η φημολογία αυτή θεωρώ ότι είναι βάσιμη καθόσον :

1. Στο β.δ. της 17 Μαΐου 1956 περί Κανονισμού Θεάτρων –Κινηματογράφων κλπ, στη παράγραφο 2 του άρθρου 2 με τίτλο « Γενικοί ορισμοί » αναφέρεται σαφώς ότι ο κινηματογράφος είναι τόπος « συγκεντρώσεως του κοινού » προς παρακολούθηση έργων προβαλλομένων υπό ειδικών μηχανημάτων προβολής κινηματογραφικών ταινιών κ.λπ.

2. Στο διάταγμα της 14-07-1999 με τίτλο « Κώδικας βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας » (ΦΕΚ Δ 580 της 27-07-1999) στο άρθρο 346 με τίτλο Ταξινόμηση των κτιρίων και των δομικών κατασκευών σύμφωνα με τη χρήση τους για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού (άρθρο 3 αποφ. 3046/304/30.1/3.1989), όπου γίνεται ταξινόμηση του κτιρίου η των τμημάτων αυτού σε κατηγορίες, στη παράγραφο 1-Γ αναφέρεται σαφώς ότι οι κινηματογράφοι περιλαμβάνονται στη κατηγορία «Συνάθροιση κοινού»

3. Επομένως από πολεοδομικής πλευράς ο κινηματόγραφος υπάγεται στους « χώρους συνάθροισης κοινού », η οποία όμως χρήση δεν προβλέπεται ως επιτρεπόμενη στις περιοχές γενικής κατοικίας, σύμφωνα με το άρθρο 3 με τίτλο « Γενική κατοικία » του Π.Δ. 59/2018 « Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης » .

Αντιθέτως όμως η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου με έγγραφο της προς το γραφείο δανειοδοτήσεων και εμπορικών δραστηριοτήτων στις 30/10/2019 έχει αναφέρει ότι επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία κινηματογράφου με αναψυκτήριο στη συγκεκριμένη θέση.

Όμως έγγραφο του Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού & Εφαρμογών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου στις 19/03/2020, το οποιο και κοινοποιείται στην Υ.ΔΟΜ. για ενημέρωση της κας Παναγιωτοπούλου για τις από μέρους της σχετικές ενέργειες, αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται η λειτουργία θερινού κινηματογράφου στη συμβολή των οδων Σπ. Τρικούπη & Κ. Κατσή στο Ο.Τ. 117.

Επειδή παρά την απάντηση του Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού & Εφαρμογών της Αποκεντρωμένης περί απαγόρευσης της λειτουργίας του κινηματογράφου, η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγιου δια της Προϊσταμένης της με νέο έγγραφο στις 26/05/2020 συνηγορεί και επιμένει υπέρ της αρχικής απάντησης περί της νομιμότητας λειτουργίας του θερινού κινηματογράφου.

Κ ε Δήμαρχε εσείς που έχετε και την εποπτεία της Υ.ΔΟΜ.
1. Μπορείτε να μας ενημερώσετε γιατί, ενώ σαφέστατα δεν επιτρέπεται η λειτουργία του θερινού κινηματογράφου στη ως ανω θέση, η Υ.ΔΟΜ. συνεχίζει να επιμένει στη παρανομία αναφέροντας ότι επιτρέπεται η λειτουργία του.
2. Επειδή έχετε και εσείς τις απαραίτητες γνώσεις λογω επαγγέλματος ποια είναι η δική σας θέση περί του θέματος.