Η εξίσωση του Λιβανού

Αντίρροπες δυνάμεις κλήθηκε να γεφυρώσει ο Σπήλιος Λιβανός, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας. Από τη μια, εκπρόσωποι του παλαιοκομματισμού να κατακεραυνώνουν δημόσια τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη και να προειδοποιούν ότι «δεν θα περάσουν» τα κυβερνητικά σχέδια για μεταφορά επιπλέον προσφύγων στο Μεσολόγγι.

Από την άλλη, πρόκειται για μια πόλη που διαθέτει μόλις δύο ξενοδοχεία, το ένα εξ αυτών ήδη «κατειλημμένο» από τριετίας από πρόσφυγες/μετανάστες, και που, επιπροσθέτως, φιλοξενεί και έναν σημαντικό αριθμό της ευάλωτης ομάδας των Ρομά.

Σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος επικοινώνησε με όλα τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και επανέφερε την πρόταση που ήδη έχει καταθέσει και η οποία προβλέπει η εφαρμογή του 1% (μετανάστες σε σχέση με τον τοπικό πληθυσμό) ανά περιφέρεια να επιμεριστεί και ανά δήμο. Φαίνεται πάντως πως τα κυβερνητικά ώτα είναι ευήκοα.

 

Προσφυγικό vs κορωνοϊού: 1-0

Πάντως προκάλεσε μεγάλη εντύπωση πως μερίδα κατοίκων του Μεσολογγίου και εκπρόσωποι φορέων, εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, έκαναν… ανοικτή συγκέντρωση στην πύλη της Ιεράς Πόλης. Είναι προφανές πως στην ιεράρχηση έβαλαν πιο ψηλά την επιθυμία τους να μη φιλοξενηθούν επιπλέον μετανάστες στην πόλη, παρά τον κίνδυνο του ιού.

 

Αναδημοσίευση από την στήλη “Θεωρείο” του Σταύρου Παπαντωνίου στην εφημερίδα “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”