Με ανακοίνωση τύπου του δήμου Μεσολογγίου έγινε γνωστό ότι εγκρίθηκε το αίτημα από 23/12/2019 αίτημα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μεσολογγίου για την χρηματοδότηση με το ποσό των 302.000€ σχεδίων και μελετών για αναβάθμιση της λιμενικής ζώνης, στα πλαίσια σχετικής πρόσκλησης του προγράμματος «Φιλόδημος» που αφορούσε την «Σύνταξη/Επικαιροποίηση μελετών για αναβάθμιση λιμενικών υποδομών».

Πρόσκληση που να σημειωθεί, αρχικά είχε δημοσιευθεί πριν ένα χρόνο τον Απρίλιο του 2019 (σ.σ. επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), στην συνέχεια λόγω εκλογών τέθηκε σε αναστολή και επανεργοποιήθηκε λίγους μήνες αργότερα και ως εκ τούτου το δημοτικό λιμενικό ταμείο υπέβαλε το σχετικό αίτημα.

Όσον αφορά το αντικείμενο της χρηματοδότησης, αυτό είναι η σύνταξη ή επικαιροποίηση μελετών για απαιτούμενα έργα στη λιμενική ζώνη στο λιμάνι του Μεσολογγίου στην κατεύθυνση της υλοποίησης του master plan που έχει εκπονηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Π.χ. Από τη χρηματοδότηση αυτή, μπορεί να ολοκληρωθεί η τροποποίηση των χρήσεων γης στη λιμενική ζώνη, δίνοντας έτσι τις δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης μέσω αξιοποίησης υφιστάμενων κτηρίων π.χ. το κτήριο της ιχθυόσκαλας και κυρίως βγάζοντας από την «ομηρία» τους τωρινούς επενδυτές.

Να σημειωθεί επίσης ότι την σύνταξη του φακέλου του αιτήματος με τα σχετικά τεχνικά για την χρηματοδότηση των 300.000€  έκανε ιδιωτικό μελετητικό γραφείο  – που είχε εργαστεί για την εκπόνηση, του master plan για τη λιμενική ζώνη του Μεσολογγίου έχοντας συνεργασία με την προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά και με την τωρινή για το Open Mall –   χωρίς ανταμοιβή παρά το γεγονός ότι είχε ζητηθεί ένα ποσό που δεν υπερέβαινε τα 1.000€… και μάλιστα ο τότε αντιδήμαρχος Σπύρος Διαμαντόπουλος – που «έτρεχε» το θέμα – είχε προχωρήσει, διαδικασίες για τη διάθεση αυτού του ποσού, κάτι που δεν ενέκρινε,  ο δήμαρχος, Κ. Λύρος.

Σε κάθε περίπτωση γεγονός είναι, ότι πλέον στη διάθεση του Λιμενικού Ταμείου Μεσολογγίου υπάρχει ένα σεβαστό ποσό (300.000€) που μπορεί να αποτελέσει, κυριολεκτικά,  τον καταλύτη για μια «κοσμογονία» στη λιμενική ζώνη του Μεσολογγίου, εάν όμως τρέξουν διαδικασίες ανοιχτές και γρήγορες, μακριά από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, που είχαν ως κύρια δικαιολογία την έλλειψη απαιτούμενων πόρων.

Από την πλευρά  του ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου  Κώστας Λύρος, μετά την κοινοποίηση της σχετικής εγκριτικής απόφασης από το ΥΠΕΣ σε δήλωσή του, αφού εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση, ευχαριστεί τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο αλλά και τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη καταλήγει ως εξής: «Μετά από πολλά χρόνια παλινωδιών και αδιαφορίας για την λιμενική ζώνη ως νέα δημοτική αρχή σκοπεύουμε να προχωρήσουν πραγματικά οι απαιτούμενες διαδικασίες για να μπει τάξη στο Λιμάνι, να ολοκληρώσουμε το πολυπόθητο master plan που ακούμε χρόνια και να σχεδιάσουμε παρεμβάσεις που τις έχει ανάγκη μια περιοχή με μεγάλη και αυξανόμενη επισκεψιμότητα».