Σε τροχιά υλοποίησης περνά το πακέτο αντιπλημμυρικών και υδρευτικών στην Αιτωλοακαρνανία. Πρόκειται για εγγειοβελτιωτικά έργα σε Αμβρακία, Αμφιλοχία και Βάλτο (Α` φάση) στην Αιτωλοακαρνανία. Τα έργα έχουν συνολικό κόστος 82,2 εκατ. ευρώ που χωρίζονται σε 70 εκατ. ευρώ για τα έργα και 12,2 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις.

Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών τα έργα στις περιοχές αυτές εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης πράγμα που ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση αυτών των σημαντικών περιφερειακών έργων.

Τα έργα εντάσσονται στη δράση “Αντιπλημμυρικά έργα” του Ταμείου Ανάκαμψης και Φορέας Υλοποίησης τους είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Στο ίδιο πακέτο εντάσσονται και τα αντιπλημμυρικά έργα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, και στο Λουτράκι με τους διαγωνισμούς να είναι σε εξέλιξη ενώ συμπεριλαμβάνονται και αντιπλημμυρικά έργα στο Λασίθι.

Ο διαγωνισμός των έργων για το Λασίθι αναμένεται να προκηρυχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και έχουν προθεσμία μέχρι το 4ο τρίμηνο του 2023 για να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις. Στο τέλος του 2024 θα πρέπει να έχει εκτελεστεί το 60% της συνολικής αξίας τους (με αντίστοιχη πιστοποίηση της έκθεσης ανεξάρτητου μηχανικού από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Στο τέλος του 2025 θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα με αντίστοιχη πιστοποίηση της έκθεσης ολοκλήρωσης από ανεξάρτητο μηχανικό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα σημαντικά οφέλη του έργου

Οι σημαντικότερες θετικές επιπτώσεις που αναμένεται να έχει το έργο αφορούν σε:
• Αύξηση γεωργικής παραγωγικότητας στην περιοχή εξυπηρέτησης.
• Συγκράτηση πληθυσμού των οικισμών της περιοχής.
• Αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής Ε/Β έργων Βάλτου και Αμβρακίας –Αμφιλοχίας
• Προστασία του ΥΥ ΕL041500040 από περαιτέρω υποβάθμιση και συν τω χρόνω βελτίωση της ποσοτικής του κατάστασης μέσω παύσης των αρδευτικών γεωτρήσεων στην περίμετρο των έργων
• Προστασία της λίμνης Αμβρακίας μέσω παύσης των αντλήσεων από σχετιζόμενους ΥΥΣ που βρίσκονται σε υδρολογική/υδρογεωλογική επαφή με τη λίμνη.

Σημειώνεται ότι χει ήδη επιβληθεί παύση των αντλήσεων από την ίδια τη λίμνη λόγω και των αυξημένων τιμών θειικών και χλωριόντων στη λίμνη (φυσικής προέλευσης).

Τα ανωτέρω αναμένεται να επιφέρουν βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και της συνοχής σε περιφερειακό επίπεδο. Ο ωφελούμενος πληθυσμός είναι αυτός που κατοικεί στην ευρύτερη περιοχή, διότι με τα προτεινόμενα έργα θα εξασφαλιστεί η επαρκής άρδευση των καλλιεργούμενων περιοχών, με άμεση συνέπεια την αναβάθμισή τους.

Βασικός στόχος του έργου αποτελεί η παροχή νερού για αγροτική χρήση στην περιοχή μελέτης λόγω ελλειμματικής άρδευσης των υφιστάμενων καλλιεργειών και της ανάγκης ανάπτυξης νέων καλλιεργειών.

Η παροχή επιπλέον νερού δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αρδευτικών μεθόδων και μέσων, τον αειφορικό σχεδιασμό στην διαχείριση των υδάτινων πόρων, την απελευθέρωση ποσοτήτων νερού από τους υπόγειους υδροφορείς προς άλλες χρήσεις και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων και της συνοχής σε περιφερειακό επίπεδο.

Τι θα κατασκευαστεί στην Αιτωλοακαρνανία

Σημαντικά έργα όμως προβλέπονται στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές της Αμβρακίας, της Αμφιλοχίας και του Βάλτου

Α) Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας-Αμφιλοχίας, στα οποία περιλαμβάνονται:
• Σωληνωτά αρδευτικά δίκτυα νερού,
• Τέσσερις δεξαμενές Αναρρόφησης/Αναρρύθμισης,
• Δύο αντλιοστάσια άρδευσης, Α1m και A2m,
• Αποχετευτικό δίκτυο στις κατάντη περιοχές,
• Οχετούς για την κυκλοφορία στους αγροτικούς δρόμους που θα δημιουργηθούν,
• Διευθετήσεις ρεμάτων και τάφρων
• Αναβάθμιση και βελτίωση των υφιστάμενων αγροτικών οδών που θα εγκατασταθεί αγωγός άρδευσης,
• Λοιπά συνοδά έργα (συσκευές, φρεάτια κ.λπ.).

Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω έργων, από την συνολική ακαθάριστη έκταση των 12.760 στρεμμάτων στην περιοχή μελέτης θα αρδεύονται 11.500 στρέμματα καθαρής έκτασης.

 

Β) Εγγειοβελτιωτικά έργα Α΄ φάσης περιοχών Βάλτου, στα οποία περιλαμβάνονται:
• Κεντρική Λιμνοδεξαμενή αναρρύθμισης ωφέλιμου όγκου 17 χιλ. m3,
• Δεξαμενές 200 m3 , (Δ2, Δ3, Δ4, Δ5), οι οποίες θα εξυπηρετούν τις ανάντη περιοχές στις ώρες αιχμής της ζήτησης,
• Δεξαμενή αναρρόφησης (Δ1) και το αντλιοστάσιο ΑΒ1,
• Δίκτυο σωληνώσεων για την μεταφορά και την διανομή του νερού στις ζώνες άρδευσης Α΄ φάσης,
• Τεχνικά έργα διέλευσης των αγωγών σε ρέματα και τάφρους αποχέτευσης και από οδικούς άξονες,
• Αντιπλημμυρικά-αποχετευτικά δίκτυα
• Έργα αγροτικής οδοποιίας
• Λοιπά συνοδά έργα (συσκευές, φρεάτια κ.λπ.).

Με την ολοκλήρωση των ανωτέρω έργων, από την συνολική ακαθάριστη έκταση των 25.186 στρεμμάτων στην περιοχή μελέτης θα αρδεύονται 21.985 στρέμματα καθαρής έκτασης.

Αντικείμενο Υποέργου 2: Συντέλεση των απαλλοτριώσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση των έργων.

Αντικείμενο Υποέργου 3: Μετατόπιση των δικτύων κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΣΦΑ, Ε.Α.Κ.Α.Α., κ.λπ.) που απαιτούνται για την υλοποίηση των έργων.

Αντικείμενο Υποέργου 4: Υλοποίηση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών που θα εκτελεστούν από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Αντικείμενο Υποέργου 5: Πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου για την υποστήριξη του Δικαιούχου στην παρακολούθηση και υποβοήθηση επίβλεψης του έργου.

 

Νίκος Καραγιάννης

 

Πηγή: ypodomes.gr