Στην ιστορική κωμόπολη της Κατοχής, στην οινοπαραγωγό περιοχή των Οινιαδών, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το «3ο Φεστιβάλ Οίνου Οινιαδών» που πρόκειται να λάβει χώρα την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 7:30 μ.μ. στην άνω πλατεία Κατοχής, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την μακραίωνη σχέση των Οινιαδών με την αμπελουργία και το κρασί!
Στη φετινή συνδιοργάνωση του Συλλόγου Οινοπαραγωγών Κατοχής και του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου έχει την τιμή να συμμετέχει και ο οργανισμός Οινιαδών Ανάπτυξις καθώς και τοπικοί φορείς όπως ο Σύλλογος Νεολαίας Κατοχής, ο Σύλλογος Γυναικών Κατοχής «Αλθαία», εθελοντές και μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας.
Ο οργανισμός “Οινιαδών Ανάπτυξις” σε ενημερωτικό σημείωμα για το φεστιβάλ αναφέρει:
“Διαχρονικά παραγόμενο προϊόν της περιοχής και ένα από τα πιο συχνά απαντώμενα φυτά που αναφέρονται και έως τις μέρες μας και είναι αυτοφυή στην περιοχή είναι η άμπελος.
Η άμπελος, το κρασί, η σταφίδα και άλλα παράγωγα της κυριαρχούσαν από αρχαιοτάτων χρόνων στο φυσικό τοπίο της περιοχής και αποτελούσε το πιο φημισμένο προϊόν των Οινιαδών, οι κάτοικοι των οποίων το καλλιεργούσαν και το εξήγαγαν σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Η κυριαρχία της αμπέλου εντυπώνεται χαρακτηριστικά και από τα πολλά τοπωνύµια της περιοχής που έλκουν την προέλευση τους από το ομώνυμο φυτό αλλά και την ενασχόληση των κατοίκων με την αμπελουργία που συντηρούν μακρά παράδοση και τεχνογνωσία που μεταλαμπαδεύεται από τους παλαιοτέρους στους νεότερους.
Μία από τις πιο συνήθεις εικόνες των ανθρώπων που μεγάλωσαν ή έζησαν κάποιες περιόδους στην Κατοχή είναι τα κελάρια των παλιών σπιτιών, στα κατώια, όπου φυλάσσονταν το κρασί σε μεγάλα δρύινα βαρέλια, τα οποία κάθε τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, άνοιγαν διάπλατα τις πόρτες τους για να ξεκινήσει η συγκομιδή και η αποθήκευση του Οίνου και των Οινικών Προϊόντων με τη χαρακτηριστική ευωδία του κρασιού να αναβλύζει από όλες τις γειτονιές.
Στη σύγχρονη εποχή πολλές οικογένειες στις Οινιάδες συντηρούν ακόμη μικρό αμπέλι για τις ανάγκες του σπιτιού συμμετέχοντας όλοι μαζί στην παραγωγή, τη συγκομιδή και την επεξεργασία του προϊόντος.
Πολλοί παραγωγοί εμφιαλώνουν και μεταπωλούν το προϊόν σε εστιατόρια, αγορές ή χύδην αποσπώντας κορυφαίες κριτικές για την ποιότητα του προϊόντος ενώ έχουν αναπτυχθεί και λίγοι υπερσύγχρονοι αμπελώνες με μεγάλη όμως παραγωγική ικανότητα που προσδίδουν μεγάλο πλεονέκτημα στην παραγωγική διαδικασία και την προώθηση του προϊόντος.
Πρόκειται για δραστηριότητα με δυνητικά μεγάλη συνεισφορά στην διαφοροποίηση του παραγόμενου τοπικού προϊόντος και προοπτικές συνεχούς βελτίωσης και προόδου.
Σκοπός του φετινού Φεστιβάλ είναι αφενός η ανάδειξη της σημασίας του κρασιού και των υποπροϊόντων της Αμπέλου ως εξαιρετικής ποιότητας αγροτοδιατροφικών προϊόντων, άμεσα συνδεδεμένων με την μακραίωνη ιστορία, την οικονομία και την παραγωγική δραστηριότητα των Οινιαδών. Αφετέρου η θεσμοθέτηση των Οινιαδών ως τόπο καταγωγής της Ευρωπαικής Αμπελουργίας και του Οίνου.”