Με τη  διάλεξη  του οινοποιού Ανέστη Παπατζιμόπουλου,  με θέμα «Η μαγεία του κρασιού και η επίδρασή του στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας»  ολοκληρώνεται ο κύκλος των παράλληλων εκδηλώσεων για την έκθεση «Άρτος – Οίνος – Έλαιον, Από την αρχαιότητα στο σήμερα», στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος», στο Μεσολόγγι. Η διάλεξη θα γίνει το Σάββατο 28/5, στις 9 το βράδυ.
Η ιστορική – εικαστική έκθεση «Άρτος – Οίνος – Έλαιον, Από την αρχαιότητα στο σήμερα»  συνεχίζει την καθημερινή  λειτουργία της μέχρι το τέλος Μαΐου 2011 παρουσιάζοντας εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον και ταυτόχρονα αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία σε όποιον βρίσκεται κοντά στο Μεσολόγγι να την επισκεφθεί ή να γίνει αφορμή για μια υπέροχη  εκδρομή στην Ιερή Πόλη.
Λειτουργεί καθημερινά (πλην Δευτέρας και Τρίτης) 10.30 το πρωί έως 1 το μεσημέρι και από 7 το απόγευμα έως 9.30 το βράδυ ενώ για εκπαιδευτικές ξεναγήσεις οργανωμένων ομάδων μαθητών απαιτείται προηγούμενη συνεννόηση με την γραμματεία του Κέντρου (26310 51260).
Η πρωτότυπη και εντυπωσιακή αυτή έκθεση  έχει υποδεχτεί μέχρι τώρα χιλιάδες επισκέπτες απ΄ όλη την Ελλάδα και δεκάδες οργανωμένες ομάδες μαθητών από σχολεία των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Άρτας και Λευκάδος.

Η έκθεση παρουσιάζεται σε θεματικές ενότητες μέσω αυθεντικών εργαλείων που χρονολογούνται από τους πρώτους μετά Χριστό αιώνες, καλλιτεχνικών αναπαραγωγών και μεγάλων φωτογραφιών σε μπάνερ του Ανδρέα Σμαραγδή, Κώστα Εφραιμίδη και Γιάννη Ρουσόπουλου που προέρχονται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς.
Την έκθεση συμπληρώνουν συλλογές από κεντημένα ψωμιά, αρτοσφραγίδες και ανοιχτήρια που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα προερχόμενα από το Μουσείο Παράδοσης και Τέχνης Αγγελικής Τσεβά, τη συλλογή Θεοχάρη Προβατάκη και το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου ενώ τα εργαλεία οικιακής οικονομίας  από τις ιδιωτικές συλλογές Βάσως Γκοβάτσου και Ελένης Πριοβόλου.
Σε μια από τις αίθουσες του πρώτου ορόφου της «Διεξόδου» παρουσιάζεται ένα «δάσος» από ελαιόδεντρα και στάχυα – έργα του γλύπτη Άγγελου Παναγιωτίδη καθώς και πίνακες ζωγραφικής του Πάνου Αθανασίου, Julio Hidalco, Χριστίνας Μπελέκου, Κώστα Σπυρόπουλου και Δημήτρη Ταλαγάνη. Τέλος το εικαστικό τμήμα έκθεσης συμπληρώνεται από εικαστικές δημιουργίες της Ελισάβετ Ζαχαράκη,  Μαρίας Κτιστοπούλου,  Βασίλη Παπανικολάου, Κώστα Παπατριανταφυλλόπουλου, Ελένης  Παυλοπούλου, Απόστολου Χαντζαρά, Μάγδας Βαμβατήρα, Κώστα Μουδάτσου, Μερόπης Πρέκα, Θεανούς Σαραμαντζή και Νίκου Χούτου που προέρχονται από το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Στα πλαίσια εξ άλλου της ενδιαφέρουσας και άκρως εκπαιδευτικής αυτής έκθεσης της «Διεξόδου»  πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο  παράλληλες εκδηλώσεις .
Ήδη πραγματοποιήθηκαν   διάλεξεις  του οινολόγου – συλλέκτη Βαγγέλη Γεροβασιλείου ιδρυτή και δημιουργού του ομώνυμου Μουσείου Οίνου ο οποίος  μιλήσε στις 30 Απριλίου με θέμα  «Η ιστορία του κρασιού» και  του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων  Ανδρέα Ματθίδη ο οποίος  μίλησε στις  14 Μαΐου  με θέμα «Η γευσιγνωσία του οίνου» με ταυτόχρονη «διδασκαλία – γευστική δοκιμή κρασιών» .
Χορηγοί:
“ΑΣΤΙΓΞ” Ελαιουργικές επιχειρήσεις Εμμανουήλ Γιαννούλη (Φοινικιά Μεσολογγίου)
ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ (ΕΑΣ) Μεσολογγίου – Ναυπακτίας
Υποστηρικτές:
“ΑΜΑΛΘΕΙΑ”  Α.Ε. Βιομηχανικές και Εμπορικές Επιχειρήσεις Αγροτικών Προϊόντων (Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού)
Οινοποιία ΣΩΤΗΡΙΟΥ (Λεσίνι Μεσολογγίου)
“ΤΑ ΜΥΛΕΛΙΑ” – Κέντρο αναζήτησης παλαιών γεύσεων (Άγιος  Στέφανος Αττικής)
ΚΤΗΜΑ ΑΝΕΣΤΗ ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜΟΠΟΥΛΟΥ (Όσσα Θεσ/νίκης)