Πριν 20 χρόνια ο αείμνηστος Κάρολος Παπούλιας είχε λαμπρύνει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις στο Μεσολόγγι για την 179η επέτειο της Εξόδου των Ελευθέρων Πολιορκημένων, λίγες μέρες μετά την εκλογή του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Ακολουθεί ρεπορτάζ που είχαμε δημοσιεύσει, τότε, στην εφημερίδα ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ για τις εορταστικές εκδηλώσεις:

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια την Κυριακή των Βαΐων, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, γιόρτασε το Μεσολόγγι, την 179η επέτειο ηρωικής Εξόδου των Ελευθερών Πολιορκημένων.

Χιλιάδες προσκυνητές απ’ όλη την χώρα τίμησαν την απαράμιλλη αυτοθυσία των Εξοδιτών για το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας. Μιας αυτοθυσίας που τότε τον Απρίλη του 1826 θέρμανε και αναζωπύρωσε το όνειρο όλου του γένους για ανεξαρτησία από τον τουρκικό ζυγό.

Ο Κάρολος Παπούλιας έφθασε με ελικόπτερο στο Μεσολόγγι στις 10 το πρωί της Κυριακής. Στο δημαρχείο έγινε η επίσημη υποδοχή του παρουσία της ηγεσίας των Ε.Δ., του υπουργού Τουρισμού Δημήτρη Αβραμόπουλου, του υφυπουργού Απασχόλησης Νίκου Αγγελόπουλου, του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργου Καρατζαφέρη, βουλευτών, τοπικών αρχών και πρεσβευτικών αντιπροσωπειών.

Στην σύντομη τελετή υποδοχής του Κάρολου Παπούλια ο δήμαρχος Μεσολογγίου Γιώργος Πρεβεζάνος σε ανάμνηση της επίσκεψης  του πρόσφερε συλλεκτική έκδοση του «Ύμνου στην Ελευθερία» με χαρακτικά  του Αλέκου Φασιανού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απατώντας στο καλωσόρισμα του δημάρχου υποσχέθηκε με νόημα: «Πολλές φορές θα ξαναϊδωθούμε σ’ αυτόν τον ιερό τόπο. Ένας Σουλιώτης βρίσκεται στο Μεσολόγγι κι αυτό είναι σημαδιακό».

Ο κόσμος του Μεσολογγίου υποδέχθηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό τον Κάρολο Παπούλια καθώς οι εκδηλώσεις θαυμασμού για το πρόσωπο του ήταν κάτι παραπάνω από θερμές τόσο κατά την άφιξη του στην πόλη, όσο και κατά την διάρκεια της μεγαλειώδους πομπής που συνόδευε την Ιερή Εικόνα της Εξόδου από την Μητρόπολη στον Κήπο των Ηρώων.

«Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα περισυλλογής και νομίζω ότι το Μεσολόγγι είναι στις καρδιές και τις ψυχές όλων των Ελλήνων», τόνισε στη σύντομη αλλά περιεκτική σε συμβολισμό δήλωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατία Κάρολος Παπούλιας, μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων για την 179η επέτειο της ηρωικής εξόδου της φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων στον Κήπο των Ηρώων.

Αργότερα ο Κάρολος Παπούλιας, απαντώντας σε προσφώνηση του δημάρχου Μεσολογγίου Γιώργου Πρεβεζάνου, στο επίσημο γεύμα του δήμου και υπογράμμισε «την αναγκαιότητα προσήλωσης στην επίτευξη των εθνικών στόχων που είναι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού, η επίλυση του προβλήματος της FYROM, η εξομάλυνση των σχέσεων μας με την Τουρκία, η διαμόρφωση περιβάλλοντος σταθερότητας στα Βαλκάνια και η ενίσχυση του ρόλου της χώρας στην Ε.Ε.»

Ο τότε υφυπουργός Εργασίας Νίκος Αγγελόπουλος

Την κυβέρνηση στον εορτασμό εκπροσώπησαν το Σάββατο ο υφυπουργός Απασχόλησης Νίκος Αγγελόπουλος και την Κυριακή ο υπουργός Τουρισμού Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Μέσα στην καρδιά όλων των ελεύθερων πολιτών μένει η άσβεστη η φλόγα του αγώνα για ελευθερία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Πιστεύω ότι οι ελεύθεροι άνθρωποι όλου του κόσμου μπορούν να προσέρχονται και να προσκυνούν στο Μεσολόγγι σαν δημότες τούτης της πόλης» δήλωσε ο Νίκος Αγγελόπουλος, μετά την αναπαράσταση της ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη το βράδυ του Σαββάτου στον Κήπο των Ηρώων.

Παρούσα στις εκδηλώσεις σύσσωμη η τότε στρατιωτική ηγεσία με επισεφαλής τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Παναγιώτη Χηνοφώτη

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας το πρωί της Κυριακής υπεραμύνθηκε της προσήλωσης στα ιδανικά του αγώνα των Ελευθερών Πολιορκημένων δηλαδή στο «εμείς» και όχι στο «εγώ», προκειμένου η χώρα μας να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που προβάλλονται σ’ όλα τα πεδία οικονομικής και κοινωνικής δράσης.

Σε δήλωση του με το πέρας των εκδηλώσεων ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε: «Η επέτειος της Εξόδου του Μεσολογγίου με τα διαχρονικά μηνύματα της φέρνει του σημερινούς έλληνες προ των δικών τους ευθυνών για μια δυναμική έξοδο της χώρας στο παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Σήμερα αντίπαλοι είναι ο πάντοτε ελλοχεύων κακός μας εαυτός, τα μικρά και τα ασήμαντα που πως τα καταφέρνουμε τα αναγάγουμε σε μεγάλα και σπουδαία και βέβαια οι μεγάλες προκλήσεις που προβάλλουν στο παγκοσμιοποιημένο τοπίο. Η κυβέρνηση έχοντας ανοιχτό τον ορίζοντα μπροστά της, με την στήριξη του ελληνικού λαού δίνει τη δική της μάχη και είναι βέβαιο ότι στο τέλος αυτής της διαδρομής των τεσσάρων χρόνων η χώρα μας θα έχει κάνει ένα δυναμικό βήμα μπροστά.»

Ο αείμνηστος Γεράσιμος Λιάκατας “ενσαρκώνοντας” τον Χρήστο Καψάλη

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν όπως αναφέραμε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, αντιπροσωπείες κομμάτων, η ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας,  διπλωματικές αντιπροσώπευες από 16 φιλελληνικά κράτη, και οι αρχές της Δυτικής Ελλάδας.

Οι ξεναγήσεις του Προέδρου

Στο περιθώριο της επίσκεψης του στο Μεσολόγγι ο Κάρολος Παπούλιας, ξεναγήθηκε στις εκθέσεις που λειτουργούν στο πλαίσιο του εορτασμού της Εξόδου.

Κατά σειρά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την έκθεση φωτογραφίας από την κατεχόμενη Μόρφου που λειτουργεί στο Τρικούπειο, την έκθεσης ζωγραφικής στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Μοσχανδρέου και την έκθεση «Χορός και Θέατρο» στο Κέντρο λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ».

Στην έκθεση φωτογραφίας από την κατεχόμενη Μόρφου, ο Κάρολος Παπούλιας ξεναγήθηκε από τον δήμαρχο της πόλης Χαράλαμπο Πίττα, εκφράζοντας του την συμπαράσταση του στον αγώνα των Κυπρίων για δίκαιη επίλυση του προβλήματος τους.

Στην Πινακοθήκη Μοσχανδρέου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «απόλαυσε» το Μεσολόγγι μέσα από τις σύγχρονες εικαστικές δημιουργίας πέντε καλλιτεχνών. Σε ανάμνηση της επίσκεψής του ο ιδρυτής της Πινακοθήκης Χρήστος Μοσχανδρέου  πρόσφερε στον Κάρολο Παπούλια ένα κλαδί ελιάς φιλοτεχνημένο από τον Άγγελο Παναγιωτίδη, ενώ ο αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης Παναγιώτης Μοσχανδρέου επέδωσε στον πρόεδρο συλλεκτικό πιάτο της Μαρίας Πωπ.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την έκθεση «Χορός και Θέατρο» που παρουσιάζεται στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» εκφράζοντας τον θαυμασμό του για τα εκθέματα.

Ο δημιουργός της «Διεξόδου» Νίκος Κορδόσης προσέφερε στον πρόεδρο μια δερματόδετη γαλλική έκδοση του 1860, χιλίων σελίδων με όλες τις ποιητικές συλλογές του Λόρδου Βύρωνα.

Και γλέντι με τους Αη-Συμιώτες!!!

Λίγο πριν αναχωρήσει από το Μεσολόγγι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε πρόταση παρέας Αη-Συμιωτών και κάθισε μαζί τους για λίγο, έχοντας την ευκαιρία να «γνωρίσει» το παραδοσιακό γλέντι του Μεσολογγίου.

Ο Κάρολος Παπούλιας έδειχνε να απολαμβάνει τους ήχους του ζουρνά και του νταουλιού καθώς και τα επιτραπέζια δημοτικά τραγούδια που τραγουδούσαν τα μέλη της παρέας.

Και σίγουρα το «παραδοσιακό» αυτό κλείσιμο της επίσκεψης του στο Μεσολόγγι θα του μείνει ως μια ανεξίτηλη ευχάριστη ανάμνηση.

Δημήτρης Μαλαβέτας”