ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Προχθές δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδείας ο  αριθμό των εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αναφορικά οι εισακτέοι στα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών που λειτουργούν στο Μεσολόγγι ορίζονται 90 για το τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής και 100 για το τμήμα “Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών“.

Παράλληλα όμως από το γεγονός ότι το τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής δεν θα δεχθεί εισακτέους προκύπτει ότι βαίνει προς υλοποίηση η προτεινόμενη αναδιάρθρωση των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, έτσι όπως έχει αποφασιστεί από την Σύγκλητο του ιδρύματος. 

Κι αυτό διότι χωρίς εισακτέους είναι ακόμη 4 τμήματα σε Αγρίνιο και Αμαλιάδα, τρία εκ των οποίων είναι “γεωπονικά” και αναμένεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό να “απορροφηθούν” από τα δυο “γεωπονικά” του Μεσολογγίου. 

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο σχεδιασμός αυτός του Πανεπιστημίου Πατρών προβλέπει την μεταφορά από Αγρίνιο σε Πάτρα του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας. 

Ενώ ερωτηματικό αποτελεί το εάν θα υπάρξει κάλυψη των θέσεων λόγω της βάσης εισαγωγής που ισχύει από πέρυσι.

 

Δείτε τον πίνακα για τον αριθμό εισακτέων ανά τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών:

Στην σχετική ανακοίνωση τύπου του Υπουργείου Παιδείας αναφέρεται::

“Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανέρχεται σε 68.394 (στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος).

Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των υποψηφίων που εισήχθησαν το 2021 σε ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΕΑ ανερχόταν σε 60.070.

Ο ορισμός και η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους Τμήματα έλαβε υπ’ όψη της και τα ακόλουθα κριτήρια με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών:

•Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.

•Τον εξορθολογισμό του συστήματος κατανομής εισακτέων μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

•Τη στήριξη σπουδών σε Τμήματα Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, αλλά και με μέριμνα για τις ακριτικές περιοχές (πχ. το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχουν μεγαλύτερο μερίδιο εκεί όπου αυξήθηκαν οι θέσεις).

•Τη σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας σε συνδυασμό με γεωγραφικούς αναπτυξιακούς στόχους για τμήματα με σημαντικές δυνατότητες απορρόφησης των αποφοίτων τους.

Εδώ το ΦΕΚ για τον αριθμό των εισακτέων”