Ένα μεγάλο εικαστικό και εκδοτικό γεγονός, με τίτλο «ανοιχτά πάντα και άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου… – Σκιαγραφώντας το Διονύσιο Σολωμό», διοργανώνουν από κοινού η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας «Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου» στο Μεσολόγγι και η Μικρή Άρκτος, υπό την αιγίδα του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 ετών από το θάνατο του Διονυσίου Σολωμού.
Πρόκειται για μια ομαδική εικαστική έκθεση, με τη συμμετοχή 65 ελλήνων ζωγράφων με έργα τους εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο του κορυφαίου ποιητή.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων Ίρις Κρητικού, ενώ στη έκδοση, που θα τύχει ολοκληρωμένης διανομής στα βιβλιοπωλεία, εκτός από την αναλυτική παρουσίαση των έργων της έκθεσης, περιλαμβάνονται το πρωτότυπο κείμενο του Νικολάου Μάντζαρου (στην ιταλική γλώσσα) που σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Διονυσίου Σολωμού, καθώς και τρεις ανέκδοτες προσωπικές επιστολές του ποιητή που φωτίζουν πτυχές της ιδιωτικής του ζωής.
Την ελληνική μετάφραση και την επιμέλεια των κειμένων, καθώς και σχετικό επίμετρο υπογράφει ο Βασίλης Ρούβαλης, συγγραφέας-δημοσιογράφος και εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού e-poema.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 15 Δεκεμβρίου 2007 στις 12 το μεσημέρι από τον πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Θανάση Οικονόμου και τον πρόεδρο της Εθνικής Πινακοθήκης ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, στο Μεσολόγγι, στο χώρο της Πινακοθήκης Μοσχανδρέου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων από το θάνατο του ποιητή.

Μετά το Μεσολόγγι, η έκθεση θα ταξιδέψει στην Κέρκυρα σε συνεργασία με το Δήμο Κέρκυρας, στη Ζάκυνθο σε συνεργασία με το Δήμο Κοιλιωμένου, και στο Βόλο σε συνεργασία με το Μουσείο Giorgio de Chirico.
Τελικός προορισμός της έκθεσης θα είναι η Αθήνα και η Βενετία.

Παράλληλα, οργανώνεται αντίστοιχη «εικονική έκθεση» στο διαδίκτυο, που θα φιλοξενηθεί τόσο στους επίσημους δικτυακούς τόπους της Πινακοθήκης Μοσχανδρέου και της Μικρής Άρκτου, όσο και στο πολιτιστικό περιοδικό www.Hridanos.gr.

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού, «η επιβλητική προσωπικότητα του Διονυσίου Σολωμού και η ζωή του, η αφιερωμένη στην τέχνη, άρχισαν να περιβάλλονται με την αίγλη του μύθου, επηρεάζοντας, τόσο τους συγχρόνους του όσο και τους μεταγενέστερους δημιουργούς αγγίζοντας με αυτό τον τρόπο την αθανασία.
Αν και ο Σολωμός, προβλήθηκε τιμητικά ως «εθνικός ποιητής», δεν παρουσιάστηκε ως ιδανικό αρχέτυπο δημιουργού, στον οποίο συνδυαστικά προβάλλονται όλα εκείνα τα ιδιαίτερα στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητα του κορυφαίου καλλιτέχνη. Η βαθύτερη ουσία του χαρακτήρα του και η δημιουργική του αγωνία δεν αποδόθηκαν. Εκείνο που δεν πέτυχαν η πεζογραφία και το θέατρο, φαίνεται ότι το κατόρθωσε η ποίηση με διαφορετικό τρόπο: στο πλήθος των αναφορών μιας μεγάλης σειράς ποιημάτων δεν παρουσιάζεται η εικόνα ή η ζωή του ποιητή αλλά αναγνωρίζεται η οφειλή των μεταγενέστερων ομοτέχνων. Κυρίως προβάλλεται συμπυκνωμένη στην έκταση μερικών στίχων η αληθινή ουσία του σολωμικού παραδείγματος και της λειτουργίας του στην ιστορική πορεία του έθνους και στην εξέλιξη της ποίησης».

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ :
Αγγελή Ηώ · Αγγελίδου Δάφνη · Αγγελόπουλος Σπύρος · Αδαμάκης Γιάννης ·
Αδριανός (Σωτήρης) · Αλεξάκης Στέλιος · Ανδρεαδάκης Δημήτρης ·
Ασαργιωτάκη Καλλιόπη · Ανταχοπούλου Κατερίνα · Αντωνόπουλος Άγγελος ·
Βαρλάμος Γιώργης · Βερούκας Αλέξης · Βέττα Νανά · Γεωργιάδης Ανδρέας · Γεωργιάδης Σάββας · Γκολέμας Μίλτος · Γκόνου Ειρήνη · Γουρζής Γιάννης · Δασκαλάκης Στέφανος · Δημητρακοπούλου Τάνια · Ζέρβας Σταμάτης ·
Ισακίδη Αλεξάνδρα · Ιωάννου Σταύρος · Κανά Ειρήνη · Κατσιγιάννης Δημήτρης · Κατσιπάνος Θεόφιλος · Κεχαγιόγλου Χρήστος · Κοντέλλης Ανδρέας · Κοντογιαννοπούλου Λήδα · Κροντηρά Μαρίνα · Κτιστοπούλου Μαρία ·
Κυραρίνης Αλέκος · Μαδένης Μιχάλης · Μακρή Κλειώ · Μακρής Θανάσης ·
Μαρούδα Καλλιρρόη · Μάτσα Αλίνα · Μόσχος Νίκος · Μπελντέκος Παναγιώτης · Μπήτσικας Ξενοφών · Μπιτσάκης Μανώλης · Μπότσογλου Χρόνης · Νικολαΐδη Νίκη · Νικολάου Ανδρέας · Ντούτσουλη Σταματίνα · Παντελιάς Μίλτος ·
Παπαδημητρίου Έλενα · Παπακώστας Αχιλλέας · Παπατριανταφυλλόπουλος Κωνσταντίνος · Παππάς Κώστας Πασάντας Παναγιώτης · Πετρουλάκης Στέλιος · Προκοπίου Ελιάννα · Σκουρογιάννης Δημήτρης · Στάβερης Αντώνης ·
Σταυροπούλου Ματίνα · Στελλάτου Μαρίνα · Τέτσης Παναγιώτης ·
Τζανουλίνος Πραξιτέλης · Τζερμιάς Βαγγέλης · Τούντας Παναγιώτης ·
Φασιανός Αλέκος · Φιλοπούλου Μαρία · Χώνιας Τάσος · Ψυχοπαίδης Γιάννης