
«Μια ζωή στη στεργιά και στη θάλασσα, γεμάτη ιδρώτα και μόχθο». (Βάσω Κατράκη, «Σταφνοκάρι») Πηγή : Andro.gr [ https://www.andro.gr/empneusi/vaso-katraki/ ]
Ευχαριστούμε, Νίκο!
Το «ευχαριστούμε» είναι το ελάχιστο που μπορούμε να απευθύνουμε στον Νίκο Αλιάγα, ως «αντίδωρο» για την διαχρονική προβολή του Μεσολογγίου «όπου βρεθεί κι όπου σταθεί». Κάτι που έκανε για ακόμη μια φορά, με εμφατικό λόγο, παρουσιάζοντας την μεγαλειώδη παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα.
Μάλιστα, αυτή τη φορά ο Νίκος Αλιάγας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς η αναφορά του στο Μεσολόγγι είχε αποδέκτες, εκτός από τα εκατομμύρια των τηλεθεατών και τους υψηλούς προσκεκλημένους από το Εξωτερικό, για τον εορτασμό της Εθνικής μας Επετείου που βρισκόταν απέναντί του.
Μπορείτε, να ακούσετε στο 2:30΄΄ του βίντεο τον πρόλογο για την παρέλαση και την συγκινητική αναφορά του Νίκου Αλιάγα, στην καθοριστική συμβολή της θυσίας των Ελεύθερων Πολιορκημένων, στην θετική έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης, στο 26:55′ του βίντεο.
Ευχαριστούμε, Νίκο!
Η «προσοχή» του Κάρολου στην Έξοδο του Μεσολογγίου
Μένοντας στις εκδηλώσεις που έγιναν στην Αθήνα από τα ωραία στιγμιότυπα που κατεγράφησαν ήταν η «στάση» του Πρίγκιπα Καρόλου, μπροστά από τον πίνακα της «Εξόδου του Μεσολογγίου», κατά την ξενάγηση των υψηλών προσκεκλημένων, στους ανακαινισμένους χώρους της Εθνικής Πινακοθήκης.
Ένα στιγμιότυπο επίδειξης σεβασμού για το Μεσολόγγι του τότε, αλλά και με πολλά μηνύματα για το Μεσολόγγι του σήμερα, «εάν και εφόσον», όμως…
Πάντως, γεγονός είναι ότι ο πίνακας του Θεόδωρου Βρυζάκη έχει τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση στους εκθεσιακούς χώρους της Εθνικής Πινακοθήκης, προβάλλοντας έτσι το Μεσολόγγι στους επισκέπτες της. Μάλιστα, ακριβώς απέναντι από την «Έξοδο του Μεσολογγίου» έχει τοποθετηθεί ένας άλλος πίνακας του ίδιου ζωγράφου, που απεικονίζει «Την υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι».
Στα δικά μας τώρα… μόνο απογοήτευση.
Διάχυτη είναι η απογοήτευση στην τοπική κοινωνία του Μεσολογγίου για τον ελλιπέστατο προγραμματισμό δράσεων, από τη δημοτική αρχή, για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου.
Μπορεί μεν να υπάρχει η πανδημία, αλλά όπως διαπιστώθηκε σε όλη τη χώρα οργανώθηκαν δράσεις, για τα 200 χρόνια, από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Στο δήμο Μεσολογγίου, την «παρτίδα» έσωσαν πολίτες από το Αιτωλικό, με την πρωτοβουλία τους, να υψώσουν, μια τεράστια σημαία της Επανάστασης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας με την αισθητικά καλαίσθητη φωταγώγηση στα «γαλανόλευκα» του κτηρίου της.
Από κει και πέρα, το απόλυτο τίποτα, αφού, ακόμη και οι τυπικές εκδηλώσεις που έγιναν είχαν οργανωτικές ελλείψεις.
Ένα έλλειμα που έθεσε, στο περιθώριο, την υπέροχη συναυλία παραδοσιακής μουσικής, με τον Παναγιώτη Λάλεζα, μιας και τέτοια γεγονότα είναι συμπληρωματικά, κυρίων εκδηλώσεων. Αλλά, και για τον απλούστατο λόγο του ότι, δεν έχουν όλα τα σπίτια “smart tv”, προκειμένου να υπάρξει απήχηση στο ευρύ κοινό.
Τέλος, η απογοήτευση πηγάζει και από το πρόγραμμα εκδηλώσεων που δόθηκε στη δημοσιότητα για τον εορτασμό της Εξόδου, το οποίο είναι κατώτερο των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα.
Υ.Γ. Είναι ανάξια σχολιασμού η φωταγώγηση της ιστορική Πύλης την επομένη της 25ης Μαρτίου… Το γιατί αυτονόητο… που σηκώνει πολλή κουβέντα…
Υ.Γ. 2 : Ο δήμος Μεσολογγίου απέστειλε τελικά δελτίο τύπου για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο Μεσολόγγι αργά το βράδυ της Κυριακής 28 Μαρτίου, αρκετές ώρες αφότου είχαν γραφτεί τα παραπάνω…
Δεν έσπασε ο πάγος…
Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στο Μεσολόγγι, ήταν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος βρίσκεται ακόμη και σήμερα στην πόλη.
Στο διάστημα αυτό ο Σπήλιος Λιβανός έκανε επισκέψεις και συναντήσεις με φορείς σε διάφορες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Αλλά με τον δήμαρχο Μεσολογγίου, Κώστα Λύρο, ουδεμία άλλη επαφή είχε, πλην της κοινής τους παρουσίας στις εορταστικές εκδηλώσεις.
Κάτι που μόνο θετικό δεν είναι. Μιας και ο λόγος που από πλευράς δημάρχου Μεσολογγίου συνεχίζεται αυτή η «ψυχρότητα» εδράζεται από το γεγονός ότι ο Σπήλιος Λιβανός αρνήθηκε να «συμμορφωθεί» στις υποδείξεις του κ. Λύρου, για την στελέχωση της ομάδας των συνεργατών του, στο υπουργείο!
Κατά τ΄ άλλα, στο Μεσολόγγι γιορτάστηκε η Εθνική Επέτειος, που εκτός των άλλων αποτελεί, την επιτομή του «εμείς και όχι του εγώ»…
Αρκεί να επισημανθεί ότι από πλευράς δήμου Μεσολογγίου δεν εκδόθηκε ανακοίνωση τύπου για τις εκδηλώσεις που έγιναν για την 25η Μαρτίου! Προφανώς, για να μην υπάρξει αναφορά στην παρουσία του Σπήλιου Λιβανού στο Μεσολόγγι…
Η μικροπρέπεια σε όλο της το μεγαλείο…
Τι θα μπορούσε να γίνει εάν δεν…
Στο Μεσολόγγι και συγκεκριμένα στην συνοικία των ανατολικών αλιπέδων πίσω από το ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ πριν λίγα χρόνια έγινε ονοματοθεσία των οδών και των πλατειών της.
Μια ονοματοθεσία που άντλησε τα ονόματα αποκλειστικά από το κίνημα του Φιλελληνισμού. Μάλιστα όσοι «έτρεξαν» τότε το εγχείρημα είχαν εκδώσει και επεξηγηματικό οδηγό για την συμβολή των τιμώμενων στην Ελληνική Επανάσταση.
Συνεπώς, εάν υπήρχε στο Μεσολόγγι η «συνέχεια» στη διοίκηση και δεν υπήρχε η «προκατάληψη» και η κυριαρχία του «εγώ» θα μπορούσε κάλλιστα στη συνοικία αυτή να πραγματοποιηθεί μια δράση, με επίκεντρο τον Φιλελληνισμό.
Πχ. Θα μπορούσε να είχαν τοποθετηθεί σε κάθε οδό και πλατεία πλαίσια, με εικόνες και κείμενα για τους τιμώμενους, καθιστώντας την περιοχή πόλο αναφοράς, για την ιστορική μνήμη. Κάτι που δεν θα κόστιζε και πολλά χρήματα…
Δυστυχώς, όμως, για να συμβούν αυτά προϋπόθεση αποτελεί να μην υπάρχουν «στεγανά», «αποκλεισμοί» και «εγωισμοί» από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Ας έχουν κατά νου οι “διοικούντες” θεσμικοί και εξωθεσμικοί ότι ειδικά οι Γιορτές Εξόδου στο Μεσολόγγι είναι “γιορτές των ντόπιων”. Δηλαδή αποκλειστικά οι ντόπιοι ήταν αυτοί που σχεδίαζαν και προγραμμάτιζαν όλα αυτά τα χρόνια και δεν γινόταν στο παρελθόν ανάθεση της διοργάνωσης σε εταιρείες κλπ.
Υπάρχει δυναμικό στην περιοχή και μάλιστα πολύ αξιόλογο. Αλλά…
Κυκλοφορεί σήμερα “Το ΒΗΜΑ του Μεσολογγίου”
Αξίζει να προμηθευτείτε σήμερα το “Βήμα της Κυριακής” όπου υπάρχει 16σελιδο ένθετο αφιερωμένο στο Μεσολόγγι.
Είναι το ένθετο “Το ΒΗΜΑ του Μεσολογγίου” που επιμελήθηκε η Ομάδα Φιλαναγνωσίας του 2ου Λυκείου Μεσολογγίου με την καθοδήγηση της φιλολόγου, Ελένης Πλακίδα.
Τα συγχαρητήριά μας στην Ομάδα Φιλαναγνωσίας του 2ου Λυκείου Μεσολογγίου αλλά και στη διεύθυνση της εφημερίδας “ΤΟ ΒΉΜΑ” για την πρωτοβουλία της.