Ένας χρόνος lockdown… Και μετά;

Ακριβώς ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την «ένταξη» στη ζωή μας, του lockdown. Ένας χρόνος στον οποίο σημειώθηκαν τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητά μας στο πλαίσιο μιας μεγάλης προσπάθειας για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω θα πρέπει να θυμηθούμε ότι τότε η επιστημονική κοινότητα ελάχιστα πράγματα γνώριζε για τον κορονοϊό, σχετικά με τα συμπτώματα, τη μετάδοσή του και κυρίως για την αντιμετώπισή του.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ως λύση για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας «προκρίθηκε» το lockdown. Λύση που μετά από ένα χρόνο φαίνεται ότι αποδίδει.

Στον αντίποδα όμως με δεδομένο ότι το Lockdown συνεπάγεται «πάγωμα» οικονομικών δραστηριοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο πάλι φαίνεται ότι δημιουργούνται οι συνθήκες για μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ταυτόχρονα, όμως η COVID-19 έχει λειτουργήσει ως καταλύτης για τη δημιουργία συνθηκών αλλαγής του εργασιακού και εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, με την «είσοδο» της τηλεργασίας. Αλήθεια ποιος μπορούσε να διανοηθεί πριν ένα χρόνο ότι μια ολόκληρη ακαδημαϊκή χρονιά θα γινόταν με τηλεκπαίδευση;

Στον ένα χρόνο αυτό δεν θα πρέπει να παραλειφθεί η συστηματική προσπάθεια από κάποια κέντρα να αμφισβητήσουν την ύπαρξη της πανδημίας. Μια προσπάθεια που μέχρι ένα βαθμό γινόταν πιστευτή ακόμη και από κορυφαίους ηγέτες του πλανήτη, θέτοντας όμως εμπόδια στις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας.

Στα της χώρας μας, μόνο όσοι φορούν κομματικές παρωπίδες μπορούν να ισχυρίζονται ότι όλα έγιναν τέλεια ή όλα έγιναν χάλια. Με βάση τους δείκτες επίσημων οργανισμών οι επιπτώσεις της πανδημίας στη χώρα μας δεν είναι τραγικές, όμως σε ορισμένους τομείς ίσως θα μπορούσαν να είναι μικρότερες.

Είναι βέβαιο ότι σε πολλά ζητήματα υπήρξαν και υπάρχουν αστοχίες, όμως με βάση τα σημερινά δεδομένα το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η χώρα άντεξε και σε υγειονομικό επίπεδο, αλλά κυρίως σε οικονομικό. Στην εκτίμησή μας αυτή δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι ως χώρα κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και τις προκλήσεις της Τουρκίας για το ενεργειακό της Ανατολικής Μεσογείου.

Η πρόκληση, λοιπόν, για το σύνολο του πολιτικού συστήματος είναι να καθορίσει την επόμενη μέρα της πανδημίας, όχι με όρους «Μεταπολίτευσης».

Κι αυτό διότι όλοι πλέον, έχουν αντιληφθεί ότι «λεφτόδεντρα» δεν υπάρχουν… και οι εποχές «του ταξίματος των πάντων, στους πάντες» έχουν περάσει ανεπιστρεπτί…

 


 

Αιολικό πάρκο στον Αράκυνθο;

Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την τοπική κοινωνία τις προηγούμενες ημέρες ήταν η άδεια που έδωσε η ΡΑΕ για εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Βαράσοβα.

Μετά τη θύελλα των αντιδράσεων η εταιρεία που έλαβε την άδεια υπαναχώρησε και ζήτησε την ανάκλησή της από τη ΡΑΕ.

Όπως επισημάναμε και στην σχετικά ανάρτηση για το θέμα (ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΕΔΏ) ζητούμενο είναι η διαφοροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων μιας και είναι προφανές ότι στο μέλλον μπορεί μια άλλη εταιρεία να είναι αυτή που θα αδειοδοτηθεί για την συγκεκριμένη περιοχή.

 

Ενδιαφέρον έχει επίσης και το γεγονός ότι στη σελίδα της ΡΑΕ φαίνεται ότι έχει κατατεθεί αίτηση αδειοδότησης για εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην κορυφογραμμή του Αράκυνθου.

Εύλογα λοιπόν, προκύπτει το ερώτημα, εάν οι τοπικοί φορείς του Μεσολογγίου και του Αγρινίου το γνωρίζουν και πως αντιμετωπίζουν το ζήτημα.


 

Ο Π. Παπαδόπουλος για την κομβική συμβολή του Νεκτάριου Φαρμάκη στην χρηματοδότηση του έργου ύδρευσης στο Μεσολόγγι  

Ο διοικητής του νοσοκομείου Μεσολογγίου, Παναγιώτης Παπαδόπουλος στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου παρουσίασε μια «άγνωστη» παράμετρο για το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στο Μεσολόγγι (ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΕΔΏ).

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο για την ένταξη του συγκεκριμένου έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της περιφέρειας απαιτήθηκε προηγουμένως η συνολική αύξηση του προϋπολογισμού του συγκεκριμένου προγράμματος από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.

Κι αυτό διότι η πρόταση του δήμου Μεσολογγίου σε σύνολο 14 προτάσεων που υποβλήθηκαν στην βαθμολογική κατάταξη αυτών κατέλαβε την 13η θέση και ο αρχικός προϋπολογισμός κάλυπτε τις 12 πρώτες.

Δηλαδή ο κ. Παπαδόπουλος ανέδειξε στο δημοτικό συμβούλιο ότι ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης και η περιφερειακή αρχή γενικότερα διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην ένταξη του έργου.

Επομένως, δεν είναι υπερβολική η εκτίμηση που έχουμε διατυπώσει πολλές φορές από τις στήλες του MessolonghiNews «ευτυχώς για το Μεσολόγγι που υπάρχει κι ο Νεκτάριος Φαρμάκης…»


Θα υπάρξει αλλαγή στρατηγικής; Εμπλοκή την ομαλή λειτουργία του δήμου Μεσολογγίου από προσφυγή του ίδιου του δημάρχου;

Εδώ και ένα χρόνο περίπου από το MessolonghiNews έχουμε επισημάνει την λανθασμένη, κατά την άποψη μας πάντα, τακτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή σε μια σειρά από ζητήματα.

Μια τακτική που την έχει οδηγήσει σε συνεχείς πολιτικές ήττες στο δημοτικό συμβούλιο και κυρίως έχει αποδυναμώσει την ισχύ της παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο.

Γίνεται σαφές, λοιπόν, ότι είναι επιτακτική η αλλαγή στρατηγικής. Το γιατί αυτονόητο.

Και ένα πρώτο βήμα για την αλλαγή στρατηγικής πρέπει να αποτελέσει η απόσυρση της προσφυγής που έχει κατατεθεί στην επιτροπή του άρθρου 152 για το τεχνικό πρόγραμμα, εξαιτίας της οποίας συνεχίζουν να υφίσταται δυσλειτουργίες παρά την έγκριση του προϋπολογισμού.

Δηλαδή η ομαλή λειτουργία του δήμου παρά την ψήφιση και έγκριση του προϋπολογισμού έχει «μπλοκάρει» εξαιτίας αυτής της προσφυγής…


 

Λόγω τεχνικού προβλήματος δεν κατέστη δυνατή η δημοσίευση χθες Κυριακή 14/3 στο MessolonghiNews  της αγαπημένης σας στήλης “ΤΑ ΚΥΡΙΑΚΆΤΙΚΑ” κάτι που γίνεται τελικά σήμερα με 24ωρη καθυστέρηση.

Τη συγνώμη μας… και Καλή Σαρακοστή σε όλους!