Θυμάστε την ιστορία με εκείνον τον τύπο που πλήρωσε 10 χιλιάδες Bitcoin για να του φέρουν σπίτι τις δύο πίτσες που είχε παραγγείλει; Η συγκεκριμένη συναλλαγή, συνολικής αξίας 35 ευρώ, έλαβε χώρα στις 22 Μαΐου του 2010 κι έναν χρόνο μετά είχε αξία 52 χιλιάδων ευρώ.
Τον προηγούμενο Μάιο, ακριβώς 11 χρόνια έπειτα από εκείνη την αγορά πίτσας που έχει περάσει πλέον στην ιστορία ως «Ημέρα πίτσας με πληρωμή σε Bitcoin», τα 10 χιλιάδες ψηφιακά νομίσματα που έδωσε εκείνος ο πελάτης κόστιζαν περίπου 330 εκατομμύρια ευρώ! Τον Σεπτέμβριο η αξία των ίδιων νομισμάτων ήταν σχεδόν η διπλάσια. Η παραπάνω ιστορία απλώς καταδεικνύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την τρέλα που έχει πιάσει τον κόσμο σχετικά με το Bitcoin, αλλά και με πολλά ακόμη κρυπτονομίσματα.
Σε γενικές γραμμές, τα κρυπτονομίσματα είναι ψηφιακά χρήματα που είναι αποκεντρωμένα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπόκεινται σε κάποια Αρχή, η οποία τα εκδίδει, όπως είναι μία τράπεζα ή κάποια κυβέρνηση. Οι συναλλαγές γίνονται ανέπαφα, ανώνυμα και καταγράφονται -και παράλληλα διασφαλίζονται- χάρη στην τεχνολογία blockchain, η οποία είναι γνωστή για όλα τα είδη χρήσης: από την ασφάλεια των συναλλαγών σε online εταιρείες και σε τραπεζικά συστήματα, έως την ιατρική και την τέχνη!
Η απόκτηση των κρυπτονομισμάτων γίνεται μέσα από τα εξειδικευμένα ανταλλακτήρια και συνήθως αποθηκεύονται στα ψηφιακά πορτοφόλια των χρηστών, τα οποία ο κάθε ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να προσέχει και να διασφαλίζει. Τα κρυπτονομίσματα υπόσχονται, μεταξύ άλλων, γρηγορότερες συναλλαγές με μηδενικά έξοδα και περισσότερη εμπιστευτικότητα από τις καθημερινές συναλλαγές με τα παραδοσιακά νομίσματα ή τις κάρτες πάσης φύσεως.
Η ιστορία με την οποία ξεκίνησες να διαβάζεις αυτές τις γραμμές αποτελεί τη μία όψη του νομίσματος. Η άλλη αφορά στον τρόπο με τον οποίο η νέα εποχή των νομισμάτων και των αγοραπωλησιών είναι αρκετά ασφαλής προκειμένου τα κρυπτονομίσματα να αποτελέσουν μία νέα μορφή συναλλαγών ή ακόμη και να γίνουν τα επόμενα επενδυτικά οχήματα στον ψηφιακό κόσμο.
Τα ερωτήματα είναι πολλά και πολλές φορές γίνονται πιεστικά, κυρίως επειδή κανείς δεν θέλει να χάσει το τρένο της εξέλιξης όταν μιλάμε για επενδύσεις. Μπορούν τα ψηφιακά νομίσματα, όπως το Bitcoin, να χρησιμοποιηθούν για αγορές; Ή είναι ένα επενδυτικό εργαλείο που μακροπρόθεσμα θα φέρει μεγάλο κέρδος και δεν πρέπει να χάνει την αξία του με «ευτελείς» συναλλαγές όπως η αγορά πίτσας;
Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί λίγο κι από τα δύο παραπάνω σενάρια. Η ταχύτητα με την οποία τα κρυπτονομίσματα έχουν γίνει αποδεκτά από τον επενδυτικό κόσμο, είτε πρόκειται για εκείνον που κινεί τα νήματα στις χρηματαγορές είτε για εκείνον που κινεί τις συναλλαγές με τα χρήματα που επενδύει, αποδεικνύει ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική πίσω από τα ψηφιακά νομίσματα.
Η ίδια αιτία που αποτελεί, όμως, την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, αποτελεί και την τροχοπέδη για την ομαλή εξέλιξη της ιστορίας. Η ταχύτητα είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις και όσο γρήγορα τα κρυπτονομίσματα μπαίνουν στην καθημερινότητά μας μαζί με την τεχνολογία που τα ακολουθεί, εξίσου γρήγορα προκαλούν ανησυχία επειδή ο τρόπος με τον οποίο τα αποδέχεται ο κόσμος μπορεί να γίνει προβληματικός.
Πιο συγκεκριμένα, η μανία που επιδεικνύουν αρκετοί στην προσπάθειά τους να αποκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη πριν το σύνολο της αγοράς προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη δυναμική των ψηφιακών νομισμάτων, προκαλεί αρκετά προβλήματα. Το πρώτο και κυριότερο είναι η αστάθεια στις τιμές αγοράς του κάθε νομίσματος, η οποία κάνει ακόμη δυσκολότερη την επένδυση από πλευράς κατόχων που θέλουν να αυξήσουν την έκθεσή τους στα κρυπτονομίσματα.
Κάθε ένα από αυτά μπορεί να ανταλλαγεί ακαριαία μεταξύ των ηλεκτρονικών πορτοφολιών που κάθε επενδυτής διαθέτει, άρα οι τιμές μπορεί να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Αρκεί μία καλή ή κακή είδηση για να μετατρέψει μία επενδυτική ευκαιρία σε εφιάλτη και το αντίστροφο. Αν δει κανείς το παράδειγμα του Ελ Σαλβαδόρ τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, θα καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει.
Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής αποφάσισε να υιοθετήσει το Bitcoin ως επίσημο νόμισμα. Αγόρασε 700 και υποσχέθηκε το ποσό των 26 εκατομμυρίων ευρώ στους κατοίκους που θα εγγράφονταν στο ψηφιακό πορτοφόλι Chivo. Τα τεχνικά προβλήματα ήταν όμως έντονα, αρκετοί έχασαν τα στοιχεία εγγραφής τους και μαζί τις ελπίδες για τα κέρδη που περίμεναν να αποκτήσουν. Η αξία του Bitcoin έπεσε αυτόματα, όμως μέσα σε λίγες ημέρες η τιμή του έφτασε και πάλι στα ιστορικά υψηλά των αρχών Σεπτεμβρίου.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι ακόμη σκέφτονται «γιατί να πουλήσεις τώρα ένα κρυπτονόμισμα, αφού σε μερικούς μήνες μπορείς να έχεις κερδίσει τα διπλάσια». Παρ’ όλα αυτά, όσοι έχουν τη μεγάλη κεφαλαιακή δύναμη είναι εκείνοι που συνήθως κινούν τα νήματα. Η επένδυση είναι δύσκολη υπόθεση, όμως ο συνδυασμός με τις καθημερινές συναλλαγές φαίνεται ότι μακροπρόθεσμα αποτελεί και την πιο σωστή επιλογή.
ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ