
Σε μια ακόμη λαμπρή βραδιά τιμής για την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου στις Βρυξέλλες, παρουσιάστηκαν στο Πανεπιστήμιο ULB (Université Libre de Bruxelles) το επετειακό μαντήλι και η επετειακή γραβάτα για τα 200 χρόνια από την Έξοδο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό στο εξωτερικό. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2025 και αποτέλεσε έναν ακόμη σταθμό στην πορεία προς το 2026.

Η βραδιά άνοιξε με τη μουσική εισαγωγή και την προβολή του βίντεο «Ψυχή μου, μη λυγίζεις» του Στέφανου Σπανουδάκη, ειδικά συντεθειμένου για την επέτειο των 200 χρόνων. Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο κ. Νικόλαος Στόγιος, Maître de conférences του Πανεπιστημίου ULB.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο, κα Σοφία Γραμματά, και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Λοβέρδος, ο οποίος αναφέρθηκε στη διεθνή ιστορική σημασία της Εξόδου.

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η ομιλία του Δημάρχου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, κ. Σπύρου Διαμαντόπουλου, που παρουσίασε το ιστορικό και πολιτισμικό βάρος της Εξόδου, συνοδευόμενος από την προβολή του βίντεο «Μεσολόγγι – Ιερή Πόλη: 200 Χρόνια Έξοδος (1826–2026)», με πλούσια αναφορά στην πολιτιστική κληρονομιά και τα πλεονεκτήματα της περιοχής.

Σημαντική ήταν και η ομιλία του κ. Jimmy Jamar, συγγραφέα και πρώην επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε Ολλανδία και Βέλγιο, με θέμα «Ο Φιλελληνισμός, μια ιστορία που διαρκεί», η οποία ανέδειξε τη διαχρονική σχέση της Ευρώπης με τον Αγώνα των Ελλήνων.

Ακολούθησε μουσικό μέρος από την Ελληνική Χορωδία Βρυξελλών υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Γκακούδη, με αποσπάσματα έργων του Διονυσίου Σολωμού και συνοδεία στο πιάνο από τον Ανδρέα Μάντζαρη.

Η παρουσίαση του επετειακού μαντηλιού και της γραβάτας, μια δημιουργία του Οίκου Pagoni Maison des Gravates, πρόσθεσε ξεχωριστή καλλιτεχνική νότα στη βραδιά, με τη συμβολική συμβολή της Προέδρου των «Θυγατέρων της Πηνελόπης» Βρυξελλών, κας Ε. Μαγκλάρα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Τμήμα Βρυξελλών των «Θυγατέρων της Πηνελόπης», τελούσε υπό την αιγίδα και συμμετοχή του Υπουργείου Εξωτερικών και της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βέλγιο, ενώ υποστηρίχθηκε από το Πανεπιστήμιο ULB.

Τον Δήμαρχο Μεσολογγίου συνόδευσαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής για τους Εορτασμούς της Διακοσιοστής Επετείου της Εξόδου: Παναγιώτης Γιωτόπουλος, Πληρεξούσιος Υπουργός, και Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Καθηγητής ΕΚΠΑ, η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Ι.Π. Μεσολογγίου, Ροδάνθη-Ρόζα Φλώρου, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Πολιτισμού και Μουσείων, Δημήτρης Πετρόπουλος.

Η βραδιά, δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση στις Βρυξέλλες μετά την πρόσφατη παρουσίαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελεί ακόμη ένα ισχυρό βήμα στο διεθνές πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν το 2026 στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.








