Το Μεσολόγγι είναι ένας από τους τέσσερις «σταθμούς» των περιοδικών εκθέσεων για το 2022 του Βενετσιάνου καλλιτέχνη Andrea Valleri για την παρουσίαση των εικαστικών του δημιουργιών.

«ΣΥΜΒΙΩΣΗ» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής και γλυπτικής του Andrea Valleri, που θα λειτουργήσει με ελεύθερη είσοδο από την Τετάρτη 17/8 και για ένα δεκαήμερο στους χώρους του «ΚΤΙΡΙΟΥ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΥ» και που αναμένεται να αποτελέσει ένα κορυφαίο εικαστικό γεγονός για τη Δυτική Ελλάδα.

 

 

Οι φετινές εκθέσεις του Andrea Valleri  ξεκίνησαν στις 14 Ιουλίου από τη Βενετία, αυτές τις ημέρες έργα του Ιταλού καλλιτέχνη παρουσιάζονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σάμου και από την προσεχή Τετάρτη 17 Αυγούστου το φιλότεχνο κοινό της Δυτικής Ελλάδας θα έχει την ευκαιρία να τα απολαύσει στο Μεσολόγγι.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ:

 

Οι εκθέσεις του Andrea Valleri πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Contini Art Gallery, σε συνεργασία με μερικούς από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της Βενετίας και της Ελλάδας και συγκεκριμένα: το Ίδρυμα Bevilacqua La Masa στη Βενετία, το  Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα, το Επιγραφικό Μουσείο στην Αθήνα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της  Σάμου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.

Για τα έργα του Ιταλού καλλιτέχνη η Δρ.Αρχιτέκτων μηχανικός Προϊσταμένη Τεχνικής Υποστήριξης και Μουσειογραφίας Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθήνας, Μαριάννα Σαβράμη υπογραμμίζει σε προλογικό της σημείωμα για την έκθεση: “Tα έργα του Ανδρέα Valleri, είναι γεμάτα νόημα βασιζόμενα σε αρχέτυπα και γράμματα, αναδεικνύουν δηλαδή μία σύγχρονη επικοινωνιακή, σπονδυλωτή και διαχρονική ανάμνηση, την οποία ο ίδιος αντλεί από την ανάκτηση της ιστορικής μνήμης

Προσφέρουν εικόνες, ούτως ώστε το κοινό στο οποίο απευθύνονται , να δύναται να ερμηνεύσει μοναδικά τις ιδέες του καλλιτέχνη.

Ο Andrea Valleri αντλεί από τους αρχαίους μύθους, την διαχρονική ικανότητά του να εξερευνεί το μέλλον.

Τα γλυπτά και οι πίνακές του, επιτρέπουν στο θεατή να έχει πλήρη γνώση των υλικών κατασκευής τους, προσφέροντάς του την αυθεντική κατεύθυνση του μηνύματος του καλλιτέχνη, ότι δηλαδή, η λογική της πραγματικότητας, αποτελεί την κριτική του παρόντος.

Το κεντρικό νόημα των έργων του είναι ότι η αυθεντική ύπαρξη και η σκέψη, σε σωστό συνδυασμό μας δίνουν την αίσθηση της πραγματικής ομορφιάς.”

 

 

Η πρώτη έκθεση , πραγματοποιήθηκε  από τις 14 έως τις 28 Ιουλίου στη Βενετία, στην έδρα του ιδρύματος  Bevilacqua La Masa , στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου , φιλοξενόντας, εκτός από τα έργα του καλλιτέχνη,  με δανεισμό μία  σειρά έργων από το  Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αλλά και το Επιγραφικό Μουσείο της Ελλάδας. Είχε τίτλο “Venetia Classica Bizantium” σε ένδειξη  της  μνήμης και  της συνέχειας μεταξύ της Κλασικής τέχνης, της Βυζαντινής Τέχνης και της Ενετικής παράδοσης. Παρουσιάζεται από τον καθηγητή Bruno Bernardi με τον διπλό  ρόλο του, εκείνο  του προέδρου του ιδρύματος Bevilacqua La Masa και εκείνο του Προξένου της Ελλάδας στη Βενετία.

 

Η δεύτερη έκθεση ολοκληρώθηκε χθες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος Σάμου με  τίτλο «ΠΑΡΑΛΛΗΛΛΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ». Είναι  μια έκθεση των έργων του καλλιτέχνη που παρουσιάστηκαν παράλληλα με τα εκθέματα του μουσείου.

Η τρίτη έκθεση, θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 27 Αυγούστου στο Κτίριο Χρυσόγελου, που αποτελεί ένα Πολιτιστικό Ίδρυμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο Μεσολόγγι, την «Ιερή πόλη για την Ελλάδα», καθώς οι κάτοικοί της έδωσαν τη ζωή τους για την ανεξαρτησία τους από τους Οθωμανούς κατά την επανάσταση του 1821.

Έχει τον τίτλο «ΣΥΜΒΙΩΣΗ», σαν απόδειξη της ομοιότητας των  δύο λιμνοθαλασσών  αλλά και  του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα, της Βενετίας και του Μεσολογγίου, καθώς  επίσης και της κοινής τους ιστορίας, που πάντα συνδέει τη Βενετία με την Ελλάδα, για την υπεράσπιση της Χριστιανικής ταυτότητας και κυρίως  της  εθνικής  ταυτότητας (ας θυμηθούμε ως παράδειγμα, ότι ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Επτανήσου, το 1800, και της απελευθερωμένης  Ελλάδας, το 1821, ήταν ο Ελληνοενετός  Ιωάννης-Αντώνιος Καποδίστριας).

Τα εγκαίνια της έκθεσης των έργων ζωγραφικής και γλυπτικής του Andrea Valleri θα γίνουν την Τετάρτη 17/8, στις 7 το απόγευμα, ενώ η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 11:00 -13:00 και 20:00 -22:00 μ.μ., Επίσης, κατά τη διάρκεια αυτής θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού του έργου CREATIVE@HUBS (διακρατικό  πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V-A GREECE-ITALY)


                                                           

Η τέταρτη έκθεση  θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Δεκέμβριο 2022,στην έδρα του Επιγραφικού Μουσείου, έχει τον τίτλο «ΔΙΑΛΟΓΟΣ», θέλοντας να υποδείξει και να καταλήξει στην ιδέα σύμφωνα με την οποία, η ιστορία είναι η ανάπτυξη του πολιτισμού και  προέρχεται από μια συνεχή σύγκριση θέσεων και απόψεων τόσο στο παρόν, όσο και στο παρελθόν με τα απαράμιλλης αξίας  μοντέλα του, που τα ξαναζωντανεύει στη μνήμη μας.


Ο Andrea Valleri

Ο Andrea Valleri γεννήθηκε στη Βενετία στις 14 Δεκεμβρίου 1959. Μετά από Γυμνασιακές κλασικές σπουδές, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο,στον τομέα της φιλοσοφίας, το 1985. Βενετσιάνος  από την καταγωγή και Έλληνας από  «υιοθεσία».όπως αυτοχαρακτηρίζεται, ξεκίνησε τη διδακτική του καριέρα ως αναγνώστης Ιταλικής μητρικής γλώσσαςστην Αθήνα.                  Από το 1989 διδάσκει φιλοσοφία στο Ινστιτούτο “Cavanis” της Βενετίας.

Στα έργα του,η συμβολική δύναμη των αρχαίων μύθων και τα σενάρια του κλασικού κόσμου συνοδεύονται από τη σύγχρονη γλώσσα της «Pop-Art», η οποία ενισχύει το μήνυμα που λαμβάνει ο σύγχρονος επισκέπτης. Η πνευματική και φιλοσοφική έρευνα τείνει στη δημιουργία μιας τέχνης που αποτελείται από αλληλοδιεισδυόμενα θραύσματα, μιάς  σύνθεσης συλλογικής, ιστορικής και πολιτιστικής μνήμης. Η τέχνη του Andrea Valleri θέλει να επανασυνδέσει τον θεατή με την ιστορική παράδοση από την οποία προέρχεται και την  οποία ο ίδιος διαμορφώνει σε στερεά θεμέλια. Στην πραγματικότητα, είναι ο ελληνικός πολιτισμός που αναδύεται στα έργα του, τόσο σε επίπεδο  θεματολογίας , όσο και ως υποσυνείδητη διάσταση, αφού ο καλλιτέχνης τον θεωρεί ως το  σημασιολογικό, ιδανικό και  επιστημολογικό πλέγμα ολόκληρης της Δυτικής παράδοσης.

Τα έργα ζωγραφικής του παρουσιάζονται ως σύνολα εικόνων και λέξεων, ως  «σημάδι» ενός παρόντος που επαναπροσδιορίζεται συνεχώς στα αρχέτυπα του κλασικισμού, διαβρωμένο μέν από το χρόνο, αλλά ταυτόχρονα αμετάβλητο, καθότι  ο κλασικισμός  παραμένει ένα σταθερό σύστημα σημασιολογικών αναφορών,επάνω  στο οποίο ασκούνται οι ανθρώπινες ερμηνευτικές ικανότητες.

Τα έργα ζωγραφικής ,συνοδεύονται από έργα γλυπτικής του,τα οποία, βασιζόμενα  στο γνωστό πλατωνικό δόγμα της «ΑΝΑΜΝΗΣΗΣ», παρουσιάζονται ως σύνολα από ξύλο και πέτρα. Η ένωση αυτών των δύο υλικών, βασίστηκε σε μία μεταφορική έννοια που αναγράφεται στον Φαίδρο του Πλάτωνα, η οποία εκφράζει την απλή και βαθιά αξία της μνήμης, σάν  συνάρτηση της ανάπτυξης της γνώσης αλλά και της αίσθησης της ύπαρξης. Τα θέματα, σκόπιμα είναι «θολά» με την πρώτη ματιά, έτσι αφήνονται να  ανακαλυφθούν από τον προσεκτικό επισκέπτη, ο οποίος θα ανακαλύψει  τις αναφορές σε μύθους και ιστορίες που ίδρυσαν τον Δυτικό πολιτισμό.