Η χώρα μας παραμένει σε χαμηλή θνησιμότητα συνολικά για την περίοδο αυτή και αυτό είναι ένα πολύ αισιόδοξο νέο, σύμφωνα με τον Σ. Τσιόδρα όπως ο ίδιος είπε στηn ενημέρωση Τύπου της Παρασκευής.

«Υπάρχουν τα μαθηματικά μοντέλα που θα δείξουν αν έχουμε αύξηση της επιδημίας και θα μας βοηθούν να επανερχόμαστε στην τάξη» είπε χαρακτηριστικά ο Σ. Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να σας πως αν θα υπάρξει αύξηση ή όχι αλλά παραμένουμε σε ετοιμότητα με διευρυμένο εργαστηριακό έλεγχο για να παρέμβουμε άμεσα όπου υπάρξει πρόβλημα».

Παραμένουμε σε επαγρύπνηση με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες έως ότου έχουμε την αποτελεσματική ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων, είπε ο ίδιος και ανέφερε ότι ο δεύτερος σημαντικός στόχος είναι να συνεχιστεί ο περιορισμός της κυκλοφορίας του ιού και η μετάδοσή του στον γενικό πληθυσμό το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε επιδημίες σαν αυτές που είδαμε τις τελευταίες ημέρες να παραμένουν σε χαμηλούς αριθμούς και σταδιακά να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανοσία γίνεται έως ότου να έχουμε εμβόλιο. «Τα δυο κύρια μέτρα μας αυτή τη στιγμή παραμένουν τα μέτρα της απόστασης και της υγιεινής σε όλες τις ασχολίες μας. Τους επόμενους δυο μήνες με τη σταδιακή άρση των μέτρων, έχει έρθει σιγά σιγά η ώρα να χαλαρώσουμε αλλά δεν θα χαλαρώσουμε τελείως και απότομα. Θα χαλαρώσουμε σταδιακά και ελεγχόμενα» για να διατηρήσουμε όπως είπε την καλή εικόνα που έχουμε ως τώρα ως χώρα και ως λαός.

 

 

Εξήντα ασθενείς έχουν βγει από τις ΜΕΘ

Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε  27 νέα κρούσματα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2490, εκ των οποίων το 55,6% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 580 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 1160 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 48 με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 13 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Εξήντα άνθρωποι βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν πέντε νέοι θάνατοι με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να φθάνει τους 130 με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη.

Ο κος Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα νεώτερα στοιχεία τα οποία δείχνουν ποιοι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές του κορονοϊού και σε ποιο ποσοστό. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι εμφανίζουν επιπλοκές οι καρδιοπαθείς κατά 19.4%, οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα εκτός του άσθματος κατά 16.5%, όσοι έχουν αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη 14.8%, όσοι έχουν υπέρταση που δεν έχει ρυθμιστεί σε ποσοστό 11.6% και οι νεφροπαθείς κατά 9.5%.

Το πάθημα από τις κλινικές να μη γίνει μόνο μάθημα αλλά και καμπανάκι κινδύνου

Αναφερόμενος ο Σ. Τσιόδρας στα κρούσματα σε κλινική στο Περιστέρι, είπε ότι η αμεσότητα της παρέμβασης των υπηρεσιών είναι πολύ σημαντική. «Εύχομαι κανένας άλλος ασθενής να μην εμφανιστεί εκεί και ελπίζω γρήγορα να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον», όπως ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν αρκεί να πούμε το πάθημα να γίνει μάθημα, αλλά αυτό να γίνει καμπανάκι για όλους.

Ο κος Τσιόδρας είπε ότι 3 ασθενείς πέθαναν και 17 βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αναφοράς. Όπως επισήμανε, ολόκληρο το προσωπικό της κλινικής βρίσκεται ήδη σε κατ’ οίκον καραντίνα, καταλήγοντας ότι ανά 2-3 μέρες θα πραγματοποιείται επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος και σε όσους έχουν βρεθεί αρνητικοί στον κορονοϊό.

Οι νεφροπαθείς αυτοί είναι 96 στον αριθμό όπως είπε και πρέπει να συνεχίσουν την αιμοκάθαρσή τους και να αισθανθούν ότι κάποιος υπάρχει δίπλα τους για να τους βοηθήσει. Πρόσθεσε, επίσης, ότι δόθηκε προφυλακτική αγωγή σε άτομα αυξημένου κινδύνου καθώς και ότι εκπαιδεύτηκε το προσωπικό της κλινικής για τα μέτρα προστασίας μετάδοσης από τον κορονοϊό.

Δεν υπάρχουν νεώτερα δεδομένα για το κατά πόσο η θερμοκρασία ή η υγρασία μπορεί να συμβάλλουν στην επιβίωση του ιού

Πολλοί από εμάς έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στο καλοκαίρι και τις υψηλές θερμοκρασίες για την χαμηλότερη μετάδοση του κορονοϊού. Από ό,τι φαίνεται, όχι άδικα παρότι τα ευρήματα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα“,  ανέφερε απόψε ο Σ. Τσιόδρας.

Συγκεκριμένα μίλησε για τις συνθήκες υγρασίας, ζέστης και υπεριώδους ακτινοβολίας και πως όλα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της μεταδοτικότητας του νέου κορονοϊού. Ο κος Τσιόδρας ήταν πολύ προσεκτικός στα λόγια τους χρησιμοποιώντας τη λέξη «φαίνεται» από τα ευρήματα αμερικανών επιστημόνων ότι ο κορονοϊός αντέχει λιγότερο σε συνθήκες υγρασίας και ζέστης. «Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο κορονοϊός υπό σκιά χάνει την δύναμή του εντός 18 ωρών. Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι όταν ο ιός εκτεθεί στον ήλιο αυτό βοηθά στο να εξασθενεί, κάτι που συμβαίνει και με το αντισηπτικό διάλυμα. Ενώ αντίθετα φαίνεται ότι ο ιός επιβιώνει περισσότερο σε κλειστούς και ξηρούς χώρους. Ο ίδιος είπε ότι σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις η μετάδοση του κορονοϊού θα μπορούσε να μειωθεί περίπου 20% όταν φτιάξει κι άλλο ο καιρός. Πάντως, ο Σ. Τσιόδρας κατέληξε αναφερόμενος σε νεώτερη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ότι δεν υπάρχουν νεώτερα δεδομένα για το κατά πόσο η θερμοκρασία ή η υγρασία μπορεί να συμβάλλουν στην επιβίωση του ιού.

 

Εγρήγορση και απόλυτη επαγρύπνηση συνέστησε ο Ν. Χαρδαλιάς

Εγρήγορση και απόλυτη επαγρύπνηση για να συνεχίσουν τα πράγματα να είναι θετικά, γεγονός που μας επιτρέπει να συζητάμε για την σταδιακή άρση των μέτρων, συνέστησε στους πολίτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης της covid- 19 ισχύουν στο ακέραιο έως τις 4 Μαΐου και η έξοδος από το σπίτι γίνεται για συγκεκριμένους λόγους και τηρώντας πάντα τα μέτρα υγιεινής, αλλά κυρίως τις αποστάσεις. Δεν υπάρχει είπε, χώρος για χαλάρωση. «Είναι σημαντικό να μην εφησυχάσουμε να μην παρασυρθούμε από το αίσθημα αισιοδοξίας. Πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας, ο οποίος μέχρι 4 Μαΐου δεν αλλάζει. Συνεχίζουμε να παραμένουμε σπίτι για να μην συμβεί οτιδήποτε αναπάντεχο, απροσδόκητο, μη συμβεί λάθος».

Κλινική στα δυτικά προάστια

Από χθες, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, βρίσκεται σε εξέλιξη μια γιγαντιαία προσπάθεια από την ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ με δεκάδες ιχνηλατήσεις, στην κλινική στο Περιστέρι. Μέχρι τώρα έχουν προκύψει σε σύνολο 34 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων 121 στενές επαφές που τέθηκαν σε καραντίνα. Διερευνάται εκτενώς το σύνολο των δραστηριοτήτων και επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τόσο των νοσηλευομένων, όσο και των εργαζομένων στην κλινική των δυτικών προαστίων. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην μετάβαση των ασθενών για αιμοκάθαρση, από και προς την κλινική και μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει στενή επαφή με επαγγελματία οδηγό ΤΑΧΙ. Τέθηκαν σε κατ οίκον περιορισμό 39 συνεργαζόμενοι γιατροί της κλινικής.

«Καμία κλινική δεν σφραγίστηκε. Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στην κλινική για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι 50 και πλέον άνθρωποι που υποβάλλονται μέρα παρά μέρα σε αιμοκάθαρση, θα μπορούσαν με όρους ασφάλειας να συνεχίσουν την αιμοκαρθαρσή τους, μέχρι να οργανωθούν μια σειρά ζητημάτων, όπως η μεταφορά των θετικών κρουσμάτων στα νοσοκομεία «Αττικόν» και ΝΙΜΤΣ».

Κλινική στα νότια προάστια

Όλα τα τεστ από την δομή στα νότια προάστια προέκυψαν αρνητικά, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Συνεχίζονται πάντως οι απαραίτητες ιχνηλατήσεις που αφορούν το θετικό κρούσμα. Μέσα στο επόμενο 24ωρο θα επαναξιολογηθούν τα δεδομένα στην δομή.

Εορτασμός Ραμαζανίου

Αναφερόμενος στον εορτασμό του Ραμαζανίου από σήμερα, υπενθύμισε την κοινή υπουργική απόφαση που ισχύει για όλα τα δόγματα και όλες τις θρησκείες.

Απαγορεύεται η παρουσία κοινού σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, κάθε δόγματος και θρησκείας στο σύνολο της επικράτειας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό το οποίο δεν θα υπερβαίνει τα 4 άτομα. «Οι αγαπητοί συμπολίτες μας μουσουλμάνοι θα προσευχηθούν από τα σπίτια τους, και τα τζαμιά θα είναι κλειστά για το κοινό», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τέλος, παρατείνεται έως τις 10 Μαΐου, η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού για γονείς.