Το Οινοποιείο Σωτηρίου στο Λεσίνι Μεσολογγίου πέτυχε μια σπουδαία διάκριση, καθώς το κρασί του «Στάμνα Μαυροδάφνη 2024» συμπεριλήφθηκε στη φετινή λίστα των Great Greek Wines για το 2025. Η λίστα αυτή αναδεικνύει κάθε χρόνο τα κορυφαία ελληνικά κρασιά που ξεχωρίζουν για την ποιότητα, την αυθεντικότητα και τον χαρακτήρα τους.

Στην τελική λίστα περιλαμβάνονται 65 κρασιά από τα 600 και πλέον που συμμετείχαν στο διαγωνισμό που αποτελεί μια μία ιδέα του Master of Wine Γιάννη Καρακάση και βασίζεται στην σύγχρονη απεικόνιση του ελληνικού κρασιού, μέσα από τη ματιά κορυφαίων οινογευστών, διεθνών opinion leaders και Masters of Wine.

O στόχος του GGW είναι να αναδείξει την ποιότητα, την ταυτότητα και τη δυναμική των ελληνικών κρασιών, με έναν τρόπο επίκαιρο, φρέσκο και διεθνώς κατανοητό.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε σε μια εμβληματική τελετή στο ιστορικό αθηναϊκό ξενοδοχείο Hotel Grande Bretagne με περισσότερους από 300 εκλεκτούς προσκεκλημένους από τον χώρο του κρασιού, της γαστρονομίας, της πολιτικής και των μέσων ενημέρωσης.

Το οινοποιείο Σωτηρίου

Σε μια λιγότερο γνωστή αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα οινική περιοχή της Ελλάδας, το Μεσολόγγι, ο Δημήτρης Σωτηρίου και η οικογένειά του δημιούργησαν ένα μικρό, ποιοτικό οινοποιείο με ξεκάθαρο όραμα: την ανάδειξη αυθεντικών ελληνικών ποικιλιών μέσα από απόλυτη αφοσίωση στην ποιότητα.

Με τον γεωπόνο Βασίλη και τον Παναγιώτη που έχει σπουδάσει οινολογία, η οικογένεια Σωτηρίου επέλεξε να καλλιεργήσει αποκλειστικά τρεις ελληνικές ποικιλίες: τη φημισμένη Μαλαγουζιά, τη δυναμική Μαυροδάφνη και το σπάνιο, σχεδόν ξεχασμένο, Αυγουστολίδι.

Πλέον, με τον Βασίλη να έχει την επίβλεψη των αμπελώνων και με τον Παναγιώτη στο τιμόνι του οινοποιείου, η «Στάμνα Μαυροδάφνη» αποτελεί δικό του οινικό δημιούργημα. Πρόκειται για μια ξηρή Μαυροδάφνη από το ομώνυμο αμπελοτόπι Στάμνα, χωρίς ίχνος βαρελιού. Η «Στάμνα Μαυροδάφνη 2024» σπάει τα στερεότυπα της ποικιλίας, που είναι συνήθως γνωστή για τα γλυκά κρασιά, και αναδεικνύει τον φρουτώδη χαρακτήρα της.

Καλλιεργημένη στο ιδιαίτερο μικροκλίμα του Μεσολογγίου και με ήπια παρέμβαση στο οινοποιείο, η Μαυροδάφνη αυτή εμφανίζει αρώματα βύσσινου, δαμάσκηνου, δάφνης, καφέ, δέρματος και πικρής σοκολάτας. Με μέτριο σώμα και τονισμένη οξύτητα, προσφέρει φρεσκάδα και κομψότητα, ενώ εντυπωσιάζει με την καθαρότητα της έκφρασης.

Το Οινοποιείο Σωτηρίου είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με έμφαση στην ποιότητα και την έκφραση του τόπου. Η επιλογή να καλλιεργούνται αποκλειστικά ελληνικές ποικιλίες, σε συνδυασμό με το πάθος και τη γνώση της οικογένειας, έχουν φέρει το οινοποιείο στο προσκήνιο της νέας ελληνικής οινοπαραγωγής.

Η φετινή διάκριση αποτελεί σημαντική αναγνώριση όχι μόνο για την οικογένεια Σωτηρίου αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες του τόπου στον ποιοτικό αμπελώνα και ενισχύοντας τη φήμη του οινοποιείου στον ελληνικό οινικό χάρτη.