Σειρά ερωτημάτων για ζητήματα των ελαιοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας και ειδικότερα αυτών που καλλιεργούν την ποικιλία “Xονδροελιά” θέτει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ., Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. 

 

Αναλυτικά η ερώτηση:

“Η αδρόκαρπη επιτραπέζια ποικιλία “Xονδροελιά” αποτελεί μια από τις κυρίαρχες παραγωγές στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, και συνεπώς αποτελεί τη βασική – και μοναδική για αρκετούς ελαιοπαραγωγούς – πηγή εισοδήματος. Ενός εισοδήματος όμως, που βαίνει πλέον δραματικά συρρικνούμενο λόγω του COVID-19, αλλά και των τεράστιων απωλειών από τα καιρικά φαινόμενα πρωτοφανούς σφοδρότητας το τελευταίο έτος, απώλειες οι οποίες έχουν καταγραφεί από τον ΕΛ.Γ.Α..

Την κρίσιμη λοιπόν αυτή χρονική στιγμή, οι ελαιοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας, αντί με βεβαιότητα να προσβλέπουν στην οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται και είναι επιβεβλημένη για την επιβίωσή τους, ανησυχούν για το αν τελικώς θα τη λάβουν, λόγω:

  • τόσο των σοβαρών λαθών σε σχέση με τους κωδικούς της πλατφόρμας του ΟΣΔΕ στην αρχική πληρωμή του Μέτρου 21 «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19»,

 

  • όσο και ζητημάτων που δεν έχουν μέχρι σήμερα επιλυθεί, όπως η αντιμετώπιση των ετεροεπαγγελματιών, των συνταξιούχων αγροτών, καθώς και των δικαιούχων μη ενταγμένων στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ).

 

Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το ποιές από τις 445 ποικιλίες ελιάς που υπάρχουν στην πλατφόρμα του ΟΣΔΕ έχουν τελικώς πληρωθεί με το Μέτρο 21, με χιλιάδες δικαιούχους παραγωγούς να διαμαρτύρονται ότι δεν είδαν χρήματα στους λογαριασμούς τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ποικιλίας “Χονδροελιά” (2000204) και του τριψήφιου κωδικού της (204) που ουδέποτε έλαβαν τη σχετική ενίσχυση.

Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό και με τη συνεχή αναβολή πληρωμής της ενίσχυσης παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, ύψους 11.125.560 Ευρώ (πίστωση η οποία μεταφέρθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2021 από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εκτός Προϋπολογισμού του ΥπΑΑΤ), έχουν εντείνει έτι περαιτέρω την αγωνία των εξουθενωμένων οικονομικά ελαιοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας.

Να σημειωθεί ότι με την υπ’ αριθμ. 2222 από 30/11/2020 Ερώτησή μου, είχα θέσει πάλι τα προβλήματα και τον κίνδυνο αποκλεισμού των παραγωγών της “Xονδροελιάς”, χωρίς το Υπουργείο να δώσει απάντηση.

 

Κατόπιν αυτού ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

 

  1. Έχει επιλυθεί το ζήτημα με την ποικιλία “Xονδροελιά” (2000204) και τον τριψήφιο κωδικό της (204), ώστε να μην αποκλειστεί από την πληρωμή κανένας παραγωγός στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας;
  2. Έχετε συμπεριλάβει στους δικαιούχους της ενίσχυσης παραγωγούς, οι οποίοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως οι ετεροεπαγγελματίες αγρότες που στηρίζονται οικονομικά στο εισόδημα από τη καλλιέργεια της ελιάς, προκειμένου να ενισχυθούν ουσιαστικά και χωρίς εξαιρέσεις οι ελαιοπαραγωγοί;
  3. Πώς θα αντιμετωπιστούν οι μη ενταγμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) λόγω διάφορων προβλημάτων που έχουν με φορείς του Δημοσίου (όπως ΚΕΠΥΕΛ και ΟΤΑ), όπως οι νεοεισερχόμενοι αγρότες και οι συνταξιούχοι αγρότες, ώστε να μην αποκλειστούν άδικα και να λάβουν και αυτοί την ενίσχυση που δικαιούνται;
  4. Σε ποιές ενέργειες έχετε προβεί μέχρι σήμερα για το μείζον ζήτημα της αποζημίωσης της ακαρπίας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων τη χρονιά που πέρασε;”