Οργή και αγανάκτηση προκάλεσαν στο πανελλήνιο οι εικόνες με τα σκοτωμένα πουλιά στην Αλυκή Μεσολογγίου που δημοσιοποιήθηκαν από την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.
Στην ανακοίνωσή της μάλιστα η Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου απευθύνει σύσταση στις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε. για καλύτερη φύλαξη του χώρου, δίνοντας παράλληλα λεπτομέρειες για το συμβάν.
Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν καταγγελίες ότι και το Παρατηρητήριο Πουλιών στην Κλείσοβα χρησιμοποιείται από “κυνηγούς;;;”…
Το βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει ΑΜΕΣΑ συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να μην επαναληφθούν αυτές οι θλιβερές εικόνες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
“Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) με λύπη της ενημερώθηκε για περιστατικό παράνομης θήρας σε ένα από τα αλοπήγια της Αλυκής Άσπρης στην περιοχή της Φοινικιάς, τη Δευτέρα 23/01/2023.
Το περιστατικό κατέγραψαν οι κ.κ. Χαρέλος Λάμπρος (πρώην εξωτερικός συνεργάτης εποπτείας -φύλαξης της Μονάδας Διαχείρισης) και Κωνσταντίνος Ξηρός (Φύλακας Αττικού Ζωολογικού Πάρκου) κατά την επίσκεψή τους για παρατήρηση και φωτογράφιση ειδών ορνιθοπανίδας και ειδοποίησαν άμεσα το Δασαρχείο Μεσολογγίου. Δυστυχώς εντόπισαν ένας νεκρό μαχητή (Philomachus pugnax) και ένα νεκρό φοινικόπτερo (Phoenicopterus ruber), ενώ περισυνέλλεξαν ένα νεαρό φοινικόπτερο με σοβαρά τραύματα στο σώμα και στη φτερούγα το οποίο έστειλαν στο Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ στην Αθήνα, όπου περιθάλπτηκε και αναρρώνει.
Στην Αλυκή της Άσπρης απαγορεύεται το κυνήγι βάση της Δ ́ Κυνηγετικής διάταξης καθώς βρίσκεται εντός περιοχής Natura 2000 με κωδικούς Ειδική Ζώνη Διατήρησης GR2310001 & Ζώνη Ειδικής Προστασίας GR2310015 ενώ η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Προστασίας του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού Περιφερειακή Περιοχή 5.
Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας σε γνωμοδότησή της επί της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (Ε.Ο.Α.) των Ελληνικών Αλυκών Α.Ε. για ανανέωση περιβαλλοντικής αδειοδότησης της εγκατάστασης παραγωγής αλατιού στην περιοχή είχε επισημάνει την ανάγκη «η εταιρεία να φροντίσει για την υλοποίηση συστήματος παρακολούθησης ορνιθοπανίδας προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση διατήρησής τους σύμφωνα με τη λειτουργία του και τα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν».
Για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον η Μονάδα Διαχείρισης κρίνει αναγκαία την συστηματικότερη εποπτεία του χώρου της Αλυκής της Άσπρης από την εταιρεία καθώς και την καλύτερη φύλαξη του χώρου.”