Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα τιμήσει με την παρουσία της τους Εορτασμούς της 450ης Επετείου από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, ανταποκρινόμενη θετικά στην πρόσκληση του Δημάρχου κ.Βασίλη Γκίζα.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021, η Πρόεδρος θα παραστεί στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου καθώς και στην Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ενετικό Λιμάνι της Ναυπάκτου.

Υπενθυμίζεται ότι, οι φετινές Εκδηλώσεις της 450ης Επετείου από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου τελούν υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας.


 

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Ναυμαχίας

Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την 450η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, το ιστορικό γεγονός που σφράγισε την ιστορία της Ευρώπης, με ξεχωριστές εκδηλώσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, απόλυτα προσαρμοσμένες στους υγειονομικούς κανόνες που ορίζονται από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, το ΥΠ.ΠΟ.Α. και τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Παράλληλα, το σπουδαίο γεγονός για πρώτη φορά τιμάται, προβάλλεται και αγκαλιάζεται εμπράκτως τόσο από την Προεδρία της Δημοκρατίας όσο και από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την εξέχουσας σημασίας και σπουδαιότητας Έκθεση «ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571 – 450 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΩΤΑΤΗ ΒΙΤΩΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Κατά τη διάρκεια της τελετής Εγκαινίων της Έκθεσης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε στο χαιρετισμό της: «Τετρακόσια πενήντα χρόνια μετά την περιφανή νίκη των χριστιανικών δυνάμεων κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας σε μια ναυμαχία που αποτέλεσε σταθμό στη ναυτική τακτική και την ναυπηγική, η έκθεση αυτή ζωντανεύει ένα γεγονός που σφράγισε την ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρώπης. Απέδειξε ότι οι Οθωμανοί δεν ήταν αήττητοι στη θάλασσα, όπως πιστευόταν ως τότε, και ανέστειλε την περαιτέρω επέκτασή τους προς Δυσμάς […]».  Ενώ, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.Λίνα Μενδώνη, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «…Η μέγιστη συμβολή της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, όπως διέγνωσε με τη διορατικότητά του ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες, έγκειτο στο γεγονός ότι «την ημέρα εκείνη διαλύθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο η μέχρι τότε υφιστάμενη πεποίθηση ότι οι Τούρκοι ήταν στη θάλασσα αήττητοι». Και αυτή ήταν μια μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον […]».

«Η συγκεκριμένη Έκθεση θέτει για πρώτη φορά τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου από το επίπεδο των τοπικών εορτασμών και ανάδειξης σε εθνική και ευρωπαϊκή διάσταση.  Είναι επίσης η πρώτη φορά που η Προεδρία της Δημοκρατίας και η Ελληνική Κυβέρνηση δια του Υπουργείου Πολιτισμού αγκαλιάζουν, προβάλλουν και αναδεικνύουν έμπρακτα το μεγαλειώδες ιστορικό γεγονός», σχολιάζει ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας.

 

Ακολουθεί το Αναλυτικό Πρόγραμμα της 450ης Επετείου:

 

 

Κυριακή, 3 Οκτωβρίου

  • 20:00 | Μουσική Εκδήλωση με τη Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου | Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

 

Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2021

  • 18:00 | Έναρξη Έκθεσης Φωτογραφίας “MIGUEL DE CERVANTES O EL DESEO DE VIVIR”

Instituto Cervantes de Atenas, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδος | Φετιχιέ Τζαμί

 

Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2021

  • 20:30 | Επίσημη πρεμιέρα documentary «Ναυμαχία Ναυπάκτου» και ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση

| Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

 

Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021

  • 17:30 | Σειρά Διαλέξεων | Αύλειος χώρος Ιδρύματος Μπότσαρη
  • 18:30 | Προβολή documentary Περιφέρειας Ιονίων Νήσων | Αύλειος χώρος Ιδρύματος Μπότσαρη
  • 20:15 | Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας “MIGUEL DE CERVANTES O EL DESEO DE VIVIR”

Instituto Cervantes de Atenas, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδος | Φετιχιέ Τζαμί

  • 21:30 | Μουσική εκδήλωση Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» Κέρκυρας υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σωκράτη Άνθη και Παπαχαραλαμπείου Φιλαρμονικής Δήμου Ναυπακτίας υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Δημητρίου Αμπατζή | Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

 

Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 2021

  • Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Ανοιχτής Θάλασσας “Ναυμαχία Ναυπάκτου – 450 ΧΡΟΝΙΑ”, Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών | Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

 

  • 18:00 | Συζήτηση προσωπικοτήτων Συντονιστής

Γιάννης Παπαδόπουλος, δημοσιογράφος

 

Καλωσόρισμα: Βασίλειος Γκίζας, Δήμαρχος Ναυπακτίας

Χαιρετισμοί:

Enrique Viguera Rubio, Πρέσβυς της Ισπανίας

Hermine Poppeller, Πρέσβυς της Αυστρίας

Joseph Cuschieri, Πρέσβυς της Μάλτας

Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Ρόδη Κράτσα, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

 

Συζητούν:

Δέσποινα Τσοβίλη-Χατζηβασιλείου, Γ.Γ. της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων – Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής

Γιώργος Κατρούγκαλος, πρ.Υπουργός Εξωτερικών – Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου

| Αύλειος χώρος Ιδρύματος Μπότσαρη

 

  • Συμβολική Αναπαράσταση «Ναυμαχίας Ναυπάκτου» χωρίς δρώμενα (προσαρμοσμένη στα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα)

 

Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021

  • Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου
  • Επιμνημόσυνη Δέηση | Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

 

 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την εφαρμογή όλων των κανόνων που ορίζονται από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας,

το ΥΠ.ΠΟ.Α και τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Η είσοδος σε εξωτερικούς χώρους επιτρέπεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού

ή νόσησης, (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) ή αρνητικού εργαστηριακoύ rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Για όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Δήμος Ναυπακτίας και προβλέπεται παρουσία κοινού, είναι υποχρεωτική

η προκράτηση θέσεων στο τηλέφωνο: 26340 38646

 

 


Κ. Σακελλαροπούλου: «Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου σφράγισε την ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρώπης»

 

Προ μηνός η  Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε την Έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου «ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1571 – 450 Χρόνια από “τη μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών”», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της.

Παρόντες στην τελετή εγκαινίων ήταν επίσης η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.Λίνα Μενδώνη, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας κ.Γιώργος Σιμάκης. Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ.Κώστας Καραγκούνης.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός που απηύθυνε η κ. Σακελλαροπούλου:

«Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση εγκαινιάζω σήμερα την αφιερωμένη στη ναυμαχία της Ναυπάκτου έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου. Τετρακόσια πενήντα χρόνια μετά την περιφανή νίκη των χριστιανικών δυνάμεων κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας σε μια ναυμαχία που αποτέλεσε σταθμό στη ναυτική τακτική και την ναυπηγική, η έκθεση αυτή ζωντανεύει ένα γεγονός που σφράγισε την ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρώπης. Απέδειξε ότι οι Οθωμανοί δεν ήταν αήττητοι στη θάλασσα, όπως πιστευόταν ως τότε, και ανέστειλε την περαιτέρω επέκτασή τους προς Δυσμάς. Ανέδειξε την ελληνική ναυτοσύνη, αφού πολλά από τα πληρώματα περιλάμβαναν και Έλληνες ναυτικούς, και αποτέλεσε την αφετηρία της μεγάλης ανάπτυξης της ελληνικής ναυτιλίας. Αναπτέρωσε το ηθικό των υπόδουλων λαών της Βαλκανικής δίνοντας το έναυσμα για μια σειρά επαναστατικών και συνωμοτικών ενεργειών εναντίον των Τούρκων οι οποίες, παρότι δεν τελεσφόρησαν, μαρτυρούν την ανάδυση της εθνικής συνείδησης στην περιοχή. Και ταυτόχρονα ενέπνευσε ζωγράφους, ποιητές και συγγραφείς.

Πίνακες αλληγορικούς, όπως του Τισιανού και του Βερονέζε, έργα μεγάλης δραματικής έντασης όπως οι αναπαραστάσεις της ναυμαχίας από τον Τιντορέτο και τον Βαζάρι. Επικά ποιήματα από τον «Βιργίλιο της Πορτογαλίας» Ιερώνυμο Κόρτε-Ρεάλ, από τον Καστιλιάνο Χουάν Ρούφο, από τον βασιλέα Ιάκωβο τον Έκτο της Σκωτίας. Συχνές υμνητικές αναφορές από τον Θερβάντες, ο οποίος συμμετείχε στη ναυμαχία ως στρατιώτης. Στον πρόλογο της συλλογής του Υποδειγματικές Νουβέλες και ενώ αυτοπαρουσιάζεται στους αναγνώστες, γράφει χαρακτηριστικά (σε τρίτο πρόσωπο): «Ονομάζεται Μιγκέλ δε Θερβάντες Σααβέδρα. Ήτανε στρατιώτης χρόνους πολλούς και πεντέμισι αιχμάλωτος. Στην αιχμαλωσία, μαθήτευσε στην εγκαρτέρηση. Στη ναυμαχία της Ναυπάκτου έχασε το αριστερό του χέρι όταν τονε σημάδεψαν με αρκεβούζιο. Κακιά πληγή που εκείνος καμαρώνει, γιατί λαβώθηκε στην πιο τρανή μάχη όλων των καιρών· πιστός στρατιώτης στο νικηφόρο λάβαρο του γιου της αστραπής, του Καρόλου Ε, δοξασμένο το όνομά του!». Εμπνευσμένος από τη συμμετοχή του Θερβάντες στη ναυμαχία, ο Τσέστερτον, μερικούς αιώνες αργότερα, θα συνδέσει το τέλος της «τρανής αυτής μάχης» με την έναρξη της συγγραφής του Δον Κιχώτη, κλείνοντας το εκτενές ποίημά του «Lepanto» με τους στίχους: «Στη γαλέρα του ο Θερβάντες βάζει το ξίφος στο θηκάρι/ ενώ ο Ιωάννης της Αυστρίας γυρίζει στην πατρίδα δοξασμένο παλικάρι/ και πέρα από την στέρφα γη βλέπει στην Ισπανία δρόμο σκονισμένο/ μάταια να τον διαβαίνει λιγνός κι ανόητος ιππότης, για πάντα πλανημένος/ χαμογελάει αυτός, μα όχι με τον τρόπο των Σουλτάνων/ και παρατάει τη λεπίδα για να πιάσει τη γραφίδα».

Αφιερωμένη σ’ αυτήν την θρυλική ναυμαχία, τη μεγαλωτάτη βιτώρια των Χριστιανών, η έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου μας μεταφέρει σε μια μεγάλη στιγμή της πρώιμης νεωτερικής περιόδου. Το πλούσιο ιστοριογραφικό αρχειακό και εποπτικό υλικό, τα αρχαιολογικά τεκμήρια και τα έργα τέχνης ξαναζωντανεύουν ένα στρατιωτικό γεγονός που προσέλαβε διαστάσεις σταυροφορίας στη συνείδηση του κόσμου και, μολονότι δεν άλλαξε ουσιαστικά την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ οθωμανικής αυτοκρατορίας και των κρατών που απάρτιζαν την Ιερά Συμμαχία, χαιρετίστηκε σαν μια νίκη με μεγάλη συμβολική σημασία. Εγκαινιάζω την έκθεση, εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες μου στους συντελεστές της και στην διευθύντρια κυρία Αικατερίνη Δελλαπόρτα που μας επιφύλαξαν μια έξοχη αφήγηση της πιο συναρπαστικής ναυτικής ιστορίας του 16ου αιώνα».