Η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, το “Μουσείο ‘Αλατος” Μεσολογγίου, ο εικαστικός Αλέξης Κυριτσόπουλος, ο πιανίστας Δαυίδ Ναχμίας, η Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος”, ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Νεφρικές Ασθένειες “ΕΛΠΙΔΑ”, η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) και ο καθηγητής Ψυχιατρικής Κωνσταντίνος Λυκέτσος, είναι μεταξύ των βραβευθέντων από την Ακαδημία Αθηνών για το 2024.
H Ακαδημία Αθηνών βράβευσε το ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΑΤΟΣ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: “για τη διατήρηση της βιομηχανικής κληρονομιάς του Τόπου και τη μετάδοση γνώσεων γύρω από το αλάτι και την πληρότητα των πληροφοριών και εκθεμάτων του. ”
Κατά τη χθεσινή πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών απονεμήθηκαν επίσης ένα χρυσό μετάλλιο στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών “για τα 150 χρόνια ευδόκιμης παρουσίας του στην Ελλάδα“, δυο αργυρά, στον Αλκιβιάδη Ν. Τάττο “για την καθοριστική συμβολή του στην ανάπτυξη αξιοσημείωτης πολιτιστικής δραστηριότητας στην ‘Ανδρο” και στον Δημήτρη Φιλιππίδη, ομότιμο καθηγητή ΕΜΠ, “για τις συστηματικές επιστημονικές του έρευνες, την εμπνευσμένη πανεπιστημιακή διδασκαλία του, το ευρύτατου φάσματος συγγραφικό του έργο, τις συναρπαστικές ομιλίες του, την λειτουργικότατη αρθρογραφία του, και την γενικότερη παρουσία και ήρεμη επιρροή του στον κοινωνικό χώρο της αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας”.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΤΩΝ ΤΙΜΩΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2024
Έργο της Ακαδημίας Αθηνών για το 2024
Στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Σταμάτιος Κριμιζής, εκφώνησε ομιλία με θέμα «Αντιπαράθεση θεωρίας και παρατηρήσεων: Η περίπτωση του σχήματος της Ηλιόσφαιρας», ενώ ο γενικός γραμματέας, Χρήστος Ζερεφός, πριν παρουσιάσει τον πίνακα Τιμητικών Διακρίσεων της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2024, ανέγνωσε την Έκθεση με θέμα το έργο της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2024.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, πρόκειται για ένα μέρος του έργου της Ακαδημίας Αθηνών που συντελέστηκε κατά το 2024, καθώς η λοιπή ερευνητική δραστηριότητα των ερευνητικών Κέντρων και Γραφείων της Ακαδημίας Αθηνών θα ανακοινωθεί αναλυτικά από τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Σταμάτιο Κριμιζή, στις 16 Ιανουαρίου 2024, κατά την εγκατάσταση των νέων Αρχών της Ακαδημίας.
Ο κ. Ζερεφός αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο της Ακαδημίας Αθηνών, που αφορά μεταξύ άλλων στα ερευνητικά προγράμματα που διαχειρίστηκε, στις σημαντικές εκδηλώσεις και επιστημονικές συναντήσεις, καθώς και στις νέες υποδοχές κατά τη διάρκεια του έτους. Επίσης, μίλησε για τα μνημόνια και προγραμματικές συμβάσεις που υπεγράφησαν, όπως “με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την εκπόνηση του έργου «Ανάπτυξη ψηφιακής Εθνικής Βάσης Κλιματικών δεδομένων και προσομοιώσεων σε υψηλή υποκλιμάκωση για τις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας», συνολικού προϋπολογισμού 1.650.000 ευρώ“.
Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στον νέο Οργανισμό που 98 χρόνια από την ίδρυσή της αποκτά η Ακαδημία Αθηνών. Ο νέος Οργανισμός, που δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουλίου 2024 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αποσκοπεί, σύμφωνα με τον ομιλητή, “στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας της Ακαδημίας, σύμφωνα με τις εξελίξεις στον ακαδημαϊκό χώρο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Επίσης, αντιμετωπίζει λειτουργικά ζητήματα της Ακαδημίας, βελτιώνει την εσωτερική της διάρθρωση, μειώνει τη γραφειοκρατία και διευκολύνει τη συνεργασία της Ακαδημίας με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εσωτερικού και του εξωτερικού, διεθνείς οργανισμούς, καθώς και με ιδρύματα ή άλλα νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς”.
Ο γγ του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας μίλησε επίσης για την ίδρυση του Διεθνούς Κοινού των Ακαδημιών με στόχο, μεταξύ άλλων, “τη διάδοση των εν γένει αρχών και αξιών της Ακαδημίας, που ιδρύθηκε από τον Πλάτωνα, με τη συνεργασία των αναγνωρισμένων Ακαδημιών όλου του Κόσμου και των μελών αυτών και με τη σύμπραξη επιφανών επιστημόνων, εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών και διεθνούς εμβέλειας εκπαιδευτικών, πολιτιστικών ή άλλων συναφών ιδρυμάτων“.
Η ίδρυση του Διεθνούς Κοινού των Ακαδημιών υπήρξε βούληση του Παναγιώτη Αριστόφρονος, ευεργέτη της Ακαδημίας, η οποία εκπληρώθηκε 80 χρόνια μετά τον θάνατό του. Επιπλέον, όπως πληροφόρησε ο γγ Χρ. Ζερεφός, λειτούργησε πριν λίγους μήνες, “επιτέλους το ωρολόγιον, δωρεά προς την Ακαδημία Αθηνών του ιδίου (σ.σ. Π. Αριστόφρονος), και της συζύγου του Ιωάννας, το γένος Καζούλη.
Στην 96η /30.05.1930 Συνεδρία της Ολομελείας, ο Δημήτριος Αιγινήτης είχε ανακοινώσει τη δωρεά, παρουσιάζοντάς το ως ένα καλλιτεχνικό ωρολόγιο με την “Αποθέωσιν του Πλάτωνος”.
Το ρολόι αυτό, αρχαίου Ελληνικού ρυθμού, δημιουργήθηκε από τους γνωστούς Γάλλους καλλιτέχνες κ.κ. Sylvestre και Suisse, ο δε ωρολογιακός μηχανισμός κατασκευάσθηκε από τον διάσημο ελβετικό οίκο “Breguet”.
Το ρολόι τοποθετήθηκε σε αυτήν εδώ την Αίθουσα, βρίσκεται στα αριστερά μου και αποτελείται από μαρμάρινη βάση και επίχρυση κατασκευή, εντός της οποίας βρίσκεται μηχανισμός ακριβείας.
Ο μηχανισμός περιστρέφει μία συμπαγή σφαίρα από λάπις λάζουλι, η οποία δείχνει τις 24 ώρες της ημέρας με τα 24 γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου.
Περιλαμβάνει επίσης υποδιαιρέσεις και για τα πρώτα λεπτά της ώρας. Το ρολόι σίγησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμερα, μετά από σχεδόν ολοκληρωτική επισκευή, από τον ειδικό ωρολογοποιό κ. Κώστα Παντίδο, βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και άριστη κατάσταση.
Ο τελικός έλεγχος και η πλήρης πιστοποίηση θα γίνει από την ίδια την κατασκευάστρια εταιρεία “Breguet”. Πρόκειται για ένα κόσμημα της ωρολογοποιίας, του οποίου η πλήρης περιγραφή και παρουσίαση θα γίνει σε προσεχή ανακοίνωσή μου στην Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών”.
Σχετικά με τον τομέα της επέκτασης των κτιριακών υποδομών της Ακαδημίας Αθηνών, ο κ. Ζερεφός είπε ότι έγιναν σημαντικά βήματα στην προετοιμασία της δημοπράτησης του έργου ΣΔΙΤ της Ακαδημίας. “Το έργο αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή νέου (υπόσκαφου) κτιρίου Μουσείου και Βιβλιοθήκης και κτιρίου με γραφεία και άλλες χρήσεις. Σήμερα αναμένουμε την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού, έτσι ώστε το έργο να δημοπρατηθεί εντός του επόμενου έτους και να ανατεθεί η κατασκευή μέσω της σύμβασης ΣΔΙΤ“.
Τέλος, όπως ο ίδιος ενημέρωσε, “υπογράφηκε ιδιαίτερα σημαντική μίσθωση ακινήτου με το διεθνούς εμβέλειας ίδρυμα «THE JAN PAUL GETTY TRUST», η οποία θα αποτελέσει τη βάση συνεργασίας του Ιδρύματος αυτού με την Ακαδημία Αθηνών για την ίδρυση κοινού κέντρου επιστημονικής μελέτης, έρευνας και φιλοξενίας υποτρόφων και ερευνητών από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των κοινών επιστημονικών και πολιτιστικών σκοπών των δύο ιδρυμάτων και ιδιαίτερα προς όφελος της χώρας μας“.