Από τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τα προβλήματα στο Μουσείο Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό:
Η μεγάλη και διεθνώς αναγνωρισμένη χαράκτρια Βάσω Κατράκη, Αιτωλικιώτισσα αγωνίστρια, με την ασυναγώνιστη σμίλη της χάραξε στην πέτρα το μόχθο των ψαράδων μας και τον αγώνα του λαού μας για μια ελεύθερη αξιοπρεπή ζωή με ένα αξεπέραστο τρόπο. Έκανε γνωστούς σε όλο τον κόσμο τους απλούς ανθρώπους του μόχθου και της προσφοράς , τη λιμνοθάλασσα , το Αιτωλικό και την Ελλάδα.
Οι απόγονοι της Βάσως Κατράκη με μια υπερβολικά αξιοθαύμαστη απόφαση τους, κατέθεσαν το τεράστιο έργο της στο λαό, δωρίζοντας όλο αυτό τον ανεκτίμητο πλούτο στο δήμο.
Στο μουσείο φιλοξενείται η 15χρονη δουλειά της Β. Κατράκη στο παραδοσιακό ξύλο και η 35χρονη χαρακτική της στην πέτρα.
Το Μουσείο έχει χαρακτηριστεί ως μοναδικό Μουσείο αμιγώς Χαρακτικής Τέχνης στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.
Περιλαμβάνει τετρακόσια περίπου έργα, πολλά χαρακτικά ανάτυπα και μεγάλο μέρος από τις μήτρες (ξύλα και πέτρες), πάνω στα οποία χάραξε τα έργα της η καλλιτέχνης. Εκτίθενται, επίσης, μεγάλα και μικρά σε μέγεθος, μαυρόασπρα και χρωματιστά σχέδια, καθώς και σχέδια προετοιμασίας για την παραγωγή του χαρακτικού ανατύπου. Τη συλλογή ενισχύουν αντικείμενα τέχνης, καλλιτεχνικές αφίσες και ζωγραφικά έργα. Ακόμη, φιλοξενούνται το εργαστήριο, η βιβλιοθήκη, τα αρχεία της και πολλές φωτογραφίες. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι η κοινή παρουσίαση σε πολλές περιπτώσεις του χαρακτικού μαζί με τη μήτρα – τη λαξευμένη πέτρα, που αποτελεί αυτόνομο έργο και, που για πολλούς, είναι ωραιότερο ακόμα και από το τυπωμένο αποτέλεσμα.
Στο ισόγειο, οι τέσσερις αίθουσες, περίπου 400 τ.μ., προορίζονταν για εργαστήρια χαρακτικής. Το Μουσείο (ΝΠΔΔ, υπαγόμενο στο Δήμο Αιτωλικού) ήταν φιλοδοξία να είναι ένας δυναμικός οργανισμός, που να συμβάλλει στην ανάπτυξη και εξέλιξη της χαρακτικής τέχνης στην Ελλάδα. Τα εργαστήρια χαρακτικής ήταν στόχος να αποτελέσουν τόπο δοκιμών, πειραματισμών και δημιουργίας των χαρακτών, ενώ η ευρύτερη περιοχή του Μουσείου να είναι ένας θαυμάσιος τόπος έμπνευσης για τους καλλιτέχνες, αλλά και σημείο αναφοράς για τις γενικότερες εκδηλώσεις (εικαστικά συμπόσια, πολιτιστικές βραδιές, περιοδικές εκθέσεις κ.ά.).
Κι όμως, όλο αυτό ρημάζει!
Ο Δήμος (αρχικά του Αιτωλικού και μετά ο ενιαίος της Ι.Π. Μεσολογγίου), με μια μικρή εξαίρεση (αντιδημαρχίας κ. Σταράμου) αγνόησε την μεγάλη προσφορά.
Αποκαλυπτική η τοποθέτηση της κ. Μαριάννας Κατράκη στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου: «για το μόνο που μπορούμε να συζητήσουμε είναι για τα 17χρόνια υπολειτουργίας του Μουσείου και για τη συνεχή προσβολή της ίδιας της Βάσως Κατράκη και του έργου της.
Στέρησε από το Μουσείο:
-το δικαίωμα να έχει έσοδα,
-το δικαίωμα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά
και εθνικά προγράμματα, καθώς και από κάθε φορέα χρηματοδότησης.
– την ευκαιρία συνεργασίας με τις Ανώτατες
Σχολές Καλών Τεχνών, αφού δεν προχωρήσαμε ποτέ ούτε στη δημιουργία
των εργαστηρίων χαρακτικής, αλλά ούτε και στην υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας με τις Σχολές.
Ο προϋπολογισμός που ήρθε εδώ σήμερα δεν περιέχει καμία απολύτως δαπάνη για δράσεις πολιτισμού σχετικές με το αντικείμενο του Μουσείου.
Δεν ξέρω αν το έχετε συνειδητοποιήσει, αλλά είμαστε μέλη του διοικητικού συμβουλίου ενός «κλινικά νεκρού» νομικού προσώπου. Δεν συμμετέχουμε στη διοίκηση του Μουσείου, αλλά στη διοίκηση δύο αποθηκών στις οποίες
είναι κρεμασμένα τα έργα της Βάσως, και μάλιστα σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται.”
Καταλήγοντας “……η τοπική κοινωνία διά των εκπροσώπων της μάς απέδειξε ότι το έργο δεν είναι επιθυμητό, γιατί το βάρος είναι πολύ μεγάλο.»
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, συνεχώς έκανε ερωτήματα και απαιτούσε από το Δήμο χρηματοδότηση και υπαλλήλους να κρατούν μόνιμα το μουσείο ανοιχτό.
Σήμερα κάνει έκκληση σε κάθε δημότη και δημότισσα, που εκτιμά την προσφορά του έργου της Β. Κατράκη, σε συναγερμό και κινητοποίηση για να σωθεί το έργο της χαράκτριας και να αξιοποιηθεί η τεράστια καλλιτεχνική και πολιτιστική του αξία.