Γράφει η Σταυρούλα Τσακμακλή*
Με την ιδιότητά μου της Πολιτικού Μηχανικού η οποία μελετά ολιστικά την πόλη και της κατοίκου με μόνιμη διαμονή στην επέκταση του σχεδίου πόλης Μεσολογγίου καταθέτω τις σκέψεις μου. Βασική τομή ανάπτυξης για τα πέντε οικιστικά σύνολα της επέκτασης αποτελεί η ανάδειξη πέντε κεντρικών συλλεκτήριων οδών της επέκτασης.
Οι οδοί αυτοί είναι: Η οδός Διώρυγας της Καλλονής (οδός Ειρήνης πλάτους 22μ), Δυτική Περιμετρική Καλλονής (Λεωφόρος Ειρήνης πλάτους 16μ και 20μ), Ανατολική Περιμετρική Καλλονής (οδός Ανώνυμη πλάτους 20μ), Νεφέλης 1 (πλάτους 16μ), η Νεφέλης 2 (πλάτους 16μ).
ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΜΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΤΗΣ ΔΙΩΡΥΓΑΣ (ΟΔΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ)
Η οδός Ειρήνης στο σχέδιο πόλης έχει πλάτος 22,0μ. Από αυτά 6,0μ είναι η αρδευτική διώρυγα. 12,0μ είναι το τμήμα της οδού βόρεια της διώρυγας. 4,0μ είναι το τμήμα της οδού νότια της διώρυγας. Με αίτημα του Δήμου προς το Υπουργείο Άμυνας μπορεί να διανοιχτεί και το αδιάνοικτο τμήμα της στο χώρο του γηπέδου του Στρατοπέδου. Τότε η οδός θα ενώνεται με την οδό Χονδροδήμου και την Ανατολική Περιμετρική της Καλλονής.
Η οδός έχει μεσαίο φόρτο κίνησης οχημάτων, ποδηλάτων και πεζών (κυρίως περιπατητών).
Αποτελεί μια από τις κύρια κεντρικές συλλεκτήριες οδούς για τα οικιστικά σύνολα της Καλλονής – Μάνας. Εξυπηρετεί την κυκλοφοριακή κίνηση των δυο οικιστικών συνόλων. Η μεγαλύτερη κυκλοφοριακή κίνηση οδηγεί στα νεόδμητα Σχολεία της επέκτασης, στην παλιά Πόλη και το Δυτικό Θαλάσσιο Μέτωπο της Πόλης.
Ως οδός έχει ένα όμορφο υγρό στοιχείο για ανάδειξη και πολλά επικίνδυνα στοιχεία για άρση επικινδυνότητας.
Η ομορφιά της οδού είναι το υγρό στοιχείο της διώρυγας κατά μήκος της οδού. Η εξασφάλιση συνεχούς ροής του νερού, η ανάπλαση της διώρυγας, η αξιοποίηση της κίνησης του νερού με δημιουργία καταρρακτών, υδατοφρακτών στις θέσεις των απαιτούμενων τεχνικών έργων της διώρυγας και η δημιουργία υδατοπιδάκων κατά μήκος της διαδρομής της θα αλλάξει πάρα πολύ αισθητικά την περιοχή.
Ένα από τα βασικότερα και πολύ επικίνδυνα στοιχεία της οδού για την ασφάλεια του μεσαίου φόρτου κίνησης και την υγεία των διαβιούντων στην περιοχή αποτελεί η ανοιχτή στραγγιστική τάφρος κατά μήκος της οδού. Δεν φέρει καμία μπάρα προστασίας σε όλο το μήκος της αλλά ούτε και στην συμβολή με τους κάθετους δρόμους, στους οποίους η προσβασιμότητα κατασκευάστηκε τεχνικά με σωληνωτούς οχετούς. Η τάφρος έχει στάσιμα νερά Χειμώνα – Καλοκαίρι. Οι όχθες και ο πυθμένας της καλύπτονται από πυκνή βλάστηση (χόρτα, καλαμιώνες). Στην τάφρο δημιουργούνται εστίες ανάπτυξης τρωκτικών, ερπετών και εντόμων υγειονομικής σημασίας (σκουλικόμυγες, κουνούπια, σκνίπες, μύγες, κατσαρίδες), με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται τόσο για την δημόσια υγεία όσο και για τους μαθητές, οι οποίοι διέρχονται καθημερινά της οδού.
Αποτελεί ένα επικίνδυνο, ανασφαλές και ανθυγιεινό μόνιμο έλος χειμώνα –καλοκαίρι για την περιοχή Καλλονής –Μάνας. Έχει πιθανότητα ανάπτυξης πολλών ασθενειών, οι οποίες οφείλονται στα κουνούπια, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, η ελονοσία, ο Δάγκλειος πυρετός κ.λ.π. Η επικινδυνότητα για λόγους υγείας και υγιεινής της τάφρου υποβοηθάτε και από τον όγκο σκουπιδιών που συσσωρεύονται χύδην ή στους ανοιχτούς ασυντήρητους κάδους στο ημιδιάνοικτο 20μετρο τμήμα της Δυτικής Περιμετρικής οδού της Καλλονής.
Δεύτερο βασικό επικίνδυνο στοιχείο της οδού αποτελεί η ανασφαλής υποτυπώδης και πεπαλαιωμένη περίφραξη της διώρυγας.
Τρίτο επικίνδυνο στοιχείο είναι η έλλειψη πεζοδρομίου βόρεια της οδού ικανού πλάτους. Η κατασκευή τεχνικού έργου (πλακοσκεπής οχετός) στη θέση της ανοιχτής στραγγιστικής τάφρου θα δημιουργήσει τον απαιτούμενο χώρο για την κατασκευή του απαιτούμενου πεζοδρομίου. Επίσης δεν υπάρχει πεζοδρόμιο νότια του 12μετρου τμήματος της οδού κατά μήκος της διώρυγας. Μπορεί να κατασκευαστεί πεζοδρόμιο ελάχιστου πλάτους (0,80μ) σύμφωνα με τον κτιριοδομικό κανονισμό.
Τέταρτο επικίνδυνο σημείο είναι ο υποτυπώδης φωτισμός της οδού. Η οδός τις νυχτερινές ώρες καθίσταται επικίνδυνη για την κυκλοφορία (οι οδηγοί έχουν σχετικά μηδενική ορατότητα).
Πέμπτο επικίνδυνο σημείο είναι η ανυπαρξία κυκλοφοριακών και πληροφοριακών πινακίδων με μέγιστο όριο ταχύτητας το πολύ 30 km. Σήμερα οι οδηγοί αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα λόγω της ευθυγραμμίας της οδού και της ανυπαρξίας διαφορετικού υλικού επίστρωσης οδοστρώματος (π.χ κυβόλιθους) στις συμβολές της οδού
Επίσης η οδός Ειρήνης δεν έχει πινακίδα ονοματοθεσίας παρότι είναι βασική κεντρική συλλεκτήρια οδός της επέκτασης .
Μετά τα παραπάνω αναφερόμενα προβλήματα θα πρέπει να υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον από τους αρμόδιους για επίσκεψη στο χώρο και άμεσο προγραμματισμό έργου στο προσεχές Τεχνικό Πρόγραμμα.
Μπορεί αρχικά ως μελέτη – κατασκευή να προγραμματισθεί τουλάχιστον το 12μετρο τμήμα της οδού Ειρήνης βόρεια της διώρυγας (από το Γήπεδο του στρατοπέδου έως την ασβεσταριά του κου Καρανικόλα. Το προτεινόμενο σχετικά μικρό μήκος της οδού εξυπηρετεί κυρίως την κίνηση των Σχολικών Κοινοτήτων Καλλονής – Μάνας ,την κίνηση όσων διαμένουν στην περιοχή καθώς και το πλήθος των πεζοπόρων – περιπατητών της πόλης μας.
Υ.Γ Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της οδού της διώρυγας (οδός Ειρήνης) κατατέθηκε με αρ. πρωτ. 199/16-09-20190 στο γραφείο Δημάρχου). Ο σχεδιασμός που κατατέθηκε είναι ανηρτημένος στις 16-02-2019 στο web: https://tsakmakli.wordpress.com Φέρει τον τίτλο «ανάδειξη κέντρου οικιστικού συνόλου»