Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής παρέστη, ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, στην εκδήλωση για τη συμμετοχή και τη θυσία φιλελλήνων Αμερικανών στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία του Ελληνικού Έθνους, το Σάββατο 24 Ιουλίου 2021, στον κήπο των Ηρώων, στο Μεσολόγγι.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την American Hellenic Education Progressive Association (AHEPA), σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου. Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά. Παρόντες ήταν η χωρική Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Μαρία Σαλμά, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας (ΚΙΝΑΛ) κ. Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου κ. Κώστας Λύρος, ο Ύπατος Αντιπρόεδρος AHEPA Αμερικής κ. Δημήτρης Κόκοτας, ο Κυβερνήτης AHEPA Ελλάδας κ. Κώστας Βαρσάμης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ναυπάκτου “AHEPA Lepanto 1571” κ. Άγγελος Σταυρόπουλος, μέλη της AHEPA και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των τοπικών φορέων.

Κατά την παραμονή του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε επίσης το Μουσείο Άλατος, στις αλυκές Μεσολογγίου.

Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε τα παρακάτω:

«Εκπροσωπώντας την Ελληνική Πολιτεία και μεταφέροντας τον προσωπικό χαιρετισμό του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση τιμής για τον αγώνα της Παλιγγενεσίας, που διοργανώνει η AHEPA, η μεγαλύτερη παγκόσμια ομογενειακή οργάνωση του ελληνισμού, έχοντας ως θέμα τη θυσία των φιλελλήνων Αμερικανών, στην προσπάθεια για την ανεξαρτησία του Ελληνικού Έθνους.

Η παρούσα χρονική συγκυρία καθίσταται μοναδική, αφού φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα για την «Ανάσταση» του Γένους, αγώνας ο οποίος οδήγησε στη σύσταση του νέου Ελληνικού Κράτους, εδραιώνοντας την παρουσία της Ελλάδας, ύστερα από απουσία αιώνων, στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη, ως ένα κράτος σύγχρονο, δημοκρατικό και ευνομούμενο.

Η αμερικανική υποστήριξη στην Ελληνική Επανάσταση είχε έντονες κοινωνικές επιπτώσεις και βαθύ πολιτικό αντίκτυπο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο πόλεμος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας βοήθησε τους Αμερικανούς να επαναπροσδιορισθούν ως λαός, να ερμηνεύσουν τη κληρονομιά της Αμερικανικής Επανάστασης, να συνδέσουν τα δημοκρατικά ιδεώδη τους με το αρχαίο ελληνικό παρελθόν της διανόησης και του πολιτισμού και να δουν εν τέλει από διαφορετικό πρίσμα, τη θέση τους στη διεθνή σκηνή.

Το Αμερικανικό Φιλελληνικό Κίνημα, υπήρξε μια πηγαία ιδεολογική πράξη αλληλεγγύης που σημάδεψε την πολιτική, κοινωνική και ακαδημαϊκή ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών, τη δεκαετία του 1820, και ενέπνευσε τη σημαντική δραστηριοποίηση πολλών Αμερικανών Φιλελλήνων, σε μια εποχή που η Αμερική ακολουθούσε το Δόγμα Μονρόε και μια πολιτική αυστηρής ουδετερότητας και εσωστρέφειαςκαθώς δεν επιθυμούσε ανάμιξη στα ευρωπαϊκά ζητήματα και έδειχνε ανέτοιμη να παίξει ουσιαστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στο εξωτερικό.

Η ουδετερότητα όμως της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής δεν πτόησε καθόλου τον αυθόρμητο ενθουσιασμό της κοινής γνώμης, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν σύντομα σε μεγάλες αμερικανικές πόλεις, πολλαπλές φιλελληνικές επιτροπές υποστήριξης της Ελληνικής Επανάστασης, που πυροδότησαν το δημόσιο αίσθημα και τη συμπάθεια υπέρ της Ελλάδας, ενισχύοντας τελικά τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό, αφενός με υλικά μέσα, στέλνοντας χρήματα, τροφές και ρουχισμό και αφετέρου παρέχοντας του ηθική υποστήριξη, με δημοσιεύσεις σε έντυπα και εφημερίδες, αλλά και με οργάνωση σχετικών καλλιτεχνικών δρώμενων, συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και χοροεσπερίδων.

Η πιο συγκινητική όμως όψη του αμερικανικού φιλελληνισμού συνίσταται στο γεγονός πως τα καράβια που έφταναν έμφορτα με ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, ουδέποτε γύριζαν πίσω άδεια. Αμερικανοί ιεραπόστολοι φρόντιζαν πάντα να διασώζουν πολλά ορφανά ελληνόπουλα από τη σκλαβιά ή τον θάνατοτα οποία στη συνέχεια σπούδασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και έγιναν εξέχοντα πρόσωπα της αμερικανικής κοινωνίας, όπως δικαστές, γιατροί, ή ακόμη και αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού και ναυτικού.

Ως Έλληνες, οφείλουμε ευγνωμοσύνη σε όλους τους Αμερικανούς φιλέλληνες, οι οποίοι με τον έναν ή άλλον τρόπο τάχθηκαν στο πλευρό μας από χιλιάδες μίλια μακριά και συνέδραμαν καθοριστικά στην ελευθερία και την ανεξαρτησία μας.

Η φετινή επέτειος συμπλήρωσης δύο αιώνων από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ιστορικής αναψηλάφησης και εθνικής αυτογνωσίας, μια πράξη τολμηρού απολογισμού και ζωογόνου περίσκεψης των διαχρονικών αξιών του Ελληνισμού, αξιών που αποτέλεσαν τη βάση της διαμόρφωσης του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού, καθιστώντας την Ελλάδα διαχρονικά ένα προοδευτικό, δημοκρατικό κράτος, με στέρεους θεσμούς και αδιαπραγμάτευτη θέση στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Η αναδίφηση των ηρωικών γεγονότων, που έλαβαν χώρα καθόλη τη διάρκεια του αγώναμας δίνει το κίνητρο να αντλήσουμε έμπνευση, να δανειστούμε αξιολογικούς κώδικες και να μιμηθούμε ηρωικές συμπεριφορές, πυροδοτώντας μέσα μας ευρείες διαδικασίες που δύνανται να οδηγήσουν αργά αλλά σταθερά στη ριζική επαναξίωση όλων των ιδανικών της ελληνικής κοινωνίας.

Στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από το να συνεχίσουμε την ηρωική ιστορική μας διαδρομή, να προβάλουμε το ηθικό μας ανάστημα και να διατηρήσουμε αναλλοίωτες τις παραδοσιακές διαχρονικές μας αξίες και ιδανικά.

Ως Έθνος, καλούμαστε να αδράξουμε την ευκαιρία, να αντλήσουμε γνώση, να εμπνευστούμε από το ένδοξο παρελθόν μαςνα οραματιστούμε το αύριο, να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον με αισιοδοξία και ελπίδα και να επανασυστηθούμε, με τη νέα, σύγχρονη ταυτότητά μας, σε ολόκληρη την υφήλιο.

Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα, 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα της Εθνεγερσίας, η Πατρίδα καλείται να αντιμετωπίσει με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα ένα σύνολο σύνθετων και πολυδιάστατων δυνητικών προκλήσεων, κινδύνων και απειλών, με τρόπο που να διασφαλίζει απόλυτα τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα.

Μέσα από συνδυασμένες ενέργειες στον χώρο της αμυντικής διπλωματίας, η χώρα επιδιώκει την ισχυροποίηση της ασφάλειάς της και την ανάδειξη του σταθεροποιητικού και εποικοδομητικού ρόλου της, ως κινητήρια δύναμη θετικών εξελίξεων, για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Είναι πρόδηλο ότι η Ελλάδα, λόγω της αναμφίβολης γεωστρατηγικής της υπεροχής, αποτελεί χώρα κλειδί του περιφερειακού συστήματος ασφαλείας και εφαρμόζει μια αμυντική και εξωτερική πολιτική, αταλάντευτων αρχών και θέσεων, που βασίζονται στην αγαστή συνεργασία και αλληλεγγύη, μέσα από το πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, αλλά και των ισότιμων διμερών σχέσεων.

Ως ηγέτιδα δύναμη της περιοχής και μακροχρόνια σύμμαχος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα αναπτύσσει και διατηρεί διαχρονικά μια ισχυρή αμυντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα και αμοιβαίως επωφελή, η οποία διαπνέεται από την κοινή επιθυμία ουσιαστικής συνεισφοράς, στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας.

Η στρατηγική σχέση των δύο χωρών, την παρούσα χρονική περίοδο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εξαιρετική κι αυτό μπορεί να τεκμηριωθεί από την μεταξύ τους Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία επί του παρόντος επικαιροποιείται και αναβαθμίζεται, περιλαμβάνοντας νέες επενδύσεις στις υφιστάμενες κοινές υποδομές σε Σούδα, Κεντρική Ελλάδα και Αλεξανδρούπολη.

Η θέληση για περαιτέρω ενίσχυση των μακροχρόνιων αμυντικών δεσμών Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι κοινή και προσβλέπει στην εξασφάλιση και διατήρηση ισχυρών, αποτελεσματικών και διαλειτουργικών Ενόπλων Δυνάμεων, εδραιώνοντας έτι περαιτέρω τη βαθιά στρατηγική σχέση και συνεργασία των δύο χωρών. Σχέση, η οποία δεν εδράζεται απλώς σε κάποια συγκυρία ή στην ταύτιση πρόσκαιρων συμφερόντων, αλλά στις κοινές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αξίες τις οποίες πρεσβεύουν σθεναρά οι δύο χώρες, ως σταθεροί και αξιόπιστοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας είναι αξιόμαχες, σκληρά εκπαιδευμένες, πανίσχυρο εργαλείο αποτροπής ενάντια σε κάθε πρόκληση ή απειλή και δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε καμία περίπτωση τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Πιστές στον όρκο τους, τιμώντας τη βαριά ιστορική τους κληρονομιά, συνιστούν τον αδιαμφισβήτητο κομβικό πυλώνα εθνικής ισχύος της Πατρίδας και τίθενται με τη διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά και την υψηλή μαχητική και αποτρεπτική ισχύ τους, προμετωπίδα του φρονήματος του Έθνους μας, ενάντια σε όποιον επιβουλεύεται την εθνική μας ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα.

Η Επανάσταση του 1821 θα μείνει για πάντα χαραγμένη με τα πιο λαμπρά γράμματα στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους, ως μόνιμος οδηγός και ασφαλής συνοδοιπόρος στην πορεία της εθνικής μας αφύπνισης και αναγέννησης, κατέχοντας περίοπτη θέση στο βάθρο της συλλογικής μας μνήμης και επιβεβαιώνοντας την αδάμαστη θέληση, την υπερηφάνεια, την αστείρευτη ψυχική αντοχή και το μεγαλείο του Έλληνα».

Κ. Λύρος: “Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, αποτελεί την κορωνίδα των εορτασμών για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης”

Ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος  στην ομιλία του ανέφερε ότι «…Εδώ, σ αυτό τον ιερό χώρο, που αντιπροσωπεύει τον αγώνα των Ελλήνων για Ελευθερία, για Δικαιοσύνη κι Ανεξαρτησία, οι Αμερικανοί φιλέλληνες έχουν το δικό τους μνημείο, το δικό τους τόπο προσκυνήματος.

 Ένα μνημείο που δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία και την μέριμνα των ΑΧΕΠΑ, για να θυμίζει στις νεώτερες γενιές πως σ’ αυτή την ματωμένη γη η αλληλεγγύη των ανθρώπων ήταν αυτή που στάθηκε πάνω από στρατιωτικές και πολιτικές δυνάμεις. Δίδαξε ήθος, αξίες και ιδέες.

Οι απλοί καθημερινοί Αμερικανοί, οι διανοούμενοι ακόμη και οι υψηλότεροι πολιτικοί δεν έκρυβαν την πεποίθησή τους πως οι Έλληνες είναι λαός με βαριά κληρονομιά, που θα πρέπει να ζει ελεύθερος από κάθε καταδυνάστευση.

Το Μεσολόγγι πάντα πρωτοπόρο στον αγώνα των Ελλήνων, ήταν η πόλη στην οποία μέσα στην «καρδιά» και την φωτιά της Επανάστασης, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά, όλα τα ιδρυτικά κείμενα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και το Σύνταγμα τυπώθηκαν εδώ, στο Τυπογραφείο του Ιωάννη Ιάκωβου Μάγερ.

Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, αποτελεί την κορωνίδα των εορτασμών για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Υποδέχεται Έλληνες και Φιλέλληνες από κάθε γωνιά του κόσμου που έρχονται ευλαβικά στα χώματά του.

Εύχομαι, αυτή μας η πρώτη συνάντηση να έχει συνέχεια, συνεργασία και μέλλον.

Εσείς άλλωστε, οι Έλληνες στην ψυχή και τις συνήθειες,  είστε και θα παραμείνετε με την προκοπή και την πρόοδό σας, άξιοι πρεσβευτές του λαού μας».